22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Meclis 3 hazirana kadar çalışacak

TBMM Genel Kurulu, AKP’nin Grup önerisi doğrultusunda 3 Haziran’a kadar kesintisiz çalışması kararı aldı. Buna göre Genel Kurul’da çok sayıda tasarı ve teklifin yasalaşması bekleniyor. 

TBMM Genel Kurulu’nda gündemin değiştirilmesine ilişkin verilen AKP Grup önerisi kabul edildi. Buna göre, Meclis Genel Kurulu, 3 Haziran Pazar günü saat 24.00’e kadar çalışacak. Meclis Danışma Kurulu’nda, Genel Kurul’un çalışma takvimi üzerinde anlaşma sağlanamaması üzerine AKP, çalışma takvimi ve içeriğini grup önerisi olarak Genel Kurul’a sundu. Genel Kurul’da kabul edilen öneriye göre, Meclis 3 Haziran’a kadar hafta sonları dahil aralıksız çalışacak. 

Anayasa değişikliklerine ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in incelemesini tamamlamasını bekleyen AKP, sürenin 26 Mayıs Cumartesi günü dolacağını da hesaba katarak Genel Kurul’a hafta sonu mesaisi de yaptıracak. İade edilmesi halinde değişikliklerin Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul gündemine alınması planlanırken, bu süreçte görüşülecek konular arasında, yeni üniversitelere rektör atamasıyla ilgili tasarının yanı sıra, yabancılara çalışma şartlarını düzenleyen tasarı ile imarzedelerle ilgili yasa tasarıları da bulunuyor. 

TBMM Genel Kurulu’nun, 3 Haziran’a kadar yasalaştırmayı planladığı tasarı ve teklifler şöyle:Konut Edindirme Yardımında (KEY) biriken kesintilerin hak sahiplerine ödenmesini öngören tasarı görüşülecek. Tasarıyla, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenecek. Tasarıyla ayrıca emekliler ile hak sahiplerinin mirasçılarının da ödemeden yararlanması amaçlanıyor.

Genel Kurul’da, yeni kurulan 17 üniversite de dahil olmak üzere, yeni üniversitelere rektör atamasını düzenleyen yasa teklifi görüşülecek. Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda değişiklik yapan yasa tasarısı da ele alınacak. Tasarı, çalışma izin başvuru sürecini kısaltarak, izinlerin mahallinde verilmesini öngörüyor. Tasarıyla ayrıca, yabancı mimar ve mühendislerin mesleki yeterlik şartı kaldırılıyor, ulusal ve uluslararası projelerde çalışacak yabancılar, çalışma izninden muaf tutuyor.

TBMM Genel Kurulu’nda, 19 Temmuz 1987 ile 30 Kasım 2002 tarihleri arasında "Olağanüstü Hal" ilan edilen illerde terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan kişilerin, uğradıkları zararın tazmini için tanınan başvuru süresinin uzatılmasını öngören yasa tasarası da ele alınacak.

Genel Kurul’da ayrıca, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle nakden ödenmesini öngören kanun tasarısı ile orman kadastrosunda karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik yasa tasarısının da ele alınması palanlanıyor.

anka
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 17:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?