19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Kürtler radikal islam'a kayıyor

Türkiye’deki terör saldırılarının PKK’ya bağlantılı bir örgütçe gerçekleşmiş olması halinde ABD, Avrupa ve Irak’taki Kürt yetkililerinin PKK’yı devre dışı bırakmak için birleşmesi gerektiği bildirildi. İngiliz The Economist dergisi, Türkiye’deki terör saldırılarını değerlendirirken Türkiye'nin özellikle güneydoğusunda yükselen asıl tehdidin aşırı İslam olduğunu da öne sürdü. Dergi, “PKK şiddeti ile Türk milliyetçiliği arasında sıkışıp kalan Kürtler ise, gitgide artan sayıda radikal İslam’a yöneliyorlar” yorumunu yaptı. 

İngiliz dergisi The Economist, son sayısında Türkiye ile ilgili üç ayrı yorum yayınladı. “Kendi kaderini tayin bulmacası” başlığını taşıyan yorumunda "Eğer bundan olası göründüğü gibi PKK ile bağlantılı bir grup sorumluysa, Amerikalıların, Avrupalıların ve hatta Irak'taki Kürt yetkililerin PKK'yı devre dışı bırakmak ve sığınağından çıkarmak için birleşmesi gerekir" deniyor. 

ÖZERK KÜRT DEVLETİ 

BBC’nin Türkçe Servisine göre, Irak'taki Şii çoğunluğun da Türkiye'nin de federal bir Irak'ta özerk bir Kürdistan gerçeğini kabul etmeye hazır göründüğünü savunurken de “Yakın gelecekte bağımsız değil, özerk bir Kürt yönetimi tahmininde bulundu. 

Diğer bir yazıda Kandil Dağı'nda bir kampta PKK liderlerinin Türkiye'deki son saldırıları kınadığı belirtilirken PKK liderlerinin bağımsızlık değil, federalliğe vurgu yaptıklarına dikkat çekiliyor. 

Son dönemde hem İran’ın, hem Türkiye'nin bölgede operasyonlara hız verdiğini öne süren dergi, Irak hükümetinin Bağdat ve Erbil'deki PKK ofislerini kapattığı haberlerine rağmen, Kuzey Irak'taki iki büyük Kürt partisinin eğiliminin, "PKK'yı güç kullanarak sürmektense müzakere yoluyla gitmesini sağlama" yönünde olduğunu ifade ediyor. 

SALDIRILARA YANIT TSK’DAN GELDİ 

Economist, diğer bir yazısında ise Türkiye'nin özellikle güneydoğusunda yükselen asıl tehdidin aşırı İslam olduğunu savunuyor. Bombaların ülkenin imajına etkisini sınırlı tutmak konusunda hassas olan siyasi liderlerin, bu konuda yorum yapmaya yanaşmazken yanıtın Türk silahlı kuvvetlerinden geldiğini öne sürdü. Dergi şu yorumu yaptı: 

"Saldırıya bir yanıt verildiyse bu silahlı kuvvetlerden geldi. 1990'larda Diyarbakır'da görev yaparken şahin ünü kazanan yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, isyancılarla mücadelenin yoğunlaşacağını söyledi. 

Ancak Orgeneral Büyükanıt bugün bölgeye dönse karşısında yeni bir düşman olduğunu sezecek. Diyarbakır'ın başlıca meydanında Mustazaflar adlı yeni bir İslamcı grup dev çadırlar kurmuş, Lübnan'da ölen çocukların resimlerini asmış durumda.” 

60 KADAR İSLAMİ ÖRGÜT KURULDU 

İngiliz dergisi, burada 60 kadar İslami düşünceli örgüt kurulduğunu, yoksullara burs, mali yardım ve manevi rehberlik sağladıklarını, yaz için açılan Kuran kurslarına yazılanların sayısı ikiye katlanıp 20 bine çıktığını da yazdı. 

2002'de ülkeyi Avrupa'ya taşıma vaadiyle iktidara gelen ılımlı İslamcıların bugünlerde Avrupa'nın adını nadiren andıklarını belirten dergi, kamuoyunda Avrupa Birliği'ne destek azaldığından birliğin bu gidişata karşı durma gücü de zayıfladığını belirten dergi “PKK şiddeti ile Türk milliyetçiliği arasında sıkışıp kalan Kürtler ise gitgide artan sayılarda radikal İslam'a yöneliyorlar” görüşünü de dile getirdi. 

İNDEPENDENT: 

Bu arada, İngiliz The İndependent gazetesi, “Kürt teröründen İslamcı faşistleri sorumlu tutamazsınız” başlıklı yazısında Türkiye’deki son terör oylarına dikkat çekerek “Terörle savaş, AB’ye girmesi öngörülen bir ülkenin hayati önem taşıyan turizm sektörünü saldıran ve görünürde dini bir gündemi olmayan bir takım Kürt ayrılıkçısı ile değil, uygarlığın köklerini saldıran İslami faşistleri ile yapılacaktı” yorumunu yaptı. 

Saldırıların “Batı’nın favori grubu” olan Kürtler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken gazete, Washington’un Türkler ile Kürtlerin işbirliğini teşvik etmek için hızlı bir biçimde özel bir temsilci atamasının şaşırtıcı olmadığını yazdı.

ANKA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2006 Cuma 14:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat canok IP: 88.242.35.xxx Tarih : 31.08.2007 15:48:07
evvela bende kürdüm.kürtlerin islama yönelmesi çok güzel zaten dindar bir milletiz biz.pkk yanlış yol.bizim köministlerele işimiz yok.allah herkese iman versin.