22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Mekke kola Türkiye'ye giremedi

Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, “Mecca Cola” (Mekke Kola) adlı markanın Türkiye’de kullanılmasına izin vermedi. Mahkeme, dini ve kutsal değerleri içinde barındıran böyle bir şehir adının ticarileştirilmesinin hem dini hem de yasal anlamda doğru olmayacağına hükmetti.

“Mecca Cola” markasının Türkiye’de satışa sunulması amacıyla ismin tescili için önce Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruldu. Enstitü, başvuruyu reddetti. Bunun üzerine Enstitü’nün işleminin iptali istemiyle Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvuran şirketin talebi yine kabul edilmedi.

Kararın gerekçesinde, “Mecca” kelimesinin İslam dini bağlamında kutsal bir şehrin adı olduğu hatırlatıldı. “Mecca” kelimesini gören tüm tüketicilerin “Mekke” şehri olduğunu fark etmelerinin kaçınılmaz olduğu vurgulanan kararda, şu ifadelere yer verildi: “Özellikle İslam dinini tercih eden tüketiciler, salt kutsal bir İslam şehrinin adının yazılı olması nedeniyle ürünü satın alma yolunu seçeceklerdir. Oysa dini ve kutsal değerleri içinde barındıran bir şehir adının ticarileştirilmesi hem dini hem de yasal anlamda doğru olmayacaktır. Özellikle İslam dinini benimseyen tüketiciler yönünden alım tercihlerini böylesine etkileyen bir şehir adının markalaştırılması mahkememizce uygun görülmemiştir.”

Hedef kitlesi Batı’da yaşayan Müslümanlar
MECCA Cola, 2002 yılında Pepsi ve Coca Cola’ya rakip olarak Tunus asıllı Tevfik Mahluki tarafından Fransa’da 22 bin euro sermaye ile kuruldu. Mekke Kola, ilk 11 ayda 750 milyon kutu sattı. Hedef kitlesi Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlar olan Mekke Kola, 30 ülkede ayda 50 milyon litrelik satış yapıyor. Mekke Kola, Fransa’da ayda 800 bin, İngiltere’de 2 milyon litre satıyor. İsrail’in Arap yerleşim birimlerinde de satışa sunulan koladan elde edilen gelirin yüzde 10’u, Filistinli çocuklara aktarılıyor. Ambalajında Kubbet’us-Sahra amblemini taşıyan kolanın sloganı ise, “Aptalca içme, davan için iç.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2007 Çarşamba 07:52:13
Güncelleme :2 Mayıs 2007 Çarşamba 08:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?