15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Michel'den Türkiye'ye destek

10 Haziran tarihinde Belçika’da yapılacak genel seçimler çerçevesinde Walon Liberal Demokrat partinin düzenlediği Türkiye’nin AB üyeliği konulu oturumda bir konuşma yapan Louis Michel, Türkiye’nin AB adaylığından geriye dönüşün mümkün olmadığını açıkladı.

Türkiye-AB ilişkilerinin tam üyelik dışında imtiyazlı ortaklık veya başka bir formül ile ilerleyemeyeceğini dile getiren Louis Michel, Avrupa Birliği’nin laik demokratik bir Türkiye’nin AB üyeliğini savunması gerektiğini dile getirdi.

Abdullah Gül’ü çok iyi tanıdığını ve laikliğe tehdit edecek bir hareketine şahit olmamasına karşın, Türk halkının bir kısmının sokaklarda laikliği savunmaya yönelik olarak yapmış oldukları gösteriden duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.

Michel, halkın sokaklarda gösteriler yaparak laiklik gibi bir kavrama sahip çıkmasının son derece önemli eylem olduğunu açıklayarak, Türkiye’nin demokratik açıdan çok büyük ilerlemeler kaydettiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik kararın ” bir hediye paketinden çıkmadığını” hatırlatan Louis Michel, Ankara’nın üyelik şartlarını yerine getirdiği andan itibaren AB’ye dahil edileceğini hatırlattı.

Türkiye’nin AB’ye henüz hazır olmadığını da dile getiren Louis Michel, AB’ye üye ülkelerde Türkiye aleyhine yapılan popülist seçim kampanyalarından da duyduğu rahatsızlığı ve nefreti de açık bir şekilde ifade etti.

Türkiye’nin Ermeni sorunu azınlık sorunu Kıbrıs sorunu gibi problemleri bulunduğunu hatırlatan Louis Michel, bu sorunlarını kendi kendine çözmesi gerektiğine dikkat çekti. Louis Michel, Avrupa Birliği’ne üye hiç bir ülkenin Türkiye’ye bu sorunları nasıl çözmesi gerektiğine dair ders veremeyeceğini de anlattı.

Güldener Sonumut/NTV
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 01:32:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?