19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Kurtarılmış dini bölgeler

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, İstanbul Fatih’te İsmailağa cemaatinin kontrolünde olan Çarşamba semtinin, 12 Eylül’ün sonucu olduğunu savundu. 

Özok, 12 Eylül darbesinin 26’ncı yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, darbenin sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta yarattığı olumsuzluklara değindi. Özok, “12 Eylül müdahalesi, ülkenin yaşadığı bu günkü olumsuzluklar sürecinin tek nedenidir” dedi. Özok, 12 Eylül darbesinin uygar, çağdaş ve aydınlık düşünce temsilcilerini yok ettiğini belirterek, “Buna karşın, tutucu ve statükocu düşünce temsilcilerinin her alanda önü açılarak hızlı bir biçimde örgütlenmelerine olanak sağlanmıştır” diye konuştu. Özok sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu politikaların sonucu olarak tarikat ve cemaatler gelişmeleri için serbest bir ortam bulmuşlardır. Yapılanların tümünü terörün kaynağının kurutulması amacına yönelik olduğunu söylemek mümkün değildir. İzlenen politikalar sonucunda PKK ve Hizbullah terörü azmış, Çarşamba gibi kurtarılmış dini bölgeler ortaya çıkmış, yeşil sermaye ekonomide görülmemiş aşamalar kat etmiştir. Tüm bunlar özünden uzaklaşan yeni ve farklı bir neslin yetişmesine neden olmuş, değer yargıları başta olmak üzere, bireysel yaklaşımlarda toplumsal ve kollektif düşünce yerini, bireysel düşünce ve çıkara bırakmıştır.”


ANKA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2006 Pazartesi 16:17:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yuksel boyer IP: 81.213.226.xxx Tarih : 11.09.2006 16:53:36
Sayın Barolar Birliği başkanına katılmamak mümkün değil. 12 Eylülcülerin temel argümanı "ülkeyi içinde bulundukları karmaşık durumdan kurtarmak" tı. Ama gerçekte ise daha karmaşık bir durum ortaya çıktı. Meşruluğu hala tartışılır bir anayasamız var. Cumhuriyetin kazanımlarını bir çırpıda sildiler. Atatürk'ün "komutanları" dinci ve gerici teröre göz yumdular. Hala etrafımızda o dönemlerin travmatik izlerini taşıyan birdolu insan var...