23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

MGK'de çete kulağı

Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığı sanıklarının MGK'deki gizli görüşmeleri öğrendiği ortaya çıktı. Dava dosyasına göre kaçakçılıkla suçlanan İbrahim Bilgehan Taşdelen, birlikte olduğu bir bakanın konuşmasından Kıbrıs konusunun masaya yatırıldığı toplantının içeriğini öğrendi.
Taşdelen, 1 Nisan 2004'teki MGK toplantısında konuşulanları "kulak misafiri" olarak öğrendi. Dosyaya göre askerler hükümete Kıbrıs konusunda yanlış yapılması durumunda ''ipin çekileceği'' uyarısında bulundu. Bakan, askerleri "diskalifiye" edemediklerinden yakındı.

İLHAN TAŞCI

ANKARA - ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve ''kaçakçılık'' suçundan yargılanan sanıkların, görüşmeleri gizli olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında konuşulanları da öğrendikleri ortaya çıktı. Kaçakçılıkla suçlanan İbrahim Bilgehan Taşdelen, birlikte olduğu bir bakanın konuşmasından Kıbrıs konusunun masaya yatırıldığı toplantının içeriğini öğrendi. Taşdelen'in ''kulak misafiri'' olarak edindiği konuşmada, söz konusu bakanın ''askerleri diskalifiye'' edememekten yakındığı ve hükümetin askerlerce uyarıldığına ilişkin iddiası da dosyada yer aldı. Kaçakçı-bürokrat ve siyasetçi üçgenindeki ilişkiler yumağında, devletteki ''gizli'' derecedeki konuları da kaçakçılıkla suçlananların öğrendiği saptandı. Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyaya göre ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, resmi evrakta sahtecilik'' ve ''teşekkül halinde kaçakçılık'' suçlamalarıyla yargılanan Taşdelen bir bakanla bir araya geldi. Milli Güvenlik Kurulu'nun 1 Nisan 2004 tarihli toplantısına katılan bu bakan ile Taşdelen akşam saatlerinde görüştü. Taşdelen'in bu görüşme sırasında, görüşme tutanakları gizli tutulan Milli venlik Kurulu'nda konuşulanları bile öğrendiği iddiasını içeren belge dava dosyasına yansıdı. Taşdelen'in iddiasını içeren belgeye göre MGK'de ''hükümet ile asker'' tartıştı. Taşdelen'in iddiasına göre hükümet, Kıbrıs konusunda uyarıldı. Bilgileri, toplantıya katılan bakana ''kulak misafiri'' olarak edinen Taşdelen'in iddiasına göre kurulun askeri üyeleri ''yanlış yapılmaması'' için de hükümeti uyardı. İddiaları içeren belgede, Kıbrıs konusunda yanlış yapılması durumunda ''ipin çekileceğinin'' askerlerce söylendiği savı da bulunuyor. Taşdelen'in ''kulak misafiri'' olduğu bakanın ''askerleri bir türlü diskalifiye'' edememekten yakındığı iddiası da dosyada yer aldı.

Kaçakçılıkla suçlanan Taşdelen'in ''içeriğini'' öğrendiği MGK toplantısı 1 Nisan 2004 tarihinde saat 13.30'da başladı. Toplantı 2.5 saat sürdü. Taşdelen'in MGK içeriğine ilişkin iddialarının yer aldığı belgelerdeki tarih 1 Nisan, saat 20.54 olarak dosyaya yansıdı. MGK Genel Sekreterliği'nce 1 Nisan'da toplantının ardından yayımlanan bildiride ise şöyle denildi: ''Kurul, Kıbrıs konusunda New York mutabakatı sonrasında başlayan müzakere sürecini ve İsviçre'de yapılan görüşmeleri gözden geçirmiş, ulaşılan son noktaya ilişkin olarak, müzakerelere katılan heyetimiz mensuplarınca yapılan açıklamaları dinlemiştir. Türkiye, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı çözüme ulaşılması çabalarını desteklemeye devam etmektedir. Ortaya çıkan metinlerin değerlendirilmesine fırsat tanımak üzere, kurulun 5 Nisan 2004 Pazartesi günü saat 14.30'da toplanmasına karar verilmiştir.''

Edinilen bilgiye göre dava dosyasındaki bazı bilgi ve belgeler ''Ankara'' tarafından istendi. Kaynaklar, belgeleri isteyen makamı açıklamaktan kaçındılar. Belgelerin hangi makam tarafından ve hangi amaçla istendiği merak konusu oldu. Mahkemenin istenen belgelerin kopyalarını isteyen makama ulaştırdığı öğrenildi. Eski Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve AKP'nin kurucularından Kemal Albayrak ile emekli Korgeneral Altay Tokat hakkında Gebze Başsavcılığı'nca 2004/5170 sayılı iddianame ile ''devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etmek'' suçlamasıyla dava açıldı. Aralarında Taşdelen, Esat Kurucu , ZRG firması sorumlusu Didem Çevikus ve Ozan Derya 'nın da bulunduğu 24 kişi hakkında ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, resmi evrakta sahtecilik'' suçlamasıyla açılan dava sürüyor. Aynı dosya kapsamında, Gebze'deki 5 gümrük müdürü ve memuru hakkında ise ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan dava açıldı.

Gebze Başsavcılığı'nca 2004/ 6320 sayılı ek iddianame ile aralarında Taşdelen ve Kurucu'nun da bulunduğu 17 kişi hakkında da ''teşekkül halinde kaçakçılık suçundan'' kamu davası açıldı ve yargılama halen sürüyor. Dosyanın bürokrat ayağı açısından ise Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu'nun 29 Haziran 2004 tarihli ''haklarında dinleme kararı verilen açısından delil değeri bulunduğu, bunların görüştüğü üçüncü kişilere karşı yasal delil değeri taşıyamayacağı, yasadışı delil olarak değerlendirilen iletişim tespit tutanaklarının sanıklar aleyhine kullanılamayacağına ilişkin'' kararı uyarınca takipsizlik kararı verilmişti.


CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2005 Salı 03:00:45
Güncelleme :9 Ağustos 2005 Salı 15:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?