18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Liderlerin ağzından düşmüyor

Baykal'dan Erdoğan'a Ziya Paşalı yanıt

CHP lideri, Başbakan'ın semer ve eşekli' sözlerine sert çıktı.

Siyasette ‘eşşek’ fırtınası esiyor

MİTİNG meydanlarında liderler bol bol eşekli sözler, alıntılar kullanıyor. Özellikle Ziya Paşa’ya atfedilen “Eşşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri” sözü sık sık gündeme getiriliyor. Başbakan Erdoğan da sık sık ‘eşek’ örneği veriyor. Davos’un ardından grupta konuşan Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin bozulmayacağını şu sözlerle açıklamıştı: “Biz eşşeği sağlam kazığa bağlıyoruz, merak etmeyin.”

Erdoğan son günlerde ise sık sık Ziya Paşa’dan alıntıladığını söylediği “Eşşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri” sözünü kullanıyor. Erdoğan, 16 Şubat’ta Nevşehir’de belediyenin hizmetlerini anlatırken, dil sürçmesi sonucu önce “Eşşek ölür kalır eseri” dedi, sonra da “Eşşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri” diye düzeltti.

MHP lideri Bahçeli’de ‘eşşek’ örneğini 14 Mart’ta Kırşehir’de verdi. “Başbakan son günlerde Nasrettin Hoca fıkraları anlatıyor. Aklınca bizimle dalga geçiyor. Nasrettin Hoca eşşekten düşmüş, görenlere ’Ben zaten inecektim’demiş. Bizim oyumuz 2002 seçimlerinde düştü. Başbakan bunu eşekten düşmüş olarak gösteriyor. Affedersin eşşek olarak sen ne anlıyorsun. Evet biz yüzde 18’den yüzde 8’e düştük. Bu millet kırıldı, oylarımızı düşürdü.”

Erdoğan önceki gün Kırklareli’de de muhalefetin hiçbir eser yapmadığını öne sürerek, “Eşşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Eşşek bile bir semer bırakıyor, onunla anılıyor” dedi.

Baykal da Ziya Paşa şiiri okudu

Baykal, Erdoğan’ın mitinglerde sürekli Ziya Paşa’nın “Eşşek ölür semeri kalır; insan ölür eseri kalır” beytini hatırlatarak, yine Ziya Paşa’yla yanıt verdi. Baykal, şöyle dedi: “Son günlerde Başbakan ağzına ‘eşektir semerdir’ bir şeyler tutturdu. Sen eşeği semeri bırak, gel bir Niğde’ye, tarlaya gel çiftçiye gel.”

* Baykal, Ziya Paşa’nın şiirini de okudu: ”Bed-asla necabet mi verir hiç üniforma zerduz palan ursan eşşek yine eşşektir.“ (İnsanın aslı kötü olursa üniforma ona iyilik getirmez) diyor... Ve ekliyor, (Zerduz palan ursan eşşek yine eşşektir.) Yani ‘Altın işlemeli palan vursan eşşek yine eşektir’ diyor.
 

 

Vatan
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 06:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?