22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Milletin çift maaşlı vekilleri

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı (TESK) Derviş Günday ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül, Radikal'i yalancı çıkardı. Yıllardır başında buluntukları kurumlarla neredeyse özdeşleşen iki isim de milletvekili seçilmesine rağmen eski görevlerini bırakmadığı gibi, 25 bin YTL olan maaşlarına bir de 8 bin 200 YTL'lik milletvekili aylığını ekledi.

Radikal, 22 Temmuz seçimlerinden önce çıkan 7 Haziran tarihli sayısında yıllardır görevini bırakmayan birlik ve federasyon başkanlarının milletvekili seçilmeleri durumunda saltanatlarının sona ereceğini haberleştirmişti. CHP'nin Çorum'dan aday gösterdiği 16 yıldır TESK'in başında olan Günday ile AKP'nin Yozgat'tan aday gösterdiği TESKOMB'de 15 yıla yakın genel müdürlük dört yıldır da başkanlık yapan Akgül, seçimlerden milletvekili olarak çıktı. Herkes iki ismin eski görevlerini bırakmasını beklerken, onlar görevlerini sürdürmeye ve 25 bin YTL olan maaşlarını almaya devem etti. Eski gelirlerine 8 bin 200 YTL olan milletvekilliği maaşını da ekleyen Akgül ile Günday'ın yakın zamanda başkanlıkları bırakması beklenmiyor.

Radikal'ın sorularını yanıtlayan Akgül, birlik başkanlığı görevine devam edeceğini belirterek, "İstifa etmeyi düşünmüyorum" dedi. Kendisinin buna hakkı olduğunu belirten Akgül, "Milletvekili olduğum sürece, birlik başkanı olarak görevime devam edeceğim" dedi.

'Zaten vekilliği sevmedi TESK'e dönebilir'
Radikal, Günday'a telefonla aramasına rağmen ulaşamadı. Günday'ın danışmanları, "Genel başkan kuruma kendinden sonra kimin geleceğine ilişkin çekidüzen verdikten sonra ayrılmak istiyor" dediler. Günday'a yakın kaynaklar ise, başkanlarının yasadan doğan altı aylık hakkını kullandığını söylediler. Günday'a yakın bir kaynak, yapılanın etik açıdan tartışılabileceğini, ancak yasal olduğunu belirterek, "Zaten milletvekilliğinden hoşlanmadı. Altı ay sonra istifa edip, yeniden TESK'in başına da gelebilir" dedi. Bazı yönetim kurulu üyelerinin Günday'ı istifaya ikna etmeye çalıştığı öğrenildi.


Çağlayan, Susam ve Fındıklı bıraktı
Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, AKP'den milletvekili seçildikten birkaç gün sonra görevini yeni başkana devretmişti. CHP'den İzmir milletvekili seçilen Mehmet Ali Susam da geçen hafta İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanılığı'nı bıraktığını açıkladı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı da milletvekili seçildikten sonra görevini bırakanlar arasında yer aldı.

Radikal
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2007 Pazar 12:27:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?