31
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Milletvekilleri de kemer sıkacak!

Yaşanan küresel kriz nedeniyle oluşan ekonomik kriz beklentisi milletvekillerini de kendi tedbirlerini almaya itti.

Türkiye'nin krizi hafif atlatacağına inanan milletvekilleri yine tedbir almaktan yana.

ABD'de başlayan ve daha sonra Avrupa'ya da yayılan küresel krizin etkisi Türkiye'de az da olsa hissediliyor.

Milletvekilleri, ekonomik kriz beklentisine karşı tedbirlerini alırken, Türkiye'nin bu krizi hafif atlatacağı görüşünde birleşiyor.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, bu krizin 100 yılda bir görülebilecek krizlerden bir tanesi olarak değerlendirildiğine işaret ederek, Amerikan kongresinin çıkardığı 850 milyar dolarlık paketin ABD ekonomisinde şimdilik belli bir olumlu etki oluşturacağını ancak Avrupa'ya sıçradığını kaydetti. Ceylan, "Avrupa'daki merkez bankaları ve hükümetler gerekli tedbirleri alıyor. Türkiye açısından bakıldığında şu anda önemli ve ciddi anlamda bir etkisi yok. Hükümetimiz ve Merkez Bankası elbette bunun tedbirlerini alıyorlar. Eskiden olduğu gibi bir kriz yaşanacağını zannetmiyorum, ama tüm dünyayı etkileyen kriz az veya çok Türkiye'yi de etkileyebilir. Ben bunu hafif yollu atlatacağımız kanaatindeyim. Endişe edecek birşey yok. Herkes rahat olsun" şeklinde konuştu. Ceylan, bireysel bir tedbiri olmadığını ifade etti.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, bu krizden çıkmak için dünyanın biraraya gelerek bazı dengeleri yeniden ortaya koyması, yeniden oturtması gerektiğini söyledi. Dünyanın içinde bulunduğu açlık, göçler gibi sıkıntıların bir şekilde dengelenmesi gerektiğini ifade eden Çakır, "Bu da tabii ki gelişmiş ülkelere düşüyor. Bunlar eğer elindeki küresel imkanları daha az gelişmiş ülkelerde eşit ve makul ülkelerle paylaşma yolunu seçerlerse krizlerin etkilerinin daha az hissedileceği ve daha kolay geçiştirilebileceği bir ortamı yakalamak mümkün olacak" dedi.

Olası bir kriz için kişisel bir tedbiri bulunmadığını belirten Çakır, "Ama Türkiye gibi ülkelerde her zaman insanların ekonomik tedbirler aldığı ve zor şartlara belirli ölçüde kendilerini hazırladıkları bir gerçek. Tek başına veya bir grup olarak bundan etkilenmeyecek şekilde tedbir almak da mümkün değil" diye konuştu.

DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman ise olası bir kriz için bireysel tedbir alacağını belirtti. Kirada oturan bir insan olduğunu ifade eden Yaman şunları söyledi:

"39-40 yıl bürokraside çalışmışım. Halen kirada olduğuma göre gelecekle ilgili kendimi planlamam lazım. Kriz karşısında ben de adımlarımı ona göre atacağım. Herkesi etkileyecek. Parlamentoda bulunan kişileri de, özel teşebbüsü de, reel sektörü de etkileyecek. Ben de kendi ekonomimi buna göre düzenleyeceğim. Heralde mevcutlarla daha çok yetinmenin yoluna bakacağım, harcamalarımda ben de kendime göre önlem alacağım."

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak ise Türkiye'nin dünyadan bağımsız olduğunu düşünmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Tunçak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyada olanlar Türkiye'ye de etki ediyor. Burada herkes sonuçta tedbirlerini kendine göre almak durumundadır. Gerek bundan sonraki ekonomik planlamalarında, gerekse kendi çalışma şartlarının düzenlenmesinde herkes gerekli tedbirleri alacak. Buna hem ticaret alemi, hem de devletin içinde kurumlarda çalışan insanlar dahil. Biz de tedbirimizi mutlaka alacağız. Bundan sonraki gelişmeler eksi olarak yansır mı yansımaz mı bilmiyoruz ama biz tedbir seven bir insanız."

AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi de bundan önce yaşanan krizlerden dolayı hem herkesin ne yapılacağını gayet iyi bildiğini, hem de hükümetin aldığı tedbirler bulunduğunu söyledi. Türkiye'de alınan tedbirlerin hepsinin çok yerinde olduğunu kaydeden Yemişçi, "Hafif etkiler deniyor. Benim şahsi kanaatime göre etkilemesi beklenebilir. Biz büyüyen bir ülkeyiz. Bu büyümede olası bir küçülmeyi görüyoruz şimdiden. Avrupa ülkelerinin kriz yaşaması onların mal alımlarını, ithalatlarını azaltırsa bizi dolaylı etkileyecek. Yoksa bizim 2001'de yaşadığımız bankaların batması, borsaların ters gelmesi gibi bir şey beklemiyorum. Onların piyasalarının daralması ihracatımıza etki ederse o şekilde biraz etkilenebiliriz. Çok büyük bir dalga olacağını tahmin etmiyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 17:42:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?