26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

MGK bildirisi tatmin etmedi

"Çıkan sonuç bizi tatmin etmedi"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına ilişkin sonuç bildirisini tatmin edici bulmadıklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Baykal başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sora erdi. Edinilen bilgiye göre toplantıda, MGK toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirisi de değerlendirildi. MGK toplantısının gündemdeki konular nedeniyle ilgi odağı haline geldiğini belirten Baykal, "Ancak çıkan sonuç bizi tatmin etmedi" dedi. MGK toplantısında Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmaya dönük beyan ve yayınların gündeme geldiğinin anlaşıldığını söyleyen Baykal, sonuç bildirisinde bu konuda bir tespit yaptığını ancak tespit yapmanın yeterli bir yaklaşım olmadığını kaydetti. MGK'nın devletin en üst kurullarından biri olduğuna işaret eden Baykal, "Sadece tespit yapan bir kurul olamaz. Çözüm önerileri oluşturmalı ve hükümete bu çözümleri tavsiye olarak sunmalıdır. Şikayetler dile getirildi de sivil kanat ne dedi? Hükümet ne önlem alacak? MGK'nın sonuç bildirisinde bunun bir işareti yok" diye konuştu.

Albay Dursun Çiçek'in tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkinin MGK devam ederken gerçekleştiğine de dikkati çeken Baykal, "Burada Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığı zor durumda bırakılmak isteniyor'' dedi. Devletin kurumları arasında 'bilek bükmeye dönük girişimlerin son derece yanlış olduğunu' dile getiren Baykal, kurumlar arası uyum ve istikrarın önemine işaret etti. MGK toplantısı sonrasında daha önce tanık olunmamış bir 'mini zirvenin' de gerçekleştiğini hatırlatan Baykal, "MGK'da görüşülmemesi gereken gelişmeler mi var? Bazı üyelerin bilmemesi mi isteniyor. Bir güvensizlik mi var?" dedi.

Söz konusu zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hakemlik yaptığı yolundaki haberleri de değerlendiren Baykal, "Cumhurbaşkanı'na yüklenmek istenen hakemlik görevinin Anayasa'da yeri yoktur. Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya göre anayasal kurumlar arasında uyumu sağlamakla görevlidir" diye konuştu. Baykal, yaşanan gelişmeler dikkate alındığında kurumlar arası uyumdan söz etmenin mümkün olmadığını da savundu.

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin yasal düzenlemeye de değinen Baykal, "Yargının temel sorunu askeri ya da sivil olması değil, bağımsızlığıdır. Bu tartışmaların sivilleşme ya da demokratikleşmeyle ilgisi yok. AK Parti yargıya daha çok hakim olmak istiyor. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, AK Parti'nin yargıyı yönlendirme isteğinin doğal sonucu olarak kendini gösteriyor" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 19:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?