19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Lozan Antlaşması'nın yıldönümü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lozan Barış Antlaşması ile "Türklere yaşama hakkı tanımayan" ve "ülkenin paylaşılmasını öngören" Sevr Antlaşması'nın "bir daha gündeme gelmemek üzere" yok edildiğini kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Sezer, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 83'ncü yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından varlığına göz dikilen Türk ulusunun, Atatürk'ün çevresinde bağımsızlık ülküsüyle kenetlenerek, yurdunu parçalamak isteyenlere en güzel yanıtı verdiğini kaydeden Sezer, askeri alanda kazanılan zaferin ardından imzalanan Lozan Antlaşması'yla başarının taçlandırıldığını, önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti. 

BAĞIMSIZLIĞIMIZ TÜM DÜNYACA TANINDI
 
Lozan Barış Antlaşması ile ulusal sınırları içinde yeni Türk Devleti'nin doğuşunun müjdelendiğini, Antlaşma'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgeleri arasında yer aldığını vurgulayan Sezer, "Lozan'da Batılı ülkelerle eşit konumda masaya oturan Türkiye, askeri zaferini ve yeni Türk Devleti'nin varlığını tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Böylelikle, Antlaşma kurallarıyla sınırları saptanan Türk Devleti'nin ekonomik ve siyasal bağımsızlığı, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğü, uluslararası düzeydeki eşitliği ve egemenliği, hukuksal ve siyasal yönden tüm dünyaca tanınmıştır" dedi. 

SEVR YOK EDİLDİ 

Sezer, Lozan Barış Antlaşması ile bağımsız bir devletin kabul edemeyeceği ayrıcalıklara son verildiğini belirterek, en önemli kazanımın Sevr Anltaşması'nın yok sayılması olduğunu vurguladı. Sezer, şöyle dedi:
 
"Lozan Barış Antlaşması ile Sevr Antlaşması bir daha gündeme gelmemek üzere yok edilmiştir. Unutulmamalıdır ki, bir barış antlaşması olarak anılmasına karşın Sevr ile, Türklere yaşama hakkı tanınmaz ve ülkenin paylaşılması öngörülürken, Lozan ile, Sevr'in uygulanmasına olanak verilmeden, Türkiye'nin, Yüce Atatürk öncülüğünde Ulusal And sınırları korunup, çağdaş bir devlet olarak yükselmesinin yolu açılmıştır." 

Sezer, Lozan Barış Antlaşması'nın Türk tarihi için olduğu kadar, dünya tarihi için de büyük önem taşıdığını belirterek, Antlaşma'nın Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan bugün geçerliliğini ve güncelliğini koruyan tek belge olduğunu söyledi. Atatürk'ün, "Lozan Antlaşması Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir vesikadır" sözlerini anımsatarak, bu sözlerin Antlaşma'nın Türk tarihindeki yerini çarpıcı biçimde dile getirdiğini kaydeden Sezer, Lozan'da İsmet İnönü başkanlığındaki Türk heyetininin önemli bir diplomasi zaferi kazandığını ifade etti.


ANKA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2006 Pazar 11:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?