15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Meclis'te başkan zarafeti

Katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'yu kızı Özge Mumcu da locadan seyretti.

TBMM Başkanvekili Mumcu, dün başkanlık kürsüsüne çıkarken, gözler kıyafetindeydi. Mumcu, 'frak' sorununu çözen ve kendi tasarımı olan takımıyla koltuğa oturdu

TBMM Genel Kurulu, 34 yıl sonra ilk kez dün kadın başkanvekili tarafından yönetildi. Türkiye'nin ilk kadın Meclis Başkanvekili Nermin Neftçi'den sonra, MHP'li Meral Akşener'le birlikte bu göreve seçilen CHP'li Güldal Mumcu dün alkışlarla başkanlık makamına oturdu. Belirlenen nöbet programı çerçevesinde bu hafta Genel Kurul'u yönetecek olan Mumcu, salona girerken, başta CHP'liler olmak üzere milletvekillerince alkışlandı. Heyecanını belli etmemeye özen gösteren Mumcu'yu, ilk gününde kızı Özge Mumcu ile kuzeni Güneş Ilıcak locasından izledi.

Mumcu, Genel Kurul oturumunu açmak amacıyla kampanaya birkaç kez vurmasına rağmen zil sesi çıkmadı. Bunun üzerine görevliler Mumcu'ya yardımcı oldu.


"Bugün TBMM Başkanvekili olarak başkanlık ettiğim bu ilk oturumda, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı bağımsızlık meşalesinin aydınlığını yüreğimde duyuyorum" diyen Mumcu, Meclis'in, kadını toplumun eşit ve özgür bireyi yapan Atatürk devrimlerini yaşatacağına inandığını ifade etti.


Eşi gazeteci Uğur Mumcu'yu suikast sonucu kaybeden Mumcu, teröre de "Hangi nedenle olursa olsun, terör olaylarının yanında olmak, bu insanlık suçuna ortak olmak demektir" sözleriyle değindi. Güldal Mumcu, TBMM'ye başkanlık ettiği oturumlarda, Meclis çalışmalarını tarafsızca yönetme sözü de verdi.


'Peki canım'


Mumcu yönettiği ilk oturumda üslubuyla da farklılık yarattı. Her maddede önerge verip konuşma yapan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i sık sık süreyle ilgili uyarmak zorunda kalan Mumcu, Genç'in, bu uyarılardan birine "Daha sürem dolmadı" demesi üzerine "Peki canım" karşılığını verdi.

MUSTAFA İSTEM/radikalİ
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 09:55:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?