16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

MHP ve DSP fire vermeyecek

Adaylar 367 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyarken, partiler ilk turdaki tavırlarını sürdürüyor.

'Meclis'i boykot eden tek parti' konumundaki CHP, bu politikasında ısrar ediyor. Ancak Deniz Baykal'ın oylamaya katılan DSP ve MHP'ye yönelttiği ağır eleştiriler aksi tesir yaptı. İki parti de Meclis'e firesiz gelmeyi planlıyor.

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Köşk seçimi boyunca Meclis'i boykot etmeyeceklerinin altını çizdi. DSP Genel Sekreteri Masum Türker de, CHP'ye 'Parlamento'ya gelerek bizim adayımıza oy verin' çağrısı yaptı. DTP ise Abdullah Gül'e destek verme taraftarı; ancak 'Kürt sorunu' konusunda açıklama yapılmasını istiyor. Ancak bu teklife sıcak bakmayan AK Parti, 28 Ağustos Salı günü yapılacak 3. turda Gül'ün seçilmesini hedefliyor. 11. cumhurbaşkanının ant içme töreniyle ilgili hazırlıklar da tamamlandı. Gül, salı günü seçilmesi halinde oylamanın ardından yemin ederek görevine başlayacak.

 
11. cumhurbaşkanına hazırlanan Türkiye, bugün TBMM'de yapılacak ikinci tur oylamanın sonucunu bekliyor. Sivil toplum kuruluşlarının desteğini alan Abdullah Gül, CHP dışındaki tüm partilerce de 'saygıyla' karşılanıyor. Anamuhalefet partisi CHP, oylamaya katılmama kararını sürdürürken diğer partilere 'boykot' çağrısında bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "MHP eğer yeni bir değerlendirme yapıp 'Gül'ün seçilmesine aracı olmak istemiyoruz' derse, Türkiye'de çok şey değişecek. Öyle bir durumda DSP'nin de yeni bir değerlendirme yapacağı ihtimalini kuvvetli görüyoruz." dedi.

Baykal ise önceki gün "Meydanlarda ip atılınca herkes zannetti ki bu ip teröristbaşının idamı için atıldı. Şimdi ortaya çıkıyor ki, Gül'ün kuyudan çıkarılması için atılmış." ifadesini kullanmıştı. Bu sözler iki partiyi de kamçıladı. MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Köşk seçimi boyunca Meclis'i boykot etmeyeceklerini ve adayları Sabahattin Çakmakoğlu'nu destekleyeceklerini vurguladı. Şandır, "Seçim sürecinde Meclis'te bulunacağız. Sonuna kadar kendi adayımızın arkasında duracağız." diye konuştu. DSP de aday gösterdiği Tayfun İçli'ye desteğini sürdürecek. CHP'nin 'oylamaya katılmayın' çağrısını dikkate almayan DSP yönetimi, geçen hafta sonu yapılan kurultayda konuyu partili delegelerle değerlendirmiş, oylamaya katılma ve aday çıkarma kararı almıştı. DSP Genel Sekreteri Masum Türker, ikinci turda CHP'nin de oylamaya katılmasını ve kendi adaylarını desteklemesini istedi.

İkinci tur oylama için oyunun rengini netleştirmeyen tek parti DTP. İlk tur öncesi Abdullah Gül'e sıcak bakan; ancak 'Kürt sorunu konusunda açık irade beyan etmediği' gerekçesiyle boş oy kullanan DTP, bugünkü oylama öncesinde kararını henüz netleştiremedi. DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "Gül'e bu kez oy vermek istiyoruz. Ancak Kürt sorunu konusunda bir açıklama yapmasını bekliyoruz." diyerek, partinin oy vermeye hazır olduğunu belirtti. Buna rağmen AK Parti veya Gül, bu konuda bir adım atmadı. AK Parti kurmayları, DTP'nin desteğine soğuk bakıyor. Bir parti yetkilisi, Gül'ün en kötü ihtimalle 3. turda seçileceğine dikkat çekerek "DTP'nin desteğini almanın şu aşamada bir anlamı yok. Ayrıca, bazı muhalefet partileri tarafından 'Gül, DTP desteğiyle cumhurbaşkanı seçildi' yorumu yapılabilir. Hatta kötü niyetli bazı değerlendirmeler de olabilir." ifadelerini kullandı.

Bugünkü oylama saat 15.00'te TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın toplantı yetersayısını belirlemek üzere yapacağı yoklamayla açılacak. Genel Kurul'da en az 367 milletvekili bulunduğunun tespit edilmesi durumunda cumhurbaşkanı seçiminin 2. tur gizli oylamasına geçilecek. Milletvekilleri, illerine göre adları okunduktan sonra salonda kurulacak kabinlerde oy kullanacak. Oylamada AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarışacak. Adayların 2. turda cumhurbaşkanı seçilebilmesi için en az 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. 20 Ağustos'ta yapılan ilk tur oylamada, Gül 341, Çakmakoğlu 70, İçli ise 13 oy almıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2007 Cuma 06:57:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?