22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Laik bir ülkenin başbakanıyım

Başbakan Erdoğan kendisine “Müslüman ülkenin Başbakanı” olarak hitabeden Musevi örgüt liderini düzeltti: “Hayır, Türkiye laik bir ülke...”

BM Genel Kurulu çalışmaları için New York’a giden Başbakan Erdoğan’ın gündeminde, ABD Kongresi’nde bekleyen Ermeni soykırım karar tasarısı da bulunuyordu. Erdoğan, bugüne kadar benzeri tasarıların Kongre tarafından kabulünün engellenmesinde önemli rol oynayan ABD’deki güçlü Yahudi cemaatinin önderleri ile buluştu.

Türkevi’ndeki görüşmeye, B’nai Birth, Conference of Presidents, Appeal of Conscience, Foundation, Aipac, ADL, American Jewish Committee, American Jewish Congress, UJA Federation ve The Related Companyer gibi önemli Amerikan Yahudi örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede, Erdoğan kısa bir hoşgeldiniz konuşması yaparak, ABD Kongresi’nde bekleyen Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin karar tasarısına değindi. Karar tasarısının Türk- ABD ilişkilerine vereceği zarardan bahseden Erdoğan, tasarının dayandırıldığı Ermeni iddialarının “hiçbir temeli bulunmadığını, herhangi bir bilimsel ya da tarihsel belgeye dayanmadığını” vurguladı.

‘Türkiye laiktir’

Erdoğan’ın giriş konuşmasının ardından söz alan bir Yahudi kuruluş temsilcisi, Ortadoğu sorununa değinerek, Türkiye’nin sorunun çözümü konusunda rol oynayabileceğini söyledi. Temsilci, “Siz, Müslüman bir ülkenin Başbakanı olarak, Arap ülkeleri üzerinde etkinizi kullanarak, ABD yönetiminin Washington’da yapacağı Ortadoğu barış konferansında çözüme yönelmelerini sağlayabilirsiniz” dedi. Temsilci sözlerini tamamlar tamamlamaz Erdoğan düzeltme yaptı ve “Hayır, Türkiye laik ülke” dedi. Erdoğan soruyu yanıtlarken de, Türkiye’nin gerek İsrail-Filistin sorununun çözümü, gerekse Ortadoğu’daki diğer anlaşmazlıkların aşılması için aktif rol oynamakta olduğunu, buna devam edeceğini söyledi.

Erdoğan, toplantıda gelen sorular karşısında şu mesajları verdi:

SURİYE: Suriye’yi Ortadoğu barış sürecinden dışlamamak gerekir. Masaya oturup konuşmak isteyen herkese kapı açık tutulmalıdır.

TERÖRİZM: İslamcı terörist yakıştırılması yapılmasını yanlış buluyorum. Teröristin Müslümanı, Yahudisi, Hristiyanı olmaz.

İRAK: Irak’ın toprak bütünlüğü Türkiye için yaşamsal önem taşıyor. Irak’ta yaşanan kaos nedeniyle güçlenip, bu ülkede üslenen PKK teröründen çok çekiyoruz. PKK’nın Irak’ta bitirilmesini istiyoruz.

Zeynep GÜRCANLI /NEW YORK
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 06:30:05
Güncelleme :28 Eylül 2007 Cuma 08:40:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hikmet karasu IP: 88.242.134.xxx Tarih : 28.09.2007 23:00:31

sayın başbakanım,eğer siz masaya vurup,asker ilk hedefiniz ırak,daki pkk yuvaları iler demezseniz,ırak,daki pkk bitmez,zaten asıl pkk,lı ordaki kürt liderlerdir,eminimki pkk nın yaptığı her eylemden ıraktaki yönetimin bilgisi var,sıcak takibin önü boşuna engellenmiyor..