16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Mortgage (tutsat) faizi ne olur?

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, tutsat (mortgage) yasasının bu hafta görüşülüp biteceğini ifade ederek, "Mortgage çıkınca şu andaki konut kredisi faizi ne kadar düşer? Zaten bankaların yasanın çıkacağına inançla kredi verdikleri düşünülürse etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum" dedi.

Şener, "AK Parti İstanbul'a Hesap Veriyor" toplantısından önce Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile birlikte katıldığı AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından verilen yemekte gazetecilerle sohbet etti.

Kurlar Vadisi dizisinin yayından kaldırılmasına ilişkin soruya Şener, "Kurallar eşit ve eş zamanlı, herkesi etkileyecek şekilde olmalı. Rambo, Terminatör gibi veya başka çok aşırı şiddet içeren Amerikan filmleri tekrar tekrar televizyonlarda izleniyor" karşılığını verdi.

Bakan Şener, Kurtlar Vadisi'ni hiç izlemediğini, çocukları izlerken bir kez izleme fırsatı bulduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Arabalardan karşılıklı yarım saat ateş ediliyordu. Yan odaya geçtim, döndüm aynı sahne devam ediyor. Tabii araya reklam falan girmiş ama yarım saat ateş edilir mi? Dedim 'oğlum bunun nesini seyrediyorsunuz?' Başka da izlemedim. Çocukken hatırlıyorum, Kung-Fu gibi kavga dövüşlü filmlerin 10 dakikalık arasında bile o kavga hareketleri taklit edilirdi.

Ama burada söylediğim başka bir şey. Basında sansür olmaz ama kuralsız olmamalı. Kurallar belirlenmeli ve mekanizma böyle işlemeli. Ondan sonra yayınlansın ya da yayınlanmasın diye karar verelim. Aksi durumda Abdülhamit dönemine dönmüş olunur."

Bir gazetecinin Sağır Oda gibi başka şiddet içeren dizilerin yayınının devam ettiği yönündeki değerlendirmesi üzerine Bakan Şener, "Adil olmak lazım. Çok doğru bir şey yapılmış olsa bile, kuralsızlık çok yanlış. Hele de kamusal otorite işletilirken" dedi.

Abdüllatif Şener, Pierre Loti isminin Eyüp Sultan Tepesi olarak değiştirilmesine yönelik tartışmalara ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Pierre Loti bilinen bir isim ve bir anlamda marka olmuş bir isim. 'Değiştirelim' yaklaşımı bana sevimli gelmiyor. Zaten semtin adı Eyüp... Ama o tepe Pierre Loti Tepesi olarak bilinir. Türkiye'nin tanıtımında yerleşmiş bir kavram, ulusal ve uluslararası hafızada izleri olan bir isimlendirme. Değiştirilmesi doğru olmaz, sevimsiz olur. Öğrendiğim kadarıyla böyle bir şey de yok galiba; 3 Belediye Meclisi üyesi değişmesi yönünde önerge vermiş ve kabul edilmemiş."

Bakan Şener, Mortgage yasasının bu hafta çıkacağını belirterek, sürecin uzadığının farkında olduklarını, Genel Kurul'da ele alınamayınca vaz mı geçildi diye tereddütlerin oluştuğunu, ancak çıkması yönündeki iradenin baştan beri mevcut olduğunu dile getirdi.

Mortgage konusunda bazı idari ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Şener, "Mortgage, bu hafta görüşülür ve biter" dedi.

Bakan Şener, son 4 yılda konut kredilerinin 50 kat artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Şu anda konut kredilerinin devam ediyor oluşunun en önemli nedeni, bankaların Mortgage yasasının çıkacağına duyduğu inançtır. Mortgage çıkınca şu andaki konut kredisi faizi ne kadar düşer? Zaten bankaların yasanın çıkacağına inançla kredi verdikleri düşünülürse etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
A.A
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2007 Cumartesi 17:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?