15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Meclis'te usül tartışması

AK Parti'nin, bazı tasarı ve tekliflerin gündemin ön sıralarına çekilmesi ile Anayasa değişikliği kanununun 48 saat geçmeden Komisyonda görüşülmesini içeren grup önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

AK Parti'nin, Merkezi Finans ve İhale Biriminin İstihdam ve Bütçe Esasları Hakkında Kanun Tasarısı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği Vakıflar Kanunu, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve köy korucularıyla ilgili yasa teklifinin gündemin ön sıralarına alınması; ayrıca, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın 48 saat geçmeden Anayasa Komisyonunda görüşülmesini içeren grup önerisi görüşüldü. 

Öneri üzerinde konuşmalara geçilmeden söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Başkanvekili Nevzat Pakdil'den, usul tartışması açılmasını istedi. Topuz, AK Parti'nin, Anayasa değişikliğiyle ilgili kanunun iade gerekçesi Genel Kurulda okunmadan, bununla ilgili Danışma Kuruluna önerisi getirdiğini belirterek, bunun, İçtüzük ihlali olduğunu söyledi. 

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı da milletvekillerinin yasama çalışmalarına katkı vermesinin önemli olduğunu ifade ederek, ''Bunun aksini savunmak, varlık nedenimizi inkar etmek olur. 'Nasıl olsa çoğunluğumuz var, geçiririz' mantığına, milletvekilleri olarak hepimizin isyan etmesi gerekir'' dedi. 

AK Parti Grup Bakanvekili Salih Kapusuz ise usul tartışması bahane edilerek yapılan tartışmayı yadırgadığını belirterek, Araslı'nın, ''miletvekillerini isyana teşvik ettiğini'', bundan daha yadırgatıcı bir durum olamayacağını ileri sürdü. Kapusuz, ''Sizin isteğinize görece çalışacak olursak.... Siz, Meclisi yok sayıyorsunuz, 'gereksiz' diyorsunuz. Biz, Anayasa değişikliğinin Genel Kurulda değil, komisyonda görüşülmesini öneriyoruz. Tezkere geldi, komisyona sevk edildi, isteyen alıp okudu. Ayrıca, konu günlerdir medyada da yer alıyor'' diye konuştu.
Başkanvekili Nevzat Pakdil, Anayasa değişikliğinin iadesine ilişkin tezkerenin dün Meclise geldiğini, yasanın Anayasa Komisyonuna havale edildiğini hatırlatarak, İçtüzükte bu konuda bir hüküm bulunmadığını, daha önce de benzeri uygulamalar yapıldığını söyledi.

''CUMHURBAŞKANINI SEÇEMEDİNİZ'' 

Usul tartışmasının ardından, AK Parti'nin grup önerisi görüşüldü.
CHP'li Araslı, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime gitmesi gereken bir parlamentoda, zorunlu olmayan ve ülkenin gelecek 10 yıllarını etkileyecek düzenlemelerin yasalaştırılmaması gerektiğini savundu.
Anayasa değişikliğinin iade gerekçelerinin değerlendirilmesi için milletvekillerine süre tanınmadığını ileri süren Araslı, ''Bu aceleniz niye? Niye daha doğru dürüst bir değişiklik yapılmasına izin verilmiyor. Altyapısı hazırlanmadan ve bir sistem değişikliğine yol açacak şekilde cumhurbaşkanını halkın seçmesi, bu ülkeye iyilik değil kötülük olacak'' diye konuştu.
Halka gidilmesine kimsenin engel olmadığını kaydeden Araslı, ''Sandık her zaman demokrasi demek değildir. Halkın önüne sandık koyan kimi ülkeleri hepimiz eleştiriyoruz. Parlamenter sistem de yarı başkanlık ve başkanlık sistemi de demokrasidir'' görüşünü savundu.
''AK Parti'nin inadının, Türkiye'yi cumhurbaşkanını seçemez duruma getirdiğini'' ifade eden Araslı, yapılan değişikliğin de sorunu çözemeyeceğini vurguladı.

''SÜRESİ 16 MAYISTA DOLMUŞ CUMHURBAŞKANI...''
AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, öneri lehindeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Sezer'in yasayı iade gerekçeleriyle ilgili görüşlerini dile getirdi.
Anayasanın, geçmişte de cumhurbaşkanı ve yürütme erki arasında gerilim ve çatışmalara engel olamadığını belirten Ergin, bunu hem Sezer hem de Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde gördüklerini anlattı. Mevcut düzenlemelerle kendilerinin önerilerinin insaf ölçüsünde değerlendirilmesini isteyen Ergin, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın ardından, cumhurbaşkanını Mecliste seçmenin imkansız hale geldiğini kaydetti.
Önerilerinin Türkiye'ye has olmadığını belirterek, Fransa, İrlanda, Finlandiya, Polonya, Portekiz ve Rusya'da da cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği örneğini veren Ergin, ''Ama Türkiye'deki gibi yetkilere sahip olup sorumsuz bir cumhurbaşkanı örneğini, dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz'' dedi.
Sezer'in iade gerekçesine değinen Ergin, ''En çok ağrımıza giden, 'Cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime giden bir parlamento' tespitidir. Bu parlamento, cumhurbaşkanı seçim süreci devam ederken seçim kararını almıştır. Üstelik daha 4 Kasıma kadar süresi olduğu halde... Görev süresi 16 Mayıs'ta dolmuş olan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin gelecek 5 yılını etkileyecek kararlar alırken, üniversite rektörlerini atarken bunu yapıyorsa... Bunu, Genel Kurul ve milletin takdirlerine bırakıyorum'' diye konuştu.

''YASA SAKAT DOĞDU, SİZE GEÇMİŞ OLSUN''
CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz'ün, öneri lehindeki konuşmasında, ''Kürsüye her çıkışımda sizi uyardım, dinlemediniz ama söylediklerim doğru çıktı'' demesine, AK Partili milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine tartışma yaşandı. Aksöz'ün, ''Burada parlamenterliği, hukuku bilmeyen arkadaşlar var'' sözlerine, Başkanvekili Pakdil itiraz ederek, sözlerini düzeltmesini istedi.
AK Parti'li milletvekillerinin kendisine ''Anayasa Mahkemesi ile ortak mısınız?'' diye laf attığını belirten Aksöz, Pakdil'den onları uyarmasını istedi.
AK Parti'nin 360 milletvekiline sahip bir kitle olmasına rağmen cumhurbaşkanını seçemediğini, bunun üzerine 'Eyvah, ne yapacağız, hadi yasayı değiştirelim'' dediğini ifade eden Aksöz, ''Önce kendinizi, kafanızı değiştirin'' dedi.
Yasanın iade gerekçesi okunmadan grup önerisi getirilmesinin İçtüzük ihlali olduğunu savunan Aksöz, bu nedenle görüşülecek yasa için ''Bu yasa sakat doğdu, size de geçmiş olsun. Bu durum zabıtlara da geçmiştir'' dedi.
Konuşmaların ardından grup önerisi kabul edildi.
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2007 Cumartesi 14:01:00
Güncelleme :26 Mayıs 2007 Cumartesi 18:57:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?