22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Misafirlere ayıp oldu

KEİ’nin 15. kuruluş yılında "Yeni ufuklara Yelken Açmak" temasıyla düzenlenen zirvesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan, diplomatik teammülleri hiçe sayarak, misafirler onuruna verdikleri yemeklere katılmadılar.

KEİ’nin kuruluşunda büyük katkısı bulunan Türkiye, 8 devlet ve cumhurbaşkanı ile 3 başbakanın katıldığı zirvede, devletin üst düzeyine birlik sağlayarak, mesajlarını daha iyi anlatma fırsatını kaçırdı. Erdoğan’ın KEİ Zirvesi’nin sürdüğü Çırağan Sarayı Enderun Salonu’nda verdiği yemek sırasında Sezer, otelden ayrılarak, Cumhurbaşkanlığı’na ait Huber Köşkü’ne gitti. Saat 13.20’de başlayan yemek öncesi saat 12.40’da otelden ayrılan Sezer, 14.20’de geri dönerek Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Başbakan Erdoğan da Cumhurbaşkanı Sezer’in Dolmabahçe Sarayı’nda verdiği akşam yemeğine bir başka programı olduğu gerekçesiyle gelmedi.

TEAMÜLE AYKIRI

Diplomatik teamüllere göre Türkiye’ye Sezer’in davetlisi olarak gelen cumhurbaşkanları ile devlet başkanlarına Sezer ev sahipliği yaptığı için öğle yemeğine katılmalıydı. Teamüller, diplomaside protokolde üst sırada bulunanın davetine uyulmasını da şart koşuyor. Buna göre, Başbakan’ın, Sezer’in verdiği akşam yemeğine katılması gerekliydi. Ancak devletin zirvesinde süren gerginlik, bir kez daha teamüllerin üzerine çıktı.

Ortak istenç

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, Liderler Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, KEİ’nin yakın geçmişinde üye ülkelerin farklı yaklaşımları nedeniyle, kimi çalışmalarda istenilen sonuçların alınamadığını belirterek, "Ancak son dönemde, örgütün yeniden yapılanması sürecinde önemli yol alınmış, birçok tasarının gerçekleştirilmesine yönelik kararların alınışında güçlü bir ortak istencin sergilendiği gözlenmiştir. Bu ivme, örgütün tüm üye ülkeleri ortak bir düzlemde bir araya getirmeyi başardığının göstergesidir" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 03:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?