22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Milletvekili adayları bir araya geldi

Zonguldak'ta Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) tarafından "Milletvekili Adayları Söz Veriyor" adlı bir açık oturum yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) salonunda yapılan açık oturuma, AK Parti 2. sıra milletvekili adayı Fazlı Erdoğan, CHP 1. sıra milletvekili adayı Ali Koçal, MHP 1. sıra milletvekili adayı Dr. Ömer Karakaşoğlu, Genç Parti 1. sıra milletvekili adayı Mehmet Demirel, Saadet Partisi (SP) 1. sıra milletvekili adayı Necmettin Aydın ile Özgürlük ve Dayanışma (ÖDP) 1. sıra milletvekili adayı Ergin Kalaycı katılırken, oturumu Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Turhan Oral yönetti.


Açık oturuma kitle ve meslek örgütlerinin başkan ve yöneticileri, çok sayıda siyasi partinin il ve ilçe yöneticileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Açış konuşmasını yapan KGD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav, üstlendikleri kamu görevinin bir parçası olarak gördükleri bölge sorunlarının çözümü konusunda milletvekili adaylarını biraraya getirmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Sav, "Sadece Zonguldak'ta değil Türkiye'de de bir ilk gerçekleştirdik ve farklı siyasi partilerden milletvekili adaylarını bir açık oturumda biraraya getirdik. Daha önce yerel seçimler öncesinde de belediye başkan adaylarımızı biraraya getirmiştik. Bugün burada milletvekili adaylarımızın verdiği sözleri not edecek ve seçildikleri takdirde verdikleri sözlerin takipçisi olacağız" dedi.


Açık oturumu yöneten GMİS Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Turhan Oral, demokrasinin bir uzlaşma kültürü olduğunu belirttiği konuşmasında, KGD'nin Zonguldak'ta ve Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirdiğini, katılımcı demokrasiye güç katacaklarını belirterek, Zonguldak'ın demokrasi tarihinde verdiği mücadelelerle örnek bir il olduğunu kaydetti.


Açık oturumun ilk turunda milletvekili adaylarından seçilmeleri halinde Zonguldak'ta iz bırakacakları öncelikli hedefleri ile acil çözüm üretecekleri 3 temel acil sorunu anlatmaları istendi. Açık oturuma katılan muhalefet partilerinin tümü temel sorunun işsizlik olduğuna dikkat çektiler. Adı Zonguldak ile özdeşleşen Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) küçüldükçe Zonguldak'ın da küçüldüğünü belirten muhalefet partilerinin milletvekili adayları, Zonguldak'ın hızlı göç veren bir il haline geldiğini belirttiler.

TTK'nın küçülürken başka sektörlere yatırım yapılmadığını ve ekonominin çeşitlendirilemediğini öne süren muhalefet milletvekili adayları, TTK'ya Genel Maden İş'in raporlarını da dikkate alarak 4 bin 500 işçi alınacağı sözünü verirken, SP Milletvekili Adayı Necmettin Aydın, 1996 yılında hazırladıkları projeyi hayata geçireceklerini ve acil işçi alımının dışında peyder pey işçi alarak TTK'da çalışan işçi sayısını 20 bine sabitleyeceklerini söyledi. Aydın, üniversitelerdeki türban sorununu da kesinlikle çözüme kavuşturacaklarını iddia etti. Muhalefet partilerinin adayları uzun vadede TTK'nın üretiminin yıllık 5 milyon tona çıkarılması için de gerekli yatırım ve çalışma yapacakları sözünü verdiler. AK Parti Milletvekili adayı Fazlı Erdoğan, TTK'nın kendi dönemlerinde kapanacağını iddia edenlerin yanıldıklarını, TTK'yı yaşatacaklarını belirtti ve işçi alımı konusunda çalışma yapıldığına dikkat çekti. Adaylar, madencilikte özel sektörün de destekleneceğini ve teşvik sağlanacağını belirttiler.


Açık oturuma katılan tüm milletvekili adaylarının ikinci temel sorun olarak ortaya koydukları ise Filyos Vadisi Projesi oldu. Milletvekili adayları, Filyos Projesi'nin mutlaka hayata geçirileceğini ve bölgenin temel sorunu olan işsizliğin önlenmesinde köklü bir çözüm üretmiş olacakları konusunda ortak görüş belirttiler. ÖDP Milletvekili Adayı Ergin Kalaycı, bugün diğer partilerin ortaya koyduğu Filyos Vadisi Projesi'nin hayata geçirilmesi söylemlerinin bir aldatmaca olduğunu ve bu projenin kendi
iktidarları döneminde hayata geçirileceğini savundu.


Milletvekili adaylarının birleştikleri üçüncü ortak nokta ise ulaşım sorunu oldu. Deniz, hava, demiryolu ve karayollarının geliştirilmesiyle bölgenin özel sektör açısından da cazip bir yatırım alanına dönüşeceği görüşü ortaya konurken, AK Parti milletvekili adayı Fazlı Erdoğan, duble yolların yapımını hızla sürdürdüklerini, havaalanının ise kısa sürede ulaşıma açılacağını söyledi. MHP milletvekili adayı Ömer Karakaşoğlu, Zonguldak'ın bir üniversite kenti olabilmesi için çalışacaklarını, yeni fakülteler
ve bölümler açılarak öğrenci sayısının arttırılmasının da kentin ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağını ifade etti. Karakaşoğlu, Filyos'taki antik kentte sürdürülen kazı çalışmalarını tamamlayacaklarını ve bu bölgeyi turizm ve kongre merkezi haline getireceklerini sözlerine ekledi.


GP Milletvekili adayı Mehmet Demirel ise, Zonguldak'ı bir üniversite kenti haline getirmek konusunda kararlı olduklarını, öğrenci sayısını 50 binlere çıkaracaklarını, bunun için de özel ve vakıf üniversitelerinin Zonguldak'ta kurulması için teşvik vereceklerini kaydetti. Özel ve sektörel teşviklerle Zonguldak'ta ciddi bir yatırım hamlesi başlatacaklarını belirten Demirel, Genel Başkanları Cem Uzan'da bulunan yatırımcı ruhla bunu başaracaklarını söyledi. CHP Milletvekili adayı Ali Koçal, sektörel teşvik
anlamında bölge zenginlikleriyle örtüşen taşkömürü, demir-çelik ve fındık gibi sektörlere teşvik sağlayacaklarını ifade etti. Koçal, TTK'nın olmazsa olmaz olduğunu ifade ederek, 5 milyon ton üretim yapabilmesi için işçi alımları ve yatırımlar konusunda söz verdi.
AK Parti milletvekili adayı Fazlı Erdoğan, iktidarları döneminde Zonguldak'ta ve Türkiye'de başarılı işler yaptıklarını belirterek, duble yollar, tersaneler gibi yatırımları örnek gösterdi. Filyos Vadisi Projesi'ni hayata geçirecek adımları attıklarını belirten Erdoğan, yaptıklarının yapacaklarının garantisi olduğunu sözlerine ekledi. Erdoğan, maden yasasını çıkararak bugün rödevanslı kömür işletmelerinde 7 bin işçinin çalışmasını sağladıklarına da dikkat çekti.


Açık oturumun ikinci böl 7özüme kavuşturacaklarümüne geçilmeden önce toplantıya katılan meslek ve kitle örgütü temsilcilerine söz verildi. Temsilciler, öncelikli isteklerini dile getirerek milletvekillerine sorular yönelttiler. Ayrıca İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu ve Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, seçimler sonrası kurulacak hükümetten beklentilerini dile getirdiler. Salonda bulunan izleyiciler de milletvekili adaylarına sorularını yazılı olarak ilettiler. Açık oturuma katılan
milletvekili adayları, bu soru ve isteklere açık oturumun ikinci turunda cevap verdiler.
AKM Salonu'nun tamamen dolduğu açık oturum, yaklaşık 4 saat sürdü.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 01:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?