22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Meclis'te 'tay' ve 'militan' kavgası!

Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinin yapıldığı TBMM'de 'tay' ve 'militan' kavgası.

Adalet Bakanlığı'nın bütçesi üzerindeki görüşmelerde, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Özbayrak'ın yüksek yargı organlarına, hakim ve savcılara yönelik sözleri tartışmaya neden oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Adalet Bakanlığı ile Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanlıkları bütçelerinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti'li Özbayrak, hukukçu olmadığını, adalet terminolojisi ve mevzuatını da bilmediğini söyledi.

Bir vatandaş olarak yargı hakkında oluşan imajı değerlendirmek istediğini belirten Özbayrak, adli sistemin dışarıdan görüntüsünün son derece kaotik olduğunu iddia etti. ''Sonu '-tay'la biten bir çok mahkeme ve bunların içinde de yığınla daire... Ancak, bu mahkemeler ne iş yapar, hangi davalara bakar, bunlara nasıl müracaat edilir, ne tür hizmet sunarlar, doğrusu benim meçhulüm'' diyen Özbayrak, son zamanlarda çok önemli gelişme ve iyileşmeler olmasına rağmen, adli kurumların taşra teşkilatlarının hala yetersiz kaldığını, dava sayısının hiçbir gelişmiş ülke adalet sisteminde karşılaşılmayacak kadar fazla olduğunu söyledi.

Özbayrak, karara bağlanan dava sayısının son derece az olduğunu, yargı sürecinin kısaltılabileceğini ifade ederek, özellikle son beş yılda kanunlarda yapılan değişikliklere hakim ve savcıların ayak uydurmakta zorlandığını savundu.
Özbayrak, ''Verilen kararlar, açılan davalar ve yapılan içtihatlar bunun ispatıdır. Hakim ve savcılarımız, şüphesiz çok muhterem ve saygıdeğer insanlardır. Ancak her meslek ve toplulukta görülebilen çürük elmalar, bu meslekte de zaman zaman görülebilmekte, bu kamu vicdanını ciddi oranda yaralamaktadır. Bizim beklentimiz, bu tür çürük elmaların bir an önce adalet kurumu bünyesinden...'' diye konuşurken, MHP Antalya milletvekili Mehmet Günal,
araya girerek,''Hem 'bilmiyorum' diyorsunuz hem de çürük elmalar diyorsunuz'' diye tepki gösterdi.

Bunun üzerine Özbayrak, ''Muhterem, sen işine bak, ben de işime bakayım. Sen konuşurken ben müdahale etmiyordum. Ben görüşlerimi söylüyorum. Saygıyla dinle beni'' dedi.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de ''O zaman milletvekilleri içindeki çürük elmaları da söz konusu ederler. Sizin için de söylerler. Olur mu?'' demesine Özbayrak, ''Önce dinlediğini anlama nezaketini göster'' diye karşılık verdi.

Özbayrak, ''Anlayışta ciddi kıtlıklar var'' diye sözlerini sürdürünce MHP'li Günal, ''Tay diye başladın, tay, tay diye gidiyorsun'' dedi.

DANIŞTAYA, YARGITAY'A, SAYIŞTAYA HAKARET EDİYOR

''O tay nereden çıktı?'' diye soran CHP'li Ergin, Komisyon Başkanı Sait Açba'ya dönerek müdahale etmesini istedi. Ergin, ''Tay, tay diyerek, Danıştaya, Sayıştaya, Yargıtay'a hakaret ediyor'' diye konuştu.

Özbayrak'ın, ''Bu arkadaşların çok ciddi anlayış problemi var. Önce bir Türkçe kursuna gitsinler. Türkçe'yi hepinizden daha iyi konuşurum. Türkçe'ye çok daha iyi hakimim sizden'' demesi üzerine CHP'li Ergin, ''Bütün yargı kurumlarına
hakaret ettiniz. Ne demek tay, tay? Bırak Türkçe'yi, sen kendine hakim değilsin'' karşılığını verdi.

Özbayrak, kimseye ''tay'' demediğini, sonu ''tay'' ile biten kurumlar dediğini söyledi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun ''Sayıştay'dır, Danıştay'dır, Yargıtay'dır'' karşılığını vermesi üzerine Özbayrak, ''Ben de tam da onları kastediyorum'' dedi.

MİLİTAN TARTIŞMASI

Özbayrak'ın, ''Bu militanlar arasında nasıl konuşacağımı bilmiyorum'' demesi ise komisyondaki tansiyonu yükseltti. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, ''militan kendinizsiniz'' derken, Başkan Açba da bu ifadenin bir milletvekiline
yakışmadığını söyledi. Açba, ''Böyle bir ifadeyle konuşmanıza devam etme imkanınız yok. Böyle militan ifadesi olur mu?'' diyerek, Özbayrak'tan sözlerini düzeltmesini istedi.

Özbayrak, bunun üzerine özür diledi, ancak CHP'li Ergin, ''Sen bir fikrin militanı olarak ortaya çıkıyorsun'' diyerek, yine de tepki gösterdi.

Başkan Açba, tartışmanın devam etmesi üzerine oturuma yemek arası verdi. AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür'ün, arada, ''anlamadan kesiyorsunuz'' diyerek muhalefet milletvekilerine tepki göstermesi, CHP'li Ergin'i kızdırdı.

Ergin, kalktığı yerinden iktidar sıralarına doğru yönelerek Hasgür'ün üzerine yürüdü. Ancak bu tartışma da diğer milletvekillerinin araya girmesiyle büyümeden sona erdi. Aradan sonra komisyon çalışmalarına yeniden başlandı.

AA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 15:43:30
Güncelleme :8 Kasım 2007 Perşembe 20:34:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 81.213.107.xxx Tarih : 8.11.2007 17:12:22

BEN AKP'Yİ FLEREKANSIM TUTMADIĞI İÇİN SEVMEM. ANCAK;SAYIN ÖZBAYRAK BEYEFENDİYE TAMAMEN KATILIYORUM.ADLİ SİSTEM BURADANDA ÖYLE GÖZÜKÜYOR.İNSANLAR, KURUMLAR,YAPILAN YANLIŞLAR HİÇ ELEŞTİRİLMEYECEK Mİ? DESPOT DÜŞÜNCE ARTIK TARİHE KARIŞTI.BIRAKIN HERKES KONUŞSUN.KORKULACAKSA TEHLİKE OLARAK GÖRÜLECEKSE,KONUŞMAYANDAN KORKACAKSIN.AVRUPA BASTIRIYOR.DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DİYOR.SİZLER ORADA MECLİSTE KONUŞULANLARA TAHAMÜLÜNÜZ YOK VE SATAŞIYORSUNUZ.ASIL BU HAREKETLER HAKARET VE SAYGISIZLIK İÇERİYOR.BU HALİYLE MECLİSTE DE ANLAYIŞTA CİDDİ KITLIKLAR ORTADA.KONU İLE İLGİLİ OLARAK SAYIN ÖZBAYRAK BEYEFENDİYİ KUTLUYORUM.SAYGILARIMLA