22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Merkez sağda kongre zamanı

Mehmet Ağar'ın istifasının ardından Demokrat Parti liderliği için iki isim öne çıkıyor

Tarihinde ikinci kez seçim hezimeti yaşayan kırat, sağda varlığını sürdürmek için “yeni süvari” arıyor. Kulislerde, DP liderliği için Tansu Çiller, parlamentoya sağı toparlama iddiasıyla bağımsız giren Mesut Yılmaz’ın isimleri ön plana çıkıyor. Yılmaz ve Çiller’in yanı sıra, DP-ANAP birleşme görüşmelerinde aktif rol üstlenen ancak birleşmenin sonuçsuz kalması üzerine DP adaylığından istifa eden ATO Başkanı Sinan Aygün, Mehmet Ali Bayar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yakınlığıyla tanınan Mehmet Haberal’ın isimleri de olası lider adayları olarak telaffuz ediliyor.

GİK yarın toplanıyor

Mehmet Ağar’ın seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasından yarım saat sonra gelen istifasıyla boşalan genel başkanlık koltuğuna, Siyasi İşler Başkanı Nevzat Ercan vekaleten oturdu. Tüzüğü gereği 45 gün içinde olağanüstü kongre yapması gereken partide, kongre tarihini belirleyecek GİK (Genel İdare Kurulu), yarın toplanacak.

İl başkanları görüşecek

Seçim gecesi Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantılarında Ağar’ı hedef alan eski Teşkilat Başkanı, DP GİK üyesi Mümtaz Yavuz da, çarşamba günü için kendisine DP il başkanlarını Ankara’da toplantıya çağırdı. Genel Başkanlık arayışında öncelikle yıllardır bu partiye emek vermiş il başkanlarının görüşünün alınması gerektiğini savunan Yavuz, “İl Başkanlarım bu konuda kimi işaret ederse, bu doğrultuda temasa geçilir” dedi.

Yavuz, lider adayları konusunda isim telaffuz etmek için henüz erken olduğunu vurgulamasına karşın, Mesut Yılmaz’ın bu konuda “avantajları” bulunduğuna işaret etti. Yavuz, “Sayın Yılmaz milletvekili olarak parlamentoda. Birleşme sürecini sürdürmek istediğimiz ANAP’ta kabul görecek, hatta ilerleyen süreçte TBMM’de grup kurabilecek potansiyele sahip bir isim” değerlendirmesini yaptı. Yavuz, “Ancak Sayın Yılmaz’ın nasıl bir tavır sergileyeceğini görmek lazım” dedi.

İstifalar sürüyor

Olağanüstü kongre tarihinin ele alınacağı ve iç hesaplaşmaya sahne olması beklenen GİK öncesi, DP’de seçim gecesi başlayan istifalar da sürdü. Listelerin oluşumu ve Ağar’ın yönetim politikalarını şekillendirmede en etkili isimler arasında yer alması nedeniyle hedef seçilen Celal Adan, Genel Başkan Ağar ve Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir’in ardından istifa etti.

Yılmaz’dan teşekkür turu

RİZE’den bağımsız milletvekili seçilen Mesut Yılmaz, dün seçmene teşekkür etti. 10 bin 342 oyla en yüksek oyu aldığı baba ocağı Çayeli İlçesi’ni ziyaret eden Yılmaz, “Eğer Çayeli’nin desteği olmasaydı seçilemeyeceğimi çok iyi biliyordum” dedi. Yılmaz, seçim otobüsünün üstünden yaptığı konuşma sık sık ’Çayeli seninle gurur duyuyor’ sloganıyla kesildi. Yılmaz hemşerilerine “Sizi mahcup etmemek için bütün gücümle çalışacağım” diye söz verdi.
Ajanslar/Vatan
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 08:08:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Rıza Üsküdar IP: 88.229.160.xxx Tarih : 24.07.2007 10:03:06
Mehmet Ağar ve büyük ümitlerle yeniden kurulan DP’’nin 22 Temmuz seçimlerinde başarılı olamamasının üç önemli sebebi vardır. Birincisi: Mehmet Ağar’’ın, DYP ve ANAP’’ı DP çatısı altında birleştirerek, bir takım siyasi rant elde etmek isteyenlerin gerçek niyetlerini anlayamaması ve bu bütünleşme sürecinde, lider olarak yönlendirici olamamasıdır. Bu birleşme sürecini yakından takip edenler bilirler ki DYP ve ANAP birleşmesine önayak olanlar kimlerse birleşmenin önünü tıkayanlar da onlar olmuşlardır. İkincisi: 11. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’’ın ortaya attığı 367 argümanına Mehmet Ağar “bu hukuku zorlamak olur, doğru bulmuyorum.” dediği halde milletvekillerine Meclis Genel Kurulu’’na girmeyin demesi ve bu tavırla da dolaylı olarak CHP’’ye destek vermiş olmasıdır. 22 Temmuz seçim sonuçları bu düşüncemizi doğrular niteliktedir. Çünkü Türk halkı, 22 Temmuz seçiminde Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde TBMM'ye girmeyen partileri cezalandırmıştır. Üçüncüsü: Yıllardır Menderes’’in DP’’sinin “Yeter Söz Milletindir!” sloganını kullanarak, Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi çizgisinde siyaset yapan başta Süleyman Demirel olmak üzere, bu çizginin duayen siyasetçilerinin DYP ve ANAP’’ın birleşmesindeki başarısızlıkta rolleri olduğu halde; 22 Temmuz seçim sürecinde söylem ve demeçleri ile Mehmet Ağar’’ın DP’’sine değil CHP’’ye destek vermeleridir. Bu düşüncemizi seçim sonrası yaşananlar doğrulamaktadır. Örneğin: Demirel’’in, seçim başarısızlığı sonrasında Mehmet Ağar’’ın DP Genel Başkanlığı’’ndan istifa etmesi konusunda yorum yapmaması; ancak CHP lideri Deniz Baykal’’ı arayarak, “Sakın liderlikten istifa etme!” dileğinde bulunması, bu desteği açıkça göstermektedir. Mehmet Ağar’’ın istifası ile boşalan Kırat'ın süvariliğe kimin getirileceğinde, 22 Temmuz seçimlerinde Mehmet Ağar ve DP’’nin başarısızlığında rolü olanlar belirleyici olacak olursa; seçilen lider kim olursa olsun DP’’yi ayağa kaldıramayacaktır.