29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

MİT'e rakip mi geliyor?

Sadece son altı ayda Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nün harcamaları örtülü ödenek nedeniyle, ayrılan tutarın tam 5.5 kat üzerine çıktı. CHP iktidarın MİT, jandarma ve polis istihbaratı dışında kendi istihbaratını kurmaya çalıştığını harcamaların da buraya gittiği iddiasını ortaya attı.

Başbakanlık örtülü ödenek harcamalarında, son yıllardaki artış dikkat çekiyor. Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nün harcamaları örtülü ödenek nedeniyle, son altı ayda ayrılan tutarın 5.5 kat üzerine çıktı. Bu yılın ilk 6 ayında 156 milyon YTL’lik örtülü ödenek harcaması yapıldı. CHP iktidarın MİT, jandarma ve polis istihbaratı dışında kendi istihbaratını kurmaya çalıştığını harcamaların da buraya gittiği iddiasını ortaya attı.

Başbakanlığın 2008 kurumsal mali durumu ve beklentileri raporuna göre Özel Kalem Müdürlüğü’nün yılın ilk 6 ayındaki harcamaları başlangıç ödeneğinin tam 5.5 katına ulaştı. Bu kalem içinde yer alan örtülü ödenek başlangıç ödeneğine göre tam 781.5 kat arttı. Bütçeleme tekniği gereği yılbaşında sembolik olarak 200 bin YTL’lik “gizli ödenek” konulan örtülü ödenekte 6 aylık rekor harcama dikkatlerden kaçmadı.

ÖRTÜ KATLANIYOR
Son 5 yıl boyunca örtülü ödenek için bütçede ayrılan miktarlar ile Erdoğan’ın başbakanlığı süresince yaptığı harcamalar şöyle:
.2003 yılında 175 bin YTL kaynak ayrıldı. 103 milyon 12 bin 740 YTL harcandı.
.2004 yılında 174 bin YTL kaynak ayrıldı. 107 milyon 375 bin 284 YTL harcandı.
.2005 yılında 200 bin YTL kaynak ayrıldı. 84 milyon 88 bin 668 YTL harcandı.
.2006 yılında 200 bin YTL kaynak ayrıldı. 207 milyon 646 bin YTL harcandı.
. 2007 yılında 220 bin YTL kaynak ayrıldı. 262 milyon 286 bin 521 YTL harcandı.
.2008 yılında 220 bin YTL kaynak ayrıldı. 156 milyon 346 bin 200 YTL harcandı (İlk 6 ay)


“GİZLİ HABER ALMAYA GİDİYOR”
Devlet Bakanı Nazım Ekren, 2008 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış’ın örtülü ödeneğe ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, ödeneğin gizli haber almaya harcandığını açıkladı ve “Görev giderleri, gizli haber alma giderlerinden oluşmaktadır” dedi. Verilen cevabı ciddi bulmadığını söyleyen Çalış, GAZETEPORT’a “Memurlarından birini cevap vermek üzere görevlendirdiler. Baştan savma bir cevap geldi. Verilen cevabı hiç ciddi bulmadım. Başbakan, örtülü ödenekten herhalde özel bir takım çalışmalar yaptırıyordur” dedi.

CHP’li Atilla Kart da örtülü ödenek harcamalarının kamu ve ülkenin güvenliğine harcanabileceğini, buna kimsenin itirazı olamayacağını belirterek ‘’Harcamalardaki bir önceki yıla göre artışlar göz önüne alındığı taktirde yasal amaçlarına uygun olarak kullanılmadığı görüşündeyim” diye konuştu. Kart, şunları söyledi:


“Bizim endişemiz, bu tür çalışmalar yoluyla Türkiye Cumhuriyeti devleti yapılanması içinde bir parti yapılanması ve parti istihbaratına kaynak sağlayacak çalışmaların yapılmasıdır. AKP, kendi devletini inşa etmesinin yol ve yöntemi olarak bunu kullanmakta olduğuna dair kuşkularımız var. Başbakan Erdoğan, 2003’te ‘özel tim kurma arayışı projesini’ dile getirmişti. Başbakan şimdi özel timini kurma noktasında ciddi bir mesafe almıştır. Bunun içinde yandaş medya, parti devleti yapılanması, örtülü ödeneğin istihbari amaçla kamu kurumları dışında kullanılması vardır.’’

Örtülü ödenek, kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar için kullanılıyor. Örtülü ödenekten yapılan harcamalar yasa gereği gizli kalıyor, açıklanmıyor.

YUSUF SAHİCİ - Gazeteport
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 11:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?