16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Meclis'te yine sinirler gerildi

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen 15 yeni
üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yasanın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. 

Yasanın tümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, konuyla ilgili düzenlemenin 4. kez Parlamentoda görüşüldüğünü belirterek, AK Parti iktidarının bir ilke imza attığını söyledi. Hükümetin 1 yıldan beri süren tavrıyla konu hakkında samimi olmadığını kanıtladığını anlatan Özyurt, getirilen düzenlemeleri ''kelime cambazlığı'' olarak tanımladı. 

İktidarın 15 yeni üniversite kurulmasını istemediğini ileri süren Özyurt, ''Eğer isteseydi 1 yıl içinde bu sorunu çözerdi. Ne kadro veriyor ne de bütçede kaynak aktarıyor. 500 milyar lirayla üniversite mi kurulur? Hükümet, 'benim istediğim rektör olursa kesenin ağzını açarım' diyor. 'Rektör benim adamım olursa istediğimi atarım' diyorsunuz. Kadrolaşmak kuşatmak istiyorsunuz. Üniversiteleri kuşatmak istiyorsunuz. Üniversitelerle oyun oynuyor, alay ediyorsunuz'' dedi. 

Yeni kurulan bazı üniversitelerde hiç profesör bulunmadığını ifade eden Özyurt, ''Bir kere tabela asmakla orası üniversite olmuyor'' görüşünü savundu. AK Parti Grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Aydın Dumanoğlu, Türkiye'de bir milyon insana bir üniversite düştüğünü, AB ülkelerinde bu oranın 250 bin kişiye bir üniversite şeklinde olduğunu söyledi. Türkiye'de yeni üniversitelere ihtiyaç olduğunu belirten Dumanoğlu, AB standartları için 300 üniversiteye ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Dünyada rektörlerin atamayla geldiğini belirten Dumanoğlu, ''Türkiye'de 1982-1992 arasında rektörler Cumhurbaşkanı tarafından atama yoluyla göreve geldi. 1992'de yeni kurulan üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanın önerisiyle rektörler atandı. Bugün getirilen düzenlemede bir aykırılık yok'' dedi. 

Dumanoğlu, uluslararası yayını olmayan kişilerin rektör olmaması gerektiğini ileri sürdü. 

ANAVATAN Grubu adına konuşan Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir de AK Parti iktidarının kurulu rektör ataması konusunda tüm uyarılara rağmen ''yanlışında ısrar ettiğini'' belirterek, ''İktidar kafasına koyduğunu yapmak istiyor. İktidar YÖK'te reform yapacaktı. Ama bırakın reform yapmayı, 15 rektör bile atayamadı. Bunu halka nasıl anlatacak?'' dedi. 

Yasadaki ''dörtte üç çoğunluk'' şartının kaldırılmasını isteyen Akdemir, ayrıca rektörlerin kurucu üniversitedeki öğretim üyeleri arasından atanması gerektiğini kaydetti.

-''ONLAR YAPINCA MÜBAH...''-

Yasa üzerinde kişisel görüşlerini dile getiren AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise yeni üniversitelere kurucu rektör ataması konusunda Anayasada hiçbir hüküm bulunmadığını, ayrıca bu konuda YÖK'ün devrede olduğuna dair de hüküm bulunmadığını savundu.
Cumhurbaşkanının rektör atama ve seçimi dışında kurucu rektör atamasıyla ilgili de hüküm bulunmadığını ileri süren Bozdağ, bu takdirin yasa yapıcıya ait olduğunu savundu. 

Üniversitelerin idari özerkliğe sahip olmadığını öne süren Bozdağ, ''Üniversiteler bilimsel özerkliğe de sahip değil. Bana göre bilimsel açıdan özerk olmalı. Ama bugünkü durumda hür ve gür bir bilimsel özerklikten söz etmek mümkün değil. Bir öğretim üyesi kanaatini açıkladı diye işinden oldu. 

Üniversitelere bilimsel özerkliği vermeyi tartışmalıyız'' diye konuştu. Anayasa içine ''biz ve ötekiler'' diye bir ayrım koymanın yanlış olduğuna işaret eden Bozdağ, ''Bakan, Türkiye Cumhuriyetinin bakanı değil mi? Bakanlar Kurulu siyasi bir organizasyonun sonucu değil mi? YÖK'e üye atayınca işin içine siyaset karışmıyor mu? DYP-SHP iktidarında bakan atadı. O zaman bilimsel özerklik tatilde miydi? Anayasa tedavülden kalkmış mıydı? Onlar atayınca mübah da AK Parti yapınca mübah değil mi?'' dedi. 

Yasanın tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi. 

-''HİÇBİR ÜNİVERSİTE KURULDUĞU GÜN HARWARD OLMAZ. ODTÜ KURULDUĞUNDA 'BARAKA ÜNİVERSİTE' DİYE ALAY
EDİLİYORDU''


CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Prof. Dr. Atilla Yayla'nın Atatürk'e yönelik sözlerini ''kanaat açıklaması'' olarak değerlendiren AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ'ı eleştirerek, ''Cumhuriyetin parlamentosunda Atatürk'e hakareti 'kanaat açıklaması' olarak niteleyen bir parlamenterle aynı çatıda görev yapmaktan hicap duyuyorum'' dedi. 

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere iade edilen 15 yeni üniversiteye kurucu rektör atanmasını öngören kanun ele alındı. 

Teklifin 1. maddesi üzerine CHP grubu adına söz alan Altay, kendisinden önce konuşan Bozdağ'ı eleştirerek, ''Cumhuriyetin parlamentosunda Atatürk'e hakareti 'kanaat açıklaması' olarak niteleyen bir parlamenterle aynı çatıda görev yapmaktan hicap duyuyorum. Bu memlekette Atatürk'e hakaret etmek, 'kanaat açıklaması' olarak nitelendirilemez'' dedi. 

Görüşülmekte olan kanunun yılan hikayesine döndüğünü belirten Altay, Meclis'te 30 Aralık 2005'te 15 üniversite kurulması için karar alındı. Bugün tarih 10 Ocak 2007. Eskiden Demirbank'ın 'Hayırlı işler' diye bir reklamı vardı. Size de hayırlı işler.. Aradan 1 yıl geçti. Bu parlamento ve siyasi idare 15 üniversiteye rektör atamak için süreci ve yolu bulamadı'' diye konuştu. 

AK Parti Hükümetinin Türkiye'nin anayasal kuruluşlarıyla inatlaştığını savunan CHP'li Altay, kanuna aykırı kanun çıkartılmaya çalışıldığını ileri sürdü. AK Parti Giresun Milletvekili Hasan Aydın da birilerinin keyfi olarak bu işi engellediğini belirterek, ''Bu işi engelleyenlerin cezası sandıkta verilecekse sandıkta, vicdanlarda verilecekse de vicdanlarda sorulacaktır'' dedi.

-BAKAN ÇELİK-

Milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise üniversitelerde araştırma görevlisi kadrolarının bulunduğunu, bu kadroların öğretim üyesi yetiştirilmesi için üniversitelere verildiğini söyledi. 

Çelik, öğretim üyesi yetiştirme görevinin anayasal olarak YÖK'te olduğunu hatırlatarak, bu konuda gerekli desteği YÖK'e verdiklerini kaydetti. 

TÜBİTAK'ın 5 bin 200 öğrenciye mastır ve doktora için 1250 ve 1500 YTL'lik burs verdiğini, ayrıca kendilerinin de yurtdışına öğrenci gönderdiklerini anlatan Bakan Çelik, üniversitelerde ciddi anlamda öğretim üyesi yetiştirilmesi için çalışma yapıldığını vurguladı. 

Milli Eğitim Bakanı Çelik, bazı üniversitelerde profesör bulunmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt vererek, ''Hiçbir üniversite kurulduğu gün Harward olmaz. ODTÜ kurulduğunda 'Baraka üniversite' diye alay ediliyordu'' dedi. 

Genel Kurulda çalışma süresinin dolması nedeniyle Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
aa
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 22:36:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?