16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Kürtler kılıç zoruyla müslüman olmuş!

Devrimci Doğu Kültür Ocakları ile başlayan siyasi hayatı, Mehmet Mehdi Zana’yı bir kısım Kürtler arasında popüler hâle getirdi. Uzun süre ‘Kürtçülük’ suçundan cezaevinde yattı. Diyarbakır Cezaevi’nde kaldığı sırada kendisine takılan Halo (dayı) lakabı daha sonra yaygınlaştı. Şimdi birçok Kürt onu ‘Halo Mehdi’ diye anıyor. Bir dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Mehdi Zana, 10 yıl boyunca İsveç’te yaşadıktan sonra Diyarbakır’a gelip yerleşti.

Eski DEP milletvekili eşi Leyla Zana ile birlikte bu şehirde yaşayan Mehdi Zana, sivri söylemleri ve tartışmalı tezleriyle gündemde kalmayı başarıyor. Diyarbakır’daki ofisinde Aksiyon’un sorularını cevaplayan Zana, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Kürtlerin esas sorunlarına eğilmeyerek siyaseti ön plana çıkardığını vurguluyor. Nevruz etkinliklerinde “Kürtlerin üç lideri var: Talabani, Barzani, Öcalan.” diyen eşi Leyla Zana’nın da kendi izni ve desteğiyle siyaset yaptığını, Talabani ve Barzani isminin zikredilmesinde geç bile kalındığını söylüyor. Bazı “tarihî tezler” de ortaya atan Mehdi Zana, Kürtlerin Türklerle birlikte Anadolu’ya girdiğini, ayrıca Sümerlerin Kürt olduğunu ileri sürüyor.

NEVRUZ’U SİYASALLAŞTIRMAK YANLIŞTI

-Nevruzda birtakım olaylar bekleniyordu; ancak sağduyu galip geldi. Sizce bu yılki nevruzu nasıl geçti?

Çok güzel ve iyi geçti. Bizim dileğimiz, temennimiz de buydu. Kavganın, herhangi bir olayın çıkmaması sevindirici. Nevruz mutluluk, eğlence, huzur, sevinç demektir. Kavga etmek ve huzuru bozmak değildir. Aşırı derecede siyasallaştırılması doğru değildir. Çünkü bu halkın coşkusunu ifade ettiği bir zamandır. Bunun için siyaset karıştırılıp ortam gerilmez. Bu zamana kadar çok yanlış yapıldı. Medenice kutlamak en doğrusu.

-Bu yılki kutlamalara eşiniz Leyla Zana’nın konuşması damgasını vurdu. Siz Zana’nın bu çıkışını nasıl buldunuz?

Leyla kendi bildiğini, düşüncesini söylemiştir. İnsanların görüşlerine, düşüncelerine saygı göstermek gerekir. Kürtçe konuşması da hoşuma gitti. Her zaman destekliyorum. Aslında halkın ne istediğine, nasıl değerlendirdiğine bakmak lâzım. Halk Leyla’yı seviyor. O da onlarla olmaya çalışıyor.

-Mesud Barzani’yi, Celal Talabani’yi, Öcalan’ı Kürtlerin yol gösterici büyükleri olarak zikretti. Bunu nasıl anlamak gerekir?

Doğru bir şeydir. Söylemeleri gerekirdi. Ama diğer bütün partiler için de söylenmeliydi. Kürtler arasında ayrılık, nifak olmamalı. Birini diğerinden ayırmamalı. Hatta Leyla, Mesut Barzani ve Celal Talabani için söylediklerinde geç kalmıştır. Bunları desteklediğini daha önceden açıklamalıydı. Kürtler artık devlet kuruyor. Onları destelemek, onlarla olmak Türkiye’deki Kürtler için önemli. Kürtlerin geçmişten kalan hayallerini bugün bu Kürtler gerçekleştirmiştir. Gün gelecek Türkiye Kürtlerinin onlara ihtiyacı olacaktır. Zaten bölgede onlara olan sempati artmıştır. Ama birileri bundan rahatsız.

-Rahatsız olan Kürtler mi var?

Bunlar hırsızlık yapan, kendi çıkarı için Kürtleri kullanan Kürt siyasetçilerdir. Halkın bunlara teveccühünü istemiyorlar. Halkın hep kendi peşlerinden gitmesini ve kendilerini lider olarak görmelerini istiyorlar.

-Leyla Zana’nın böyle bir konuşama yapacağından haberiniz var mıydı?

Hayır… Bilmiyordum. Oğlum, kızım ve Leyla var. Ben onlardan bu zamana kadar bir bardak su bile istemedim. Leyla bu zamana kadar bana bir bardak su vermemiştir. Onlara karışmadım, onları özgür bıraktım. Ama bir problem varsa o zaman rahatsız olurum. Ben Leyla’dan memnunum. Kitaplarımda anlattığım gibi bu yolun bir bedeli var; ölüm var, zindan var. Leyla benim iznimle çıkıp siyaset yapıyor ve ben her zaman Leyla’nın yanındayım. O dışarıda güçlüdür. Halkın dilinden anlıyor, onların derdini biliyor. Ama evde evinin kadınıdır. Yemek yapar, çocuklarına ve kocasına bakar. Ben de bazen ona yemek yaparım.

DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLEYENLER

-Leyla Zana nevruz etkinliğinde Kürtlerin Çanakkale ve Kıbrıs’ta kendilerini ispatladıklarını söyledi. Ne diyorsunuz?

Doğrudur bu. Kürtler insanlıklarından dolayı kaybettiler. Acımış, hürmet etmiş, saygı duymuş ve bu yüzden kaybetmiştir. “En iyi Kürt, ölü Kürt” diyorlar. Kürtler Türkler hakkında ne kötülük yapmış? Bütün Türkleri bu konuda ispata davet ediyorum. Kürtler ile Türklerin aslında birbirleriyle sorunları yok. Kim haksızlık yapmak, menfaat sağlamak istiyorsa problem çıkarmış. Sorunlar buradan ortaya çıkmış. Kavgalar birtakım çıkarlar için ortaya atılıyor ve düşmanlıklar oluşturuluyor. Bunu Türkler de Kürtler de yapıyor.

BEN DE ÇOK YANLIŞ YAPTIM

-Bahsettiğiniz “en iyi Kürt ölü Kürt’tür” sözünü söyleyen çok az kişi var.

Bütün Türkler böyle değil tabii. Suçlamak çok zordur. Liderler ve kadrolar düşmanlık oluşturuyor. Kürtlerle Türkler arasında bu zemini sağlayanlar var. Türk halkını suçlamak yanlış. Onların suçu yok. Boston’da bir konuşmamda bunu söyledim. Yabancı bir kadın “Sizi katleden Türkleri niye suçlamıyor da savunuyorsunuz?” diye bana sordu, ben de bu düşüncenin yanlış olduğunu ona söyledim. “Liderler ve kadrolar her şeyi bozuyor, her türlü olayı onlar yapıyor, Türk halkının bunda suçu yok.” deyip suçlamanın doğru olmayacağını söyledim.

-PKK’nın yaptığı eylemler halkta bir nefret uyandırıyor. Sizce Kürtlerle Türklerin arasının bozulmasında PKK etkili bir sebep değil mi?

Ben bu yolun doğru olduğunu söylemiyorum. Ama detaylara bakmak lâzım. Görünürdeki mesele bize çok şey anlatmayacaktır. Kürtler de yanlışlar yapmıştır. Ben de çok yanlış yaptım; ama ben bilmediğim için yaptım. Niyete bakmak lâzım. İyi mi kötü mü? Kötü niyet varsa her şey biter. PKK Kürtlerin hakkı, hukuku için mi çabalıyor, başka bir şey için mi onu bilemem.

-Bazı Kürtleri çok masum göstermiyor musunuz?

Kürtlerin geçmişinde bir başkasına saldırmak yoktur. Mervaniler en güçlü olduğu dönemde bile başkasının topraklarına gidip saldırmamıştı. Konstantin, Gürcistan hediyeler gönderiyor, onun güçlü olduğunu kabul ediyorlardı. Ama yine de bir saldırı, topraklarını alma olayı yaşanmamıştır. Ben bu konuyu herkesle tartışmaya hazırım. Kürtlerin bir tarihi var ve bu bilinçli olarak çarpıtılıyor. Oysa Türklerin Anadolu’ya girişi Kürtlerin yardımıyla olmuştur.

ALPARSLAN ORDUSUNDA 14 BİN KÜRT VARDI

-Alparslan’ın ordusunda Kürtler mi vardı?

Kürtler Selçuklulara yardım olsun diye 14 bin askeri Türk ordusuna veriyorlar. Bunlar birlikte savaşıp Malazgirt’te kazanıyorlar. Anadolu’nun kapılarını Kürtler ve Türkler birlikte açıyor. Bu, İbnu’l Ezrak’ın Mervani Kürtleri Tarihi’nde yazılıdır. Merak edenler gidip bunu okusun. Orijinali Londra Müzesi’ndedir. Bu tarihte Kürtlerin geleceği ve geçmişi var. O dönemde 14 bin asker çok büyük bir rakam demektir. Ordunun neredeyse yarısına tekabül etmektedir. Bir diğer konu ise Sümerler ile ilgili.

-Yoksa Sümerler de Kürt mü?

Evet… Sümerler Kürt’tür. Türk değildir. Ama bu konuyu da çarpıtmışlar ve yanlış bilgilendirmeye gitmişler. Dünyada aşiretten devlete ilk geçen Sümerlerdir. Mezopotamya boşuna medeniyetlerin beşiği olmamıştır. Mezopotamya’da da Kürtler her zaman önemli bir halk olmuşlardır. Büyük bir tarih oluşturup yaşamışlar. Bu yüzden Mezopotamya’da etkili olan Sümerler Kürt’tür.

-Daha sonra Kürtler nasıl bir duruma geldiler?

Osmanlılar, İranlılar ve Arapların fetihleri Kürtlere çok zarar verdi. Bir bütün hâlinde yaşayan Kürtler dağınık hâle geldi. Ondan sonra da doğru düzgün bir devlet olamadılar. Ben bu yüzden Irak Kürdistan’ındaki Kürt devletini çok anlamlı buluyorum. Bu, Kürtlerin yeniden dirilişi ve zafer kazanması demektir. Ve Kürtler bu zaferi sonuna getirmeyi başarmışlardır. Artık orada bir Kürt devleti var.

-Bir söyleşinizde ‘Kürtler İslamiyet’i kabul ettiklerinde kaybettiler’ dediniz. Bu söylediğinizi nasıl anlamak gerekir?

Aslında tam olarak öyle demek istemedim. Doğrudur, Kürtlerin İslamiyet’e geçmesiyle birlikte önemli kayıpları oldu. Ama bunun sebebi dinde değildi. Dini yozlaştıran kişilerin Kürtleri kullanmasındaydı. Müslüman bir aileden geliyorum, Silvan şeyhlerinin torunuyum. Ama öncesinde benim de dedelerim Müslüman değildi. Kürtler yanlışlıkla Müslüman oldu. Kılıçla, tüfekle üstümüze geldiler, ‘kelime-i şehadet getir’ dediler, dedelerimiz de şehadet getirerek Müslüman oldu. Kürtlerin Müslümanlığı böyledir.

-Kürt olduğu söylenen Salahaddin Eyyubi de kılıç zoruyla mı Müslüman oldu?

O kendisini delice İslamiyet’e adamış biriydi. Kürt ve adil bir hükümdardı. Ordusunda her dinden ve milletten insanlar vardı. Avrupa onun fetihlerinden rahatsız oldu. Hâlâ rahatsızlar. Ama o öldüğünde cebinde çok az bir parası vardı. Halkına hizmet etmişti.

-Kürtler en çok hangi dine mensuplar?

Din sonradan gelmiş. İnsanlar birbirinden ayrılmış. İnsanları din ayırdı; Ermenileri, Hıristiyanları, Yahudileri. İnsan olana hürmet etmek lâzım. Dinine saygı duymak gerekir. Kürtler önceden en çok Zerdüşt’tü. Yezidi, Yahudi, Keldani, Hıristiyan olanları da vardı. Ama İslamiyet’le Müslüman oldular ve şu anda en çok Müslüman Kürt var. Yalnız şunu da söylemek gerekir; Kürtlerin asıl dinleri Zerdüşt’tür.

-Kürtlerde siyasi anlamda bir bölünmüşlük var. Ve her fraksiyon farklı bir görüşü savunuyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ne kadar çok parti olursa o kadar iyidir. İnsanın özgürce siyaset yapması, aralarında tatlı rekabet yapmaları çok güzel olur. Ancak kavim, ırk anlamında ortak hareket etmeleri gerekir. Bu şekilde çok daha iyi. Ben Diyarbakır belediye başkanıydım, halka hizmet etmek istedim; bunda da öteki arkadaşlarımın etkisi oldu. Onlar hizmet edince ben de hizmet etmek zorunda kaldım. Bir rekabetin içine girdik; ama onlar çok iyi şeyler yaptı, ben yapamadım.

DTP, KÜRTLERİN SORUNLARINA EĞİLMİYOR

-Bölgede kullanılan oylar DTP’nin seçim barajını aşmasına yetmiyor. Halkın tercihi çok farklı partilere dağılmış durumda. Bu neden kaynaklanıyor?

Bu bizim yanlışımız. Bu nüfusa rağmen Meclis’e girilemiyorsa bunu bölge siyasetçilerinin oturup düşünmesi gerekir. Halkın çektiği sefaleti görmüyor, onun sorunlarına eğilmiyorlar. Ama çok iyi siyaset yapıyorlar. DTP de bunu yapıyor, ötekiler de… Halkın karşısına çıkıp ‘iyi günler, nasılsınız’ diye sormakla mesele çözülmüyor. İnsanlar orada onları alkışlıyor; ama sonradan lanet okuyor. Çünkü herkesin sorunu var.

-Bahsettiğiniz siyasetçiler halkın sorunlarını bilmiyor mu?

Halkın ekonomik, sosyal sorunları nedir bilmiyorlar. Sadece siyaset yapıyorlar. Orda halka hizmet için olduklarını unutuyorlar. Kendi halkına hizmet etmeyi çok görüyorlar. Aynı hatayı ben de yaptım. Halkın karşısına çıkıp ‘ben Kürdüm’ dedim, halk beni alkışladı, destekledi. Öteki arkadaşlarım iş yaptılar, ben baktım. Ama her sabah çıkıp ‘Ben Kürdüm’ diyordum. Kürtçe konuştuğum için insanlar beni desteklediler.

-Tekrar siyasete girecek misiniz?

Devlet beni sevmez. Siyasetçiler de. Siyasete girsem gelip liderliğimizi elimizden alacak diye korkarlar. Eğer siyasete girersem halkın lider olarak beni görmek isteyeceğinden eminim. Bu yüzden ben huzur bozulmasın diye siyasete girmeyi düşünmüyorum. Leyla benim adıma siyaseti yapıyor ve benim iznimle benim desteğimle.
Aksiyon
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 17:05:30
Güncelleme :3 Nisan 2007 Salı 17:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.73.145.xxx Tarih : 3.04.2007 13:43:36
Zana cifti, sizler bu iddialari ortaya koyarken ve kürt kökenli T.C. Vatandaslarina (cogu PKK yandaslari) hitab ederken, elinizdeki ve okumus oldugunuz bazi 'sözde' batili tarihcilerin, arastirmacilarin kitaplarinami dayaniyorsunuz... Avrupada yaygin olan ve daha fazla yayginlastirilmak istenen bir cok kitaplar vardir... Mesela '7000 senelik kürt toplumu' adli bazi sözde tarihcilerin, arastirmacilarin yazdiklari ve yayimladiklari kitaplar gibi*** Bu kitaplarin arasinda Yüce Oender Atatürk'de lekelemeye calisilir ve onun hakkinda yayimlanan cogu baskilar fazla müspet denemez ve hepsinin dogru bir sekilde yazilmadiklari bellidir ve bunlarida siz benimsiyorsunuz ideolojinizde*** Ayriyetten bir seferinde Mezopotamyali oluyorsunuz -, ve bu gecmis tarihteki bütün iraklilarin topraklarinda bulunan devlete sahip cikiyorsunuz demektir..., birde bakmissiniz aniden sümerlilerin kurucusu oluyorsunuz...*** Internetdeki www.wikipedia.org ansiklopedisine girildigi zaman, pkk ve ona bagli organlar hakkinda baya birseyler yazmayi basarmissiniz ve neden Mezopotamya ve Sümerliler hakkindada yazmiyorsunuz o kadar israrliysaniz ve o milletin kökeni oldugunu inaniyorsaniz... Eger siz bunlari bahis ediyorsaniz, o zamanda mecbursunuzdur ispatlamayi! Yoksa Babylon, Assyrer kültürününde sahibi oldugunuzu iddia etmis olursunuz...*** Eger bilgileriniz varsa ve bu kadar propaganda icin kitap yayinladiysaniz, niye o zaman bütün tarih kitaplarindaki bilgileri denistirmek icin bas vurmuyorsunuz... Tamam eger gercek kültürünüz o kadar geriye dayaniyorsa, neden bir devami olan devlet veyahut kiraliyet kuramadiniz**** Bütün bu sorulari ve gercekleri cevaplamadan, ortalarda ötüp durmayin, yoksa dostunuz apo'nun yanina devamli tasinacaksiniz... Budala budala laflarla palavralarla Milletin 'hele ise zayif görüslü ve okumamis kürt kökenli T.C. Milletini' aldatmayin...

sahin elçi IP: 88.226.0.xxx Tarih : 3.04.2007 21:59:07
Mehmet Mehdi Zana sen müslümna olsaydın bence yüce isalm dinin ırkçılığa ve kan`akarşı olduğunu kavrayabilirdin bence sen tesadüfen parlamış ve kürtlüğü bile kullanbmak isteyen bir yaratıksın yüce islam hiç bir tarihte hiç kimseyi zorla kabul edilmemiştir sen galiba avrupada kadlığın sürede hristiyanlığı kabul etmiş ve islamı hristiyanlıkla karıştırıyorsun islamda zorlama yoktur hristiyanlıkta vardır biliyorsan konuş alim sansınlar bilmiyorsan sus adam sansınlar adam ben bir kürt olarak senide kürt görmüyorum komonistsin bence islam evladıyız biz dinimiz islam ırkımız islam herşeyden önce islam kendine gelde bu milletten özür dile

sehap akın IP: 88.241.223.xxx Tarih : 5.04.2007 15:24:52
Benim de Volkan Koç adlı arkadaşa bir çift sözüm var.Ben Komunistliğin ne olduğunu çok iyi bilenlerdenim. Karl Marx'ın meşhur "Kapital" kitabında "Din bir afyondur" deyimiyle başlayan satırlarını atlamış olabilirsin. Şahin isimli yorumcunun benzetmesi gayet normal ve uygundur. Lenin ve Stalin dönemlerinde kiliselere ve ibadet edenlere yapılan uygulamalar daha hala yaşayanaların anılarında.Ayrıca "Ya sev ya terket" deyimi seni rahatsız ediyorsa,o zaman sana tavsiyem hemen "terket". Biz bu ülkede barış ve huzur içinde yaşamak isteyenlerdeniz.Sömürgeci ülkelerin desteği ile ayrılıkçı ücadele veren,sürekli katliam yapan,şehirleri kana bulayan zihniyeti ve kitleleri bu şekilde mi savunacaksın? Ben bombalı eylemlerde kaç tane arkadaşımı kaybettim biliyormusun? Ya sokakta yürürken veya dolmuşta havaya uçup paramparaça olanalara ne diyeceksin. Bunlar mı,barış ve huzur isteyen. Geç bu işleri,artık yemezler.Bir yandan kan dükeceksin,bir yandan sürekli isyan denemeleri yapacaksın,bir yandan "Büyük Kürdistan"'ı aynen "Büyük Ermenistan" projesinde ki gibi inşa etmeye çalışacaksın,bir yandan Türk halkının düşmanları ile açık işbirliği yapacaksın ve bütün bunların anlayışla ve sevgiyle kabullenilmesini talep edeceksin ve de barıştan söz edeceksin. Maşallah,buna sen ne kadar inanıyorsun ki? Hadi,kardeşim,Allah yolunu açık etsin.

Volkan KOÇ IP: 213.243.27.xxx Tarih : 6.04.2007 09:06:37
Sevgili Sehap AKIN; Hala birleyler yanlış anlaşılyor ya da yanlış anlaşılmaya çalışılıyor. Benim bahsettiğim komunistlikle senin verdiğin karl Marx, Lenin örnekleri pek bağdaşmıyor. Örneğin söylediğin "terket" kelimesi pek barışçı bir söylem değil. Tabiki bende bu ülkede kan dökülmesine karşıyım ve barış içinde yaşamak istiyorum ama sürekli toplumdan birilerini dışlarsak ve "terket"meye zorlarsak soğuk ve sıcak savaşın önüne geçemeyiz bence. Yani Lenin ve Stalin örneklerinde olduğu gibi baskı ve şiddeti insanların düşüncelerine ve inançlarına en önemliside kültürlerine uygulamak 21. yüzyılda soykırımın kılıf değiştirmiş halidir. Söylemek istediğim bu ülke zaten bölünemez en azından bunu azınlık diye bahsettiğimiz (aslında pekte azınlık olmayan) gruplar yapamaz. Bizim için en büyük tehlike seninde söylemiş olduğun gibi sömürgeci devletlerle işbirliği içerisinde olanlardır. Ama bunu sadece Kürtler yapmıyor buna dikkatini çekerim. Ülkeyi bugünlere getirenler ne Kürttü ne de başka azınlıklar. Bankaları hortumlayanlar, devleti kadrolaştırarak çıkarlarına göre hareket edenler, rüşvet alıp verenler vb. bu ülkenin en büyük kara deliğini oluşturuyorlar. Hal böyle olunca da bu ülkenin bu durumundan pek memnun olmam mümkün değil. Benim anlatmak istediğim bu dönen çerkı bir yerlerden çomaklayarak birşeyleri değiştirmek. Bu ülkede herkesin yaşamaya hakkı var ve sen istemesende yaşayacak. Sevsede sevmesede, sevsende sevmesende... Önemli olan insan gibi yaşamak. Artık insanlara ön yargılı bakarak potansiyel terörist gözüyle yaklaşmayalım... Bu şekilde en azından daha mutlu bir ülkede yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Saygılar...

Diyarbakırlı Azad IP: 88.227.14.xxx Tarih : 3.04.2007 14:14:25
Senin zerdüşt tohumu olduğuna şüphemiz yok ancak Kürtleri Türklerin düşmanı yapmaya çalışıyor olman senin tekrar hücreye atılmana vesile olur inşallah! Tarihi tarihçilere bıkrak, her sözde araştırmacı kendi kafasına göre tarih yazarsa böyle bir röportaj ortaya çıkar işte. baştan sona okudum, baştan sona saçmalayıp, zırvalamış. İçinde 1 tek doğru bilgi var o da Kürt ve Türklerin her zaman birlik olduğu, şimdiki yaptığı ingiliz siyaseti ile bu söylediği tek doğru cümle de birbiriyle çelişiyor, tüm sözleri gibi.

Volkan KOÇ IP: 213.243.27.xxx Tarih : 4.04.2007 14:16:20
Öncelikle "Şahin" isimli arkadaşa bir sözüm var. Anladığım kadarıyla komünistliğin ne demek olduğunu bilmiyorsun ve buna bağlı olarakta islam diniyle bağdaştırıp, çırpındıkça batıyorsun. Lütfen sinirli olsanda anlamını bilmediğin kelimeleri karıştırıp laf ebeliği yapma. Gelelim diğer konuya. "Sayın" Zana' nın söyledikleri ne kadar doğrudur bilmiyorum zaten ben biliyorum diyende yalan söyler. Üzerinde durulması gereken nokta bu değil zaten. Bırakın herkes bildiği, kabullenmek istediği şeyi kabüllensin. Bizim tüm bu yazıdan ve yorumlardan çıkarmamız gereken bir sonuç var. Bizim şiddetle toplumdaki bu kine, hırsa, ırkçılığa, aşırı milliyetçiliğe, popülizme son vermemiz gerekiyor. Hergün sanal ve reel ortamda binlerce kişi bu ve benzewri konularda birbirine giriyor. Hergün bu toplumu içindeki bu kara delik dahada büyüyor. Zana' nın söylediği bir şey çok doğru; Kürtler' Türkler' de yanlışlar yaptı ve yapıyor. Sonuçta bu devletin temelinde desteği olan herkesin bu ülkede yaşamaya hakkı var. Bunu kabullenirsek tüm sorunların üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum. Biraz fazla mı iyimimserim sizce? Bu ya sev ya terket sözü yerine sevilecek bi ülke yaratmak için elele vermek daha doğru olacak bence. En azından benimde bu ülkede en milliyetçi olduğunu düşünen insan kadar yaşama hakkım var ama bu ülkenin şuanki durumundan memnun değilim. Memnun olanlazaten ekmeğine yağ sürülenler. Ben terketmek yerine zor olanı seçip birşeyleri düzeltmek için mücadele etmeyi tercih ediyorum. Ama görüyorumki benim gibi düşünenler ya komünist oluyor ya da anarşist. Yorum yazmak kolay. En iyisi yorum yazarken elinizi vicdanınıza koyun arkadaşlar...

ali yılmaz IP: 88.247.77.xxx Tarih : 3.04.2007 09:18:13
Bu vatan haini kürde yer ayırıp bölücü ve ihanet dolu fikirlerini neşrederken neden Irak Türkmen cephesi liderlerine neden yer verilmiyor yada Azerbaycanlı bir sürgün azeriye neden fikirlerin nedir diye yer verilmiyor kürt yine hırsızlığını gösteriyor Türk olan Sümerleri kürt diye sahipleniyor.kürtler Türk milletine hep zarar vermisler ve Türk devletine her zaman zarar vermislerdir Askerimi Polisimi onları ilkellikten kurtarmaya giden ögretmenimi şehit ediyor bayrağımı yakıyor bu hainler ondan sonra konusuyorlar cok sevdikleri barzaniye gitsinler gitsinler de görsünler orda özgürlük neymis Türk ü ve Türkiyeyi sevmeyen defolur gider.

ilyas yıldız IP: 88.240.57.xxx Tarih : 3.04.2007 13:42:50
Çocukluğumda duyardım,lazlar için kılıç zoruyla müslüman oldu derlerdi!..Şimdide bu popiler olmak uğruna ortaya bir iddia atmakta.Yarında çerkezler için dnebilir,Bence bu tür varlıklara kulak asmamak gerekir,Tahminim bu gibilerin kafatasında beyin yerine et yığını mevcut..

Remzi cangüven IP: 85.104.225.xxx Tarih : 3.04.2007 08:18:18
Müslümanmısın değilmisin,önce bunu ikrar et.Müslümanlıktan rahatsızlık duyuyorsan ve hangi dini benimsiyorsan onu seç ve benim dinim bu de ve şeffaf ol.Şimdi sizi kılıç zoruyla mı müslümanlıkta tutuyorlar.Konuşmalarınız milyonlarca insanı manevi değerlerine saldırdığınız için çok üzdü.İnsanların inançlarına saygılı olun.Beyniniz dilinizi konuşurken denetlesin lütfen.