22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Milliyetçilikte oy savaşı başladı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kurban Bayramı kutlamaları için hazırlattığı, tüm Türkiye’deki bilboardları süsleyen bayram afişlerinde kullanılan slogan dikkat çekti. Başbakan, AKP kurulduğu günden bu yana çalıştığı reklam ajansı Arter Reklam’ın hazırladığı afişleri onaylamasının ardından Türkiye’deki tüm bilboardlarda “Kurban Olam Ayına Yıldızına” yazılı bayram afişleri yer aldı.

AKŞAM gazetesi yazarı, iletişimci Ali Saydam, Başbakan’ın bayram için hazırlattığı reklam afişlerini “ulusalcılığa kaçış” olarak nitelendirdi. Arter Reklam Ajansı sahiplerinden Erol Olçak, başka sloganların da alternatif olarak sunulduğunu, ancak Başbakan Erdoğan’ın bunu kabul ettiğini söyledi.

“Kurban Olam Ayına Yıldızına, Bayramınız Kutlu Olsun” cümlesinin yer aldığı afişlerden 2 bin adet basıldı. Afişlerin yaklaşık 600’ü İstanbul’da kullanıldı. Başbakan’ın Türk bayrağı fonu önünde fotoğrafının olduğu kutlama mesajındaki “Kurban Olam” söylemi, “halka rahat mesaj ulaştırılmasının düşünülmesi” şeklinde yorumlanırken; “Ayına Yıldızına” bölümü de, milliyetçi partilerin siyasi sloganlarını çağrıştırıyor.

BAŞBAKAN BUNU SEÇTİ

Reklam ajansı sahiplerinden Erol Olçak, afişlerdeki sloganın kendilerine ait olduğunu belirterek, başka alternatifler de sunduklarını söyledi. Hazırlanan sloganların AKP’nin Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Edibe Sözen’e sunulduğunu söyleyen Olçak, “İyi Bayramlar Milletim”, yurtdışı için “Ne gözden ıraksınız, ne gönülden”, “Uzaklardasınız ama gönlümüzdesiniz” sloganlarının da teklif edildiğini; ancak “Kurban Olam Ayına Yıldızına” sloganının kabul gördüğünü belirtti. Olçak, zaman darlığı nedeniyle yurdışında Türklerin yoğun olduğu bölgelere bayram kutlaması afişlerinin yetişemediğini anlattı.

Olçak, neden böyle bir slogan sorusuna, “Türkiyeli gibi düşündük. Türkiye’nin değerleri de ay ve yıldız olduğu için, Türkiye ve Türkiyeli sevdasını anlatmak istedik. Kurban Bayramı’yla birleştirdik” yanıtını verdi. Olçak, “Hatırlarsanız parti kurulduğunda da “Herşey Türkiye için” demiştik ve halen kullanılıyor” dedi.

TARAN’LA GÖRÜŞÜLDÜ

AKP’nin Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, reklamcı Ali Taran’la sadece Başbakan’ın bir görüşme yaptığını belirterek, herhangi bir anlaşmanın olmadığını ifade etti.

Ali Taran, Cem Uzan liderliğindeki Genç Parti’nin reklam kampanyasını üstlenmiş, Erdoğan’ın bayram tebriğini hatırlatan sloganlar kullanmıştı. Genç Parti bu sayede 2002 seçimlerinde yüzde 7.25 oranında oy almış, yüzde 8.36 oy alan MHP’nin ardında yer almıştı.

İşe yaramaz, samimi değil

AKŞAM yazarı iletişimci Ali Saydam, ulusalcılığı müptezel hale getirmenin, getirenin işine yaramayacağını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu ulusalcılığı 7.5 oranında oy alan Cem Uzan kullandı diye hadi biz de atlayalım üstüne. Bu anlayış ucuzdur. Müptezel bir anlayıştır. Bir yemeğe tuz koyup daha fazla koyarsanız bu olmaz. Yakın tarihe kadar Başbakanımızın milli sözcüğü hiç ağzından çıkmamış. Seçimlere çeyrek kala böyle bir şey de sempati bulmayacak. Gayrısamimi. Seçmen bunu görür.”

Saydam, “48 bin şehit ve gazi ailesine özel yılbaşı ve bayram kartı göndermesi, bir bütünün parçası olarak izlenen politika olsa bir yere otururdu. Durduk yere yerel kültür ağzıyla söylenmiş bir ‘Kurban olam’ cümlesi... Bunlar lokal duruş. Milli duruşa ters olan lokal şey katıyorlar. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor” dedi.

Barış’ın Dağlar Dağlar’ı gibi


TDK Başkanı Haluk Akalın: “Kurban olam ifadesinde geçen ‘olam’ sözü bazı bölge ağızlarımızda yaşamakta olan istek kipi çekimidir. Halk şiirinde ve türkülerimizde yaşar. Sanatçılarımızın da, örneğin Barış Manço’nun Dağlar Dağlar parçasında ‘Kurban olam yol ver geçem’ biçimindedir.”

TORUN AHMED AKİF ALBAYRAK

TAYYİP Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yeni doğan çocuğuna, Ahmet Akif adı verilmişti. Ahmet, hem Tayyip Erdoğan’ın hem de dünür Sadık Albayrak’ın babalarının adı. Ancak Albayrak, doğumdan sonra Ahmet Akif ismini vermelerinin sebebini şöyle açıklamıştı: “Ahmet peygamber ismi. Akif de İstiklal Marşımızın şairi Mehmed Akif Ersoy’dan geliyor.”



Nebahat KOÇ / akşam
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 09:26:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eyüp çağdaş IP: 88.247.246.xxx Tarih : 4.01.2007 11:24:33
Bu memleket de sadece Devlet Bahçeli mi milliyetçi bu Memleketi seven herkes milliyetçidir . Bu yüzden Sn BAŞBAKANIMIZ Recep Tayyip ERDOGAN Bahçeliden Daha milliyetçidir.