22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Milli görüşçüler'e kozmik daire çiziği

Başbakan Tayyip Erdoğan, "Ne sağın ne solun aşırılarıyla işimiz yok" diyerek partisinin aday belirleme sürecine ilişkin ipuclarını verdi.

Kozmik daire

Tayyip Erdoğan, özel bir televizyon kanalındaki canlı yayınına katılarak çeşitli konulardaki soruları yanıtladı. Erdoğan aday seçim sürecinde kendilerine ait "kozmik dairede" 38 saat uyumadan çalıştıklarını anlattı.

Erdoğan, “Partinizden birçok milletvekilini listeye koymadınız, yorumlar geldi. Bunlardan bir tanesi partiyi merkeze taşıma projesi miydi? Milli görüşü tasfiye kararı mı? Bu yönde haberler çıktı. Bu listenin mesajı neydi?” biçimindeki soru üzerine, “Gazeteler bizi yanlış mı anlıyorlar? Bizi yanlış yere mi koymak istiyorlar? Ben bunu anlamıyorum. Biz 'din eksenli bir parti değil, insan eksenli bir partiyiz' dedik ve yolculuğumuzu böyle başlattık” dedi.

3 Kasım 2002 seçimleri süreci öncesinde de aday belirlemede değerlendirmelerini yaptıklarını anlatan Erdoğan, son dönemde patilerinin milletvekili sayısının 352 olduğunu kaydetti.

Erdoğan, “Bu dönemde arkadaşlarıma çok teşekür ediyorum, yani biz 352'de kalabildik. Böyle büyük bir grubu koruyabilmek kolay değil. Bu noktaya kadar arkadaşlarımız sadakatle geldiler” diye konuştu.

Siyasal partilerin uzun ömürlü olabilmesinin, sürekli bir hücre tazelemesine bağlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Yani bu uzun soluklu bir yolculuk. Bu uzun soluklu yolculuğun içinde siz eksikliklerinizi gördükçe, bu eksikliklerinizi gidermek durumundasınız. Bu eksikliklerinizi gidermediğiniz sürece, bir sonraki döneme aynı güçle katılamazsınız.”

“BİZDE TASFİYE OLMAZ”

Erdoğan, listeye girmeyen milletvekillerinin 14'nün kendi istekleriyle aday olmayacaklarını ifade ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bunun dışında da biz 153 arkadaşımızı listelere almadık. Bu arkadaşlarımızı, şu ya da bu vesileyle garipsediğimiz, dışladığımız için değil, haşa, böyle birşey söz konusu olamaz. Bunlar bizim yol arkadaşlarımız. Bizde tasfiye olamaz, biz birlik, beraberliğin insanlarıyız. Kaldı ki siyaset sadece parlamentoda devam etmez. Benim siyasetteki arkadaşlarım, ben öyle görüyorum ki yarın belki partimin il başkanlıklarında görev alacaklar. Belki yapılacak olan genel kongremizde merkez karar ve yönetim kurulunda görev alacaklar. Çünkü siyasetin güzelliği bu, eğer biz sadece milletvekilliğini siyaset olarak görüyorsak, çok ciddi bir yanılgıdır, bunun bedeli de ülkeye ağır olur. Bundan kendimizi bir defa sıyırmamız lazım. Siyasette küsmek olmaz, olmamalı. Biz küskünler meydana getiremeyiz, böyle bir derdimiz yok.”


“38 SAAT UYUMADAN”

Erdoğan, partisinin aday belirleme sürecine de değinerek, aday belirleme sürecinde 38 saat uyumadan çalıştığını bildirdi.

Aday belirleme sürecinde kendilerine ait bir 'kozmik dairede' çalıştıklarını anlatan Erdoğan, adayların elene elene geldiklerini ve en son çalışmayı 8 arkadaşıyla yaptıklarını kaydetti. Erdoğan, “Tek başına verilmiş bir karar yok, kararı 8 kişilik heyet vermiştir” dedi.

“KENDİNİZİ GÜNCELLEMEYE MECBURSUNUZ”

Erdoğan, “Eğer bu listeleri kalıcı kılsaydık, mevcut milletvekili arkadaşlarımla yola devam etseydik, o zaman yeni bir seçime gitmenin anlamı yoktu. Aynı listeleri koyarsınız, yeni aday adayı almanın da anlamı yok. Ama ülke gelişiyor, siz parti olarak gelişmeye mecbursunuz, kendinizi güncellemeye mecbursunuz. Kendinizi günceleyemeseniz, bir sonraki seçimde sadece partiniz değil, ülke de bunun bedelini ağır öder” diye konuştu.

Türkiye'de toplumsal merkeze oturan bir parti olduklarını ifade eden Erdoğan, toplumsal merkezde olduklarını kurulduklarından bu yana işleyen bir parti olduklarını kaydederek, şöyle konuştu:

“Ama hala bizi bu noktada görmek istemeyen, farklı yerlere çekmek isteyenler var. Biz, sağın merkeze yakın olanlarına da solun merkeze yakın olanlarına da açığız. Siyaset yelpazesindeki yerimiz toplumsal merkezdir ve muhafazakar demokrat bir kimliğe sahibiz. Ne sağın, ne solun aşırılarıyla işimiz yok, yolumuz orta yol demiştik.”

aa
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 18:47:53
Güncelleme :7 Haziran 2007 Perşembe 18:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail IP: 85.106.229.xxx Tarih : 7.06.2007 20:56:13
Erdoğan bey kendini yenile fakat kaynaklarını satacağını ölü fiyatlarına yeni yeni kaynaklar üğretmen gerekir. Diğer bir husus terör konusunda Çok ağır Terörle mücadele kanunu çıkartman lazım. Hani kardeşin barzani ile görüşürüm diyordun. Seçimler yaklaşınca çark ettin. İnşallah gerçekleri anlamıssınızdır. Yoksa seçim yatırımı mı?