16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Meclis'te kitapçık fırlatıldı

Anayasa değişikliği görüşmelerinde CHP ve AKP arasında gergin dakikalar yaşandı.

Hatay Bağımsız Milletvekili Mehmet Eraslan'ın, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulma süresini 120 günden 45 güne indiren yasa teklifinin görüşmeleri sırasında CHP'ye yönelik sözleri gerginliğe neden oldu. 

Genel Kurulda yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan Eraslan, Cumhuriyet tarihinde ilk defa millet iradesiyle oluşmuş Meclisin cumhurbaşkanını seçemediğini söyledi. 

Siyasi partilerin ve siyasetçilerin, kendi mensubu oldukları Meclisin cumhurbaşkanı seçmemesi için Genel Kurula girmediklerini ileri süren Mehmet Eraslan, “Bu, Türk demokrasisi adına büyük bir ayıptır. Türk milleti, ülke adına büyük bir ayıptır” diye konuştu.
CHP'lilerin tepki göstermesi üzerine, bağımsız milletvekili olarak cumhurbaşkanı seçim sürecine ilişkin görüşlerini açıkladığını ifade eden Eraslan, CHP'yi, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurudan dolayı eleştirdi. 

Eraslan, “TBMM kararının mahkemeye sevk edilmesi, millet iradesinin mahkemeye sevk edilmesidir. Millet iradesini Anayasa Mahkemesine götürdünüz. Millet iradesini, mahkeme kapılarına götürdünüz” dedi.

“ATATÜRK, GÖREVDEN ALIRDI”

“Mustafa Kemal Atatürk, bugün olsaydı, CHP yönetimini sizden alırdı” diyen Eraslan, muhalefetin, Anayasa değişikliğine ilişkin yasalara da katkı sağlamadığını savundu. Eraslan, “TBMM seçmesin, Türk milleti seçmesin, halk seçmesin. Size soruyorum: Sistemi tıkamak milletin menfaatine midir? Cumhurbaşkanını kim seçsin? Başka ülkelerden, haşa başka milletler gelip mi seçecek?” diyerek, antidemokratik ve statükocu duruşların millete izahının mümkün olmayacağını söyledi.

Hatay Bağımsız Milletvekili Eraslan, 22 Temmuz seçimleri dolayısıyla sandık seçmen listelerinin güncelleştirildiğini, sandık kurullarının oluşturulduğunu, bu nedenle 120 günü beklemeye gerek olmadığını kaydetti. 

Eraslan, iki seçimin, milletinin cebine ve bütçesine ağır maliyet getireceğini, bu nedenle birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Mehmet Eraslan, konuşmasını 23 Temmuz sabahı, muhalefete hatırlatacağını söyleyerek kürsüden ayrıldı.

GÜNDEM KİTAPÇIĞI FIRLATILDI

CHP'li milletvekillerinin, “yürü” diyerek yuhaladıkları Eraslan da karşılık verince gerginlik yaşandı. Gerginliğin artması üzerine TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, birleşime ara verdi. 

CHP'li milletvekilleri, verilen arada yerlerinden kalkarak, Eraslan'ın üzerine yürüdü. 

TBMM İdare Amiri Feyzi Berdibek, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ve bazı AK Parti milletvekilleri araya girerek, Mehmet Eraslan'ı salondan dışarı çıkardı.

CHP'Lİ ÜNLÜTEPE YERE DÜŞTÜ

Bu sırada, CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler'in Meclis gündem kitapçığını Eraslan'a doğru fırlattığı görülürken, Eraslan'ın peşinden kulise gitmek için hamle yapan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise tökezleyerek yere düştü.
AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, CHP'li Ünlütepe'yi yerden kaldırırken, kulise çıkmaması için de tuttu.

“SİYASİ KİŞİLİK EROZYONU...”

Genel Kurula verilen aranın ardından kürsüye gelen CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, gerginlik yaşanmasında, konuşmacıya müdahale etmeyen Başkanvekili İsmail Alptekin'in de sorumluluğu olduğunu öne sürdü. 

Kılıç, “Hatip, bir taraftan milli iradeden söz ediyor, dönüp kendisine bakmıyor. Hatip, milli iradeden nasıl bahseder? Hatibi, buraya gönderen milli irade kimdir? Hatip, AKP'li olarak seçilmiştir. AKP'yi, Ali Dibo'lukla, yolsuzlukla suçlamıştır. Daha sonra bağımsız olmuştur, DYP'ye geçmiştir. Cumhurbaşkanı seçimi sırasında sayın genel başkanıyla açıklama yapmış, yarım saat sonra gizlice terk etmiştir, tekrar bağımsız olmuştur. Siyasi kişilik erozyonu yaşayan bir kişinin konuşmasını, bir de alkışlarsanız, bu sizi büyütmez. Bu ayıp size yeter” diye konuştu.

Başkanvekili Alptekin ise CHP'li Kılıç'a, “Eraslan'a konuşması sırasında gerekli uyarıyı yaptığını, bunun tutanaklarda mevcut olduğunu” söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2007 Pazar 00:36:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?