15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Meclis'te tarihi an

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, TBMM'de konuştu. İlk kez bir Müslüman ülkenin parlamentosunda konuştu.

Peres sözlerini Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiiri ile tamamladı.

İşte Şimon Peres'in konuşmasından satırbaşları:
Kemal Atatürk'ün şu sözlerini çok severim: 'Mutluluğa ulaşmanın tek yolu kendi menfaatlerimizi değil bizden sonra geleceklerin menfaatlerini gözetmemizdir'
Biz hatırlayan bir milletiz. Atalarınızın atalarımıza nasıl yüzyıllar önce el uzattığını unutmuyoruz.

İspanya’dan gelen Yahudiler ilk matbaayı kurduğunda bilge sultan II. Beyazıt şöyle dedi:
İspanya Kralı Ferdinand nasıl bir kral ki kendi ülkesini fakir benim ülkemi zengin yaptı.
Bölgede Türkiye inanca İran endişeye yol açmaktadır.

Türkiye, Gazze'nin füzelerden kurtulmasına İsrailli askerlerin evlerine geri dönmesine ve Filistinlilerin huzur içinde yaşamasına katkıda bulunabilir.

Farklı dualar okusak bile gözlerimiz aynı semaya ve aynı huzura bakıyor.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirini çok severim:

Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikayet ölümden olsun.

Daha sonra kürsüye Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas çıktı. İşte Abbas'ın sözleri


Çabalarımıza rağmen bazı uluslararası baskılara maruz kaldık. İçimizdeki bazı kurumlar da demokrasiyi kabullenemedi. Türkiye’ye stratejik bir jeopolitik bir konum bahşedilmiştir. Basiretli liderleri tarihini önemli dönemlerinde önemli kararlar vermişlerdi. Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası ortamdaki etkisi hakkında bilinçliyiz: Filistin ve Filistin davasına olan desteğiniz için teşekkür ediyorum. Türkiye gerek Filistin-İsrail ve Arap-İsrail sorunlarına çözüm bulmak için etkin olacağına inanıyoruz: Uluslar arası kuruluşların desteği ile kesinlikle etkili olacaktır: Bizler bugünlerde Annapolis konferansı öncesini yaşamaktayız. Biz barışın gerçekleşmesini arzuluyoruz.

İki taraftan birisi kazanacaktır. Ya barış taraftarları ya da işgali ve şiddeti isteyen savaş taraftarları. Kültürümüzün ve inancımızın temelini oluşturan prensipler barışçı olmayı emretmektedir. İnsanlık arasında ayrım yoktur. İnsanlık eşittir. Haksız yere zulüm etmek haksız yere toprağını işgal etmek ne insanlık ne de dini kurallara uygundur.

Dörtlü komitenin çabalarını destekledik. İki devletli esas üzerine olan önerilerini destekledik.

Tüm kutsal mekanların ziyaretinin serbest bırakılması, dini temellere dayalı kinlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Gerek Müslüman gerekse Hıristiyan ziyaretçiler için getirilen kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

Filistin halkı Lübnan devletinde mülteci olarak bulunmaktadır. Bizler geçmişte de çalıştık gelecekte de iç sorunlarımızın çözümü için çabalayacağız demokrasiden ayrılmayacağız. Eğer bu askeri darbeye dönüyorsa bizim aramızdaki uçurumun daha da derinleşmesine yol açacaktır. Bölünmelere de yol açacaktır. Biz elimizi diyalog için uzatıyoruz. Sadece meşruluğa saygı gösterilsin. Baskı bir pazarlık aracı olarak görülmesin. İsrail Devlet Başkanı’na parlamentonun tüm üyelerine ve tüm Türk halkına hitap etmemize erdiğiniz için teşekkür ediyorum. Filistin halkı ile Türk halkı arasında tarihe uzanan kardeşlik bağları vardır. Sizlere sonsuz teşekkür ve saygılarımı sunuyorum. Allah’ın rahmeti üzerinize olsun.

AJANSLAR
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 04:25:01
Güncelleme :14 Kasım 2007 Çarşamba 05:31:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?