22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Mason olsam söylerdim

Görev süresinin bitimine iki gün kala basının karşısına çıkan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, dün YÖK'te veda toplantısı düzenledi. Teziç, veda konuşmasında üniversitelerin ihtiyacı olan araştırma görevlisi kadrolarının zamanında verilmemesinden dolayı 5-6 bin civarında öğretim üyesi olabilecek elemanın kaybedildiğini söyledi.
SARSICI GÖRÜŞLER DE OLMALI

Üniversitelerde düşünce özgürlüğünün önemine değinen Teziç, şunları söyledi:

'Toplumu sarsıcı, değer yargılarını sarsıcı nitelikteki görüşlerin de üniversitelerde dile getirilmesini olağan karşılamak lazım. 'Bunlar bir şiddete yönelik olmadıkça ya da eyleme dökülmedikçe' ifadesi için her türlü imkanı sağlamakta gelecek için isabet vardır.' Teziç, bir gazetecinin 'Mason olduğunuz yönünde iddialar var' sorusuna 'Ben neysem oyum, böyle bir sıfatım olsa bunu hiç çekinmeden söylerim. Böyle bir sıfat taşıyanları da suçlayıcı biçimde ifade kullanılmasını isabetli bulmam. İnsanların tercihleri vardır şu veya bu dernekte üye olmak gibi. Bunlar olağandır bütün toplumlarda ama benim böyle bir niteliğim yok, olsaydı söylerdim' karşılığını verdi.

YARGI KARARLARINI UYGULADIK

Teziç, başkanlığı döneminde en çok tartışılan başörtüsü konusunda objektif davrandıklarını belirterek, "Örtünmeyle ilgili olarak sadece mahkeme kararlarını uyguladık. Mahkeme kararları değişmedikçe, bu kararları etkisiz hale getirecek uygulamalar yapmak sorun yaratır. Bu konunun faturasını YÖK'e çıkarmak isabetli değil" dedi.

KARIŞTIK AMA SİYASETE DEĞİL

Rektörler Komitesi ve YÖK üyeleri olarak siyasi gelişmelerle ilgili toplumu geren açıklamaları "sorumluluk"tan dolayı yaptıklarını savunan Teziç, "Bunun aktif politikaya müdahale etmek, karışmak anlamına gelmemesi gerekir" dedi. Teziç, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de veda edeceğini belirterek, "Arz-ı veda bir devlet geleneğidir" dedi. Bir gazetecinin "Başbakan'la da görüşecek misiniz" sorusu üzerine Teziç, Cumhurbaşkanlığı'na yapılan ziyaretin bütün devlet kanallarına yapılmış sayılacağını kaydetti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, veda ziyaretinde bulunacak olan Teziç'i bugün saat 16.30'da Köşk'te kabul edecek.


6 bakan öğrencim

Hükümette, bakanlar içinde öğrencileri olduğunu belirten Teziç, 'Bildiğim kadar 6 öğrencim var. Hukuk fakültesinden. Nimet Çubukçu, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Köksal Toptan öğrencilerimdi' dedi.

yenişafak
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 08:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?