19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Meclis'te 'darbeci' tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda CHP ile AK Parti milletvekilleri arasında 'darbeci' tartışması yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, zamanında Ahmet İyimaya'nın, Kenan Evren'in avukatlığını yaptığını söyleyerek, AK Parti'ye 'darbecilerin avukatı' nitelemesi yaparken, İyimaya ise İnce'ye, "Siyaseti şahsiyet yamyamlığına dökmek isteyenler bilsinler ki İyimaya'nın, böyle yamyamların hayal sofralarına pirzola olamayacak kadar şeffaf, ahlaklı ve adil bir hayatı vardır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayısının artırılmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı. CHP Grup Başkanvekili İnce, elinde yeni bir belge bulunduğunu belirterek, bu belgeyi ilk kez açıklayacağını ifade etti. İnce, "Postal yalayıcısı kimmiş, ben onu göstereceğim. Siz darbe tüccarı olmakla kalmayıp darbecilerin avukatıymışsınız da haberimiz yokmuş" diye konuştu.

İnce, Yargıtay 4. hukuk dairesinin dosyasına göre Meclis Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya'nın, Kenan Evren'in avukatlığını yaptığını ifade ederek, "Duyduk duymadık demeyin ey ahali. Kenan Evren bu ülkede darbe yaptığında CHP'yi kapattı. Bu partinin yöneticilerini zorunlu ikamete tabi tuttu. Arkadaşlarımız işkence gördü. Bizim arkadaşlarımız 12 Eylül sonrası işkence görürken, Ahmet İyimaya Evren'in avukatıymış da haberimiz yokmuş. Sizi gidi darbe şakşakçıları sizi. Sizi gidi Ergenekoncular. Sizi gidi darbe tüccarları" şeklinde konuştu. Artık AK Parti milletvekilinin, CHP'ye böyle bir laf edemeyeceğini söyleyen İnce şunları kaydetti: "Evren'in avukatını komisyon başkanı yapmışsınız. Daha ne yapacaksınız? Ben olsam, eğer CHP'deki avukat milletvekillerinden birisi Kenan Evren'in avukatlığını yapmış olsaydı Genel Başkan'a müracaat eder, 'bu milletvekiliyle aynı partide ben olmam' derdim. Siz bu darbecinin avukatlığını yapmaya devam ediyorsunuz."

İnce'ye cevap veren İyimaya ise, ilkokulu okuma fırsatının olmadığını, köylerinde okul bulunmadığını anlatarak, 12 yaşına kadar kara lastik dahi giymediğini söyledi. Babası general olmayan, annesi profesör olmayan vasat bir köylünün evladı olduğunu dile getiren İyimaya, yükseldiği veya yürüdüğü her makama hem alnının teriyle, hem de kaderin ikramıyla geldiğini dile getirdi. 12 Eylül'de bir kaç senelik avukat olduğunu hatırlatan İyimaya, bildiri yayınlandığında kendisini en fazla üzen şeyin, avukatların ve doktorların çok kazandığı ve vergi vermediği yönündeki ifadeler olduğunu anlattı. İyimaya, bunun, bilincinin derinine saplanan bir kılıç gibi ruh dünyasında yerini aldığını söyledi. 1993 ya da 1994 yılında Aziz Nesin'in Kenan Evren'e bir dava açtığını belirten İyimaya, o dönemde darbeci sıfatının dışında Kenan Evren'i tanımadığını dile getirdi. Bir sabah Turgut Akıntürk'ün kendisini aradığını ve davayı kabul etmesini istediğini anlatan İyimaya şunları söyledi:

"Tefekkür ettim. Vicdani sorgumdan geçirdim. Bir darbe yapmış insanın hukuktan yardım isteme talebi üzerine ben davayı aldım. Avukatlık yaptım. Bir zarf üzerinde Çankaya'dan para geldi. Nedir bu dedim? 500 lira para. Dedim ki, 'Darbenin ilk demeci avukatlık ücreti konusunda olan bir zatın parasını almıyorum ve iade ediyorum'. Bu bilinmiyor değildi. Saydam bir toplumdaydık. Gizlim yok, saklım yok. Ama siyaseti şahsiyet yamyamlığına dökmek isteyenler bilsinler ki İyimaya'nın, böyle yamyamların hayal sofralarına pirzola olamayacak kadar şeffaf, ahlaklı ve adil bir hayatı vardır."

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise, İnce'nin AK Parti'yi darbecilerin avukatlığıyla suçlamasının 74 milyon insanı keyifle güldürecek bir ifade olduğunu belirterek, "Hele bunu bir de CHP söyleyince keyiflerinin dozajı daha da artıyordur" diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un, ordu için 'kağıttan kaplanmış' dediğini hatırlatan Bozdağ, "Darbe yapmayan askeri kağıttan kaplana benzetiyorsunuz. Bunu ben benzetmiyorum, sizin Genel Başkan Yardımcınız benzetiyor. Kim darbeci kim darbe karşıtı millet biliyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2011 Perşembe 10:32:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?