22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Milliyetçi duygular ve tehlike

Economist: Türkiye'de milliyetçi duygular tehlikeli şekilde kabarıyor... 

İngiliz ekonomi dergisi The Economist, bu haftaji sayısında gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi ve 301. madde ile gündeme gelen aşırı milliyetçilik konusunu ele aldı.

Dergi, geçtiğimiz Ocak ayında Hrant Dink'e "Türklüğe hakaret" nedeniyle 301. maddeden dava açılmasını sağlayan ve Dink'in öldürülmesi üzerine eleştirilere hedef olan Avukat Kemal Kerinçsiz ve solcu gazeteci Yazar Murat Belge ile röportaj yaptı. Cinayetin gündüz vakti İstanbul'un en işlek caddelerinden birinde olduğuna dikkat çeken dergi, olayı Türkiye'de Müslüman olmayan azınlıklara karşı dirilen yabancı düşmanlığının ürpertici meydan okuması şeklinde değerlendirdi.

Kur'an ve silah üzerine el basıp yemin eden milliyetçi gruplara değinen dergide, Kerinçsiz'in "Emperyalizm ve küresel güçlerin Türk ulusunu yok etmesini engellemek bizim görevimiz" sözleri yer aldı. Makalede Kerinçsiz ve onun düşüncesini taşıyan avukatların iki yıldır 301. madde sayesinde Türklüğe hakaret suçlamasıyla pekçok kişiye dava açtıkları belirtildi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı yürüttüğü son dört yılda yapılan reformların, kabaran tehditleri yavaşlattığını kaydeden dergi, hükümetin Kürtler için daha fazla özgürlük, ordunun siyasetteki etkisinin azaltılması, Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ve Kıbrıs konusunda daha fazla gayret etmesi gerektiğini vurguladı.

Gazeteci Yazar Murat Belge'nin "Bugün yaşanan ırkçı milliyetçi düşünceler, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkan 'genç türkler'in kafa yapısıyla aynı. Bu anlayışa göre ancak düşmanlarını öldürerek hayatta kalabilirsin. Bu anlayışa göre Türk'ün Türk'ten başka dostu yok" şeklindeki ifadelerine de yer verdi.

Dink'in öldürülmesi üzerine yüz bini aşkın Türk'ün olayı protesto için toplandığını vurgulayan dergi, protestocuların "Hepimiz Ermeniyiz" şeklindeki sloganlarının Başbakan Erdoğan ve muhalefet lideri Deniz Baykal'ın tepkisine neden olduğuna dikkat çekti.

Dergi, Atatürk'e hakaret içeren video görüntüleri yüzünden Youtube sitesinin engellenmesi, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a "sayın" ifadesi kullanan bir politikacının 6 ay cezaya çarptırılması ve Kurtlar Vadisi Terör dizisinin sebep olduğu yankılar nedeniyle Türkiye'de milliyetçi duyguların tehlikeli bir şekilde kabardığı görüşünü savundu.

aa
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 15:20:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?