27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Milli Savunma'dan Raltson' açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan 216 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu konusunda ''Lockheed Martin firması ile Milli Savunma Bakanlığı arasında doğrudan bir anlaşmanın söz konusu olmadığını'' açıkladı. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında, ''Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan 216 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu ihalesinin, ABD'nin koordinatör olarak görevlendirdiği, emekli General Joseph W. Ralston'un da yönetim kurulunda yer aldığı Lockheed Martin firmasına verildiği'' yönünde haberler yer aldığı belirtilerek şöyle denildi: 

''Anılan proje, ABD Hükümeti ile FMS (Yabancı Askeri Satışlar) kapsamında yürütülmekte olup söz konusu anlaşma, ABD Hükümeti ve T.C. Hükümeti arasında 26 Nisan 2005 tarihinde imzalanmış ve aynı tarihte Milli Savunma Bakanı Sayın Vecdi Gönül ve zamanın ABD Büyükelçisi Sayın Eric Edelman tarafından bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulmuştur. 

Basında yer alan anlaşma, ABD Hükümeti ile Lockheed Martin Firması arasında yapılan ve modernizasyonun icrasıyla ilgili anlaşmadır. Anılan firma ile Milli Savunma Bakanlığı arasında yapılan doğrudan bir anlaşma söz konusu değildir. ABD Hükümeti, anlaşma hükümlerini yerine getirirken kendi hava kuvvetlerinin modernizasyonunda yaptığı gibi, dünyada F-16 uçaklarının tek üreticisi ve modernizasyon için tek kaynak konumunda bulunan Lockheed Martin Firması ile sözleşme imzalamıştır. Bu nedenle söz konusu projenin Lockheed Martin Firmasında Yönetim Kurulu Üyesi olan ABD'li emekli General Ralston ile ilişkilendirilmesi doğru olmadığı gibi, yukarıda açıklandığı vechile hükümetler arası anlaşma emekli General Ralston'un görevlendirildiği 28 Ağustos 2006 tarihinden 16 ay önce imzalanmıştır.'' 

Modernizasyon projesine TAI'nin de alt yüklenici olarak katıldığı ifade edilen açıklamada, böylelikle Lockheed Martin Aero Firmasına ödenecek tutar olan 635 Milyon ABD Doları'nın yüzde 50'sinin Offset Anlaşması kapsamında Türk Savunma Sanayi firmalarına kazandırılmış olacağı kaydedildi.
AA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2006 Perşembe 20:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?