20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Manzara-i Umumiye şifresi

CHP, Genelkurmay'ın geri çekilmeyle ilgili iddialara "Saldırılar hainlerden fazla zarar veriyor" açıklamasına bir başka yazılı açıklamayla karşılık verdi.

Bizzat Deniz Baykal tarafından hazırlandığı öğrenilen açıklamada, "Muhatabımız Başbakan'dır. Kimse araya girmek için özel bir gayret sergilemesin. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tartışmaların dışında tutmak sadece siyasilerin görevi değildir. Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir" denildi. "Biz demokratik bir tartışma içindeyiz" ifadesinin yer verildiği açıklamada en dikkat çeken bölüm ise Atatürk'ün NUT U K ' u n u hatırlatan "Cumhuriyet Halk Partisi, 'Manzara-i Umumiye'yi tarih penceresinden ibr e t l e seyretmektedir" ifadesi oldu.

Atatürk, Samsun'a gelişini ve Milli Mücadele'nin başlangıcını Nutuk'ta şöyle anlatmıştı:

"1919 senesi Mayısının 19. günü Samsun'a çıktım. Vaziyet ve Manzara-i Umumiye: Osmanlı Devletini dahil bulunduğu grup, Harbi Umumide mağlup olmuş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şeraiti ağır, bir mütarekenâme imzalanmış. Büyük Harbin uzun seneleri zarfında, millet yorgun ve fakir bir halde. Millet ve memleketi Harbi Umumiye sevk edenler, kendi hayatları endişesine düşerek, memleketten firar etmişler. Saltanat ve hilafet mevkiini işgal eden Vahdettin, mütereddi, şahsını ve yalnız tahtını temin edebileceğini tahayyül ettiği deni tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın riyasetindeki kabine; aciz, haysiyetsiz, cebin, yalnız padişahın iradesine tabi ve onula beraber şahıslarını vikaye edebilecek herhangi bir vaziyeti razı. Ordunun elinden esliha ve cephanesi alınmış ve alınmakta...İtilaf Devletleri, mütareke ahkamına riayete lüzum görmüyorlar..."

....
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 02:29:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?