16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

MHP'de parti kurmayları liste başı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerde 24 kadın adayı listeye yerleştirdi. Tansu Çiller'in sağ kolu Meral Akşener İstanbul'dan liste başı olurken, Bahçeli, Aydın ve Diyarbakır'dan iki ev hanımına listede şans verdi. 

MHP dün Yüksek Seçim Kurulu'na verdiği milletvekili aday listesinin tamamını bugün öğle saatlerinde kamuoyuna açıkladı. Partinin resmi web sitesinde yayınlanan listede 24 kadın adayın isme bulunuyor. İçişleri eski Bakanı Meral Akşener İstanbul 3. bölge 1. sıradan aday gösterilirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, öğretim görevlisi, avukat ve mühendis ağırlıklı 24 bayan partiliyi listeye yerleştirdi. Bahçeli, Aydın'da ev hanımı Meşkure Lale'ye 6. sıradan ve Diyarbakır'da ise ev hanımı Fidan İşcan'a 7. sıradan aday yaptı. 

MHP'de milletvekili aday listesine yazılan kadınların, Akşener hariç orta sıralara ya da son sıralara konulması dikkati çekti. Bahçeli, 57. hükümet döneminde bakanlık görevi verdiği eski kabine arkadaşlarıyla parti kurmaylarını liste başlarına yerleştirerek, barajı geçmeleri halinde seçilmelerini garantiledi. Merhum Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş Ankara 1. Bölge birinci sıradan, eski bakanlar Sabahattin Çakmakoğlu Kayseri birinci sıradan, Osman Durmuş Kırıkkale birinci sıradan, Meral Akşener İstanbul 3. bölge birinci sıradan, Faruk Bal Konya'dan birinci sıradan, eski bakan Tunca Toskay Antalya birinci sıradan aday gösterildi. 

ABD ile yapılan 1 Mart tezkeresi ve Kıbrıs Annan Planı müzakerelerinin kilit ismi emekli büyükelçi Deniz Bölükbaşı Ankara 2. bölge 1. sıradan, DYP kökenli eski Devlet Bakanı Bekir Aksoy, Türkeş'in ardından ikinci sırada yer aldı. Eski milli halterci Naim Süleymanoğlu İstanbul 3. bölge 6. sırada, eski milli güreşçi Mahmut Demir Amasya 1. sırada, ünlü aktör Serdar Gökhan ise İstanbul 2. bölge 5. sıradan listede yer buldu. İstanbul ikinci bölge aday gösterilen eski başbakanlardan Ferit Melen'in oğlu Mithat Melen'in birinci sırada yer alması sürpriz olarak karşılandı. Bahçeli ile bir dönem ters düşen ve partiden ayrılan Mustafa Mit Sivas'tan, 1997 kurultayında MHP Genel Başkanlığı için Bahçeli ile yarışan Muharrem Şemsek de Çorum'dan ilk sırada aday gösterildi. Ankara'dan aday adayı olan MHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hediye Akdere ise listeye alınmadı. 

Bu arada, akademisyenlerin ağırlıklı olduğu MHP milletvekili listesinde 10 ilkokul, 17 ortaokul ve 68 ilkokul mezunu aday dikkati çekti. 



İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 15:13:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?