19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

MHP de CHP'ye sıcak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin CHP lideri Deniz Baykal'dan övgü alması, seçim sonrası koalisyon olasılıklarını siyaset kulisinin gündemine taşıdı. Bahçeli'nin, AKP ve DYP'ye tepki içeren kongre konuşmasında eleştirmediği CHP ile koalisyon öngördüğü belirtilirken, parti kurmayları, "Eski gerginlikler yok. AKP'nin tahrip ettiği milli değerler konusunda CHP ile ortak paydalarımız çoğalıyor" görüşünü dile getirdi.

'Koalisyona doğru'
Baykal, dün Milliyet'in manşetinden yayımlanan demecinde, Bahçeli'nin milliyetçilik yaklaşımını cumhuriyet değerleri ile Atatürk ilkelerine dayandırmasını önemli açılım olarak nitelemişti. 

Adının yazılmasını istemeyen üst düzey bir MHP kurmayı, yapılan açılımın kendileri açısından tarihi önem taşıdığını belirtirken, CHP ile MHP'nin birbirlerine karşı kıyasıya mücadele ettikleri 12 Eylül 1980 öncesindeki konumlarını anımsatarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Ülke bir MHP-CHP koalisyonuna doğru gidiyor. AKP'nin milli hassasiyetten uzak yapısına karşı, böyle güçlü bir alternatif şekilleniyor. MHP'nin geçmişe doğru sürüklenmesi, bu koalisyon ihtimali açısından bir risk olacaktı. 30 yıl öncesinin özlemine sarılanların MHP'nin içinde sesini yükseltmeleri, MHP'nin radikal çizgiye döndüğü görüntüsü, AKP'nin işine gelecekti. Eskinin özlemlerini dile getiren Ümit Özdağ'ın aday olacak duruma gelmesini önlememiz gerekiyordu." 

AKP'nin "radikal bir MHP" planı yaptığını belirten MHP kurmayı şöyle devam etti:
"Kitlelerde 'radikal biri aday oldu, kazanamadı ama yarın radikal çizgide biri MHP'ye genel başkan olabilir mi?' kuşkusunun doğmasını önlememiz lazımdı. AKP'ye yakın bazı güçler de MHP'de radikal bir yapının olmasını sağlamak için destekçi oldular ancak başaramadılar. Sol partilerle ortak paydalarımız çoğalmaya başladı. Solcu bilinen bazı insanların MHP'de yer alması geçmişte düşünülemezdi bile. Artık 1980 öncesinin duyguları aşıldı. Aleviler de artık partimize sıcak bakıyor. Kongrede, bu yöndeki politikalarımız onaylandı."

'Saygılıyız'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, küresel kuşatma karşısında milliyetçi siyasetin iktidara geleceği bir sürecin oluştuğunu belirterek, "Baykal'ın takdirlerine, görüşlerine saygı duyuyoruz. MHP olarak tek başına iktidar olma amacındayız. AKP'nin milli yapıyı tahrip eden siyaseti karşısında çıkışlarımız farklı olsa da, CHP gibi partilerle, itiraz etmede aynı noktada buluşmaya başladık. Ortak paydalarımız çoğaldı" diye konuştu. 

MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Meral Akşener de Milliyet'e şu değerlendirmeyi yaptı:
"Siyasette CHP ile MHP arasında eski gerginlikler kalmadı. AKP'nin milli değerlerde yaptığı tahribat, siyasetteki öncelikleri değiştirdi. Cumhuriyete ve temel değerlerine yönelik tehditlere karşı ortak paydalarda buluşmalar artamaya başladı."
Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 05:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cem dundar IP: 85.96.214.xxx Tarih : 22.11.2006 13:51:09
boyle saçma bir parda gormedim,biri sağ biri sol,bu nasıl sol dur,deniz baykal solcumu yoksa sağcımı belli değil,bunlara oy verenler iyi düşünsün,bunların ikisinden de hayır gelmez,arkadaşlar siz benden daha iyi bilirsiniz,hepsi oy için bunları yapıyorlar