22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Mübarek'i Tüzmen karşıladı

Mübarek'i Bakan Tüzmen karşıladı... 

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek iki günlük ziyaret için Ankara'ya geldi. Ziyaret, yaklaşan Arap Birliği Zirvesi ve Irak Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi önem taşıyor. Mübarek'in gündeminde; Irak, Filistin, Lübnan ve İran bulunuyor.

Mübarek, özel uçakla geldiği Esenboğa Havalimanı'nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Ankara Valisi Kemal Önal tarafından karşılandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'e, Ankara'yı ziyaretinde Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt eşlik ediyor.

Çankaya Köşkü'nde de Mübarek'i resmi karşılama töreni düzenlendi. Ardından Cumhurbaşkanı Sezer, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeye geçti.

Sezer, Türkiye ile Mısır'ın "stratejik ilişkilerinin bütün yönlerini ele alacak bir resmi çerçeve oluşturma" konusunda mutabık kaldığını bildirdi, "Mısır'ı ikili ve bölgesel düzeyde önemli bir dost ve ortak olarak görüyor, ilişkilerimizi her alanda daha da ileriye götürmek istiyoruz" dedi.

Yapılan görüşmelerde iki ülke ilişkilerini kapsamlı olarak gözden geçirme fırsatı bulduklarını belirten Sezer, başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, işbirliğinin her alanda çeşitlenerek geliştiğini belirtti.

Ortadoğu'da işbirliği

Sezer, "Ortadoğu'da giderek ağırlaşan sorunlar bölge halkları arasında karamsarlığa yol açmaktadır. Bölgede var olan sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin, sorumluluk ve istenç sergilemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a bu bağlamda önemli görev düşmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sezer, bu çerçevede Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması konusundaki ortak kararlılığın yinelendiğini söyledi.

Sezer, "Filistin sorununun ivedilikle çözümlenmesi yönündeki bölgesel ve uluslararası çabalara tam desteğimizi dile getirdik" diye konuştu.

Sezer, Türkiye ve Mısır'ın, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına katkı amacıyla etkin ve yapıcı tutumlarını eşgüdüm ve dayanışma içinde sürdürme konusunda anlayış işbirliği içinde olduğunu sözlerine ekledi.

Mübarek: "Türkiye ile görüş birliğindeyiz"

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek de, "Görüşmeler iki kardeş ve dost ülkenin halkları arasındaki ilişkilerin sağlamlığını ortaya koydu" dedi.

Irak'ın toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin korunması için, Filistin sorununun çözümüne yönelik barış sürecine benzer şekilde aynı çabaların gösterilmesi gerektiğini belirten Mübarek, bölgedeki sorunların barışçıl yöntemlerle çözümlenmesi konusunda Türkiye ile görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Mübarek, Cumhurbaşkanı Sezer ile Türkiye-Mısır ilişkilerini de her yönüyle ele aldıklarını ifade ederek, bu çerçevede ticaret, sanayi, petrol, gaz ve elektrik alanlarındaki gelişmeleri konuştuklarını bildirdi.

İki ülke parlamentolarının serbest ticaret anlaşmasını onaylamasından ve bu anlaşmayı yürürlükte görmekten dolayı memnun olduklarını belirten Mübarek, Türkiye-Mısır ilişkilerinde son iki yılda yeni bir ivme elde edildiğini ve ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için iki ülkenin de istekli olduğunu kaydetti.

Erdoğan ve Büyükanıt ile görüşecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı da bugün kabul edecek olan Mübarek, Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi tarafından Çankaya Köşkü'nde verilecek akşam yemeğine katılacak.

Kritik zamanlama

Arap dünyası 28-29 Mart tarihlerinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak Arap Birliği Zirvesi'ne hazırlanıyor. Zirve, Ortadoğu tarihin en zorlu dönemeçlerinden birinden geçerken yapılacak.

Irak ve Lübnan'daki iç çatışmalar, ekonomik kuşatma altındaki Filistin ve İran'ın ABD ile yaşadığı gerginlik zirveyi diğerlerinden farklı kılıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek bu önemli zirve öncesi Ankara'da. Bu zirve sonrasında İstanbul'da yapılması planlanan Irak'ın görüşüleceği Dışişleri Bakanları Toplantısı da diplomasinin sıcak gündemi.

Mübarek'in ziyaretinde, Irak'ın geleceği ve Ortadoğu'da artan İran etkisi ön planda olacak.

Mübarek iki gün önce Mısır El Ahbar gazetesinde yer alan görüşlerinde Irak'ın birliğine ve bütünlüğüne vurgu yapmış ve "Irak'ın gücüne, misyonuna ve asli varlığına tekrar kavuşması halkının bütünlüğüne ve birbirine bağlılığına dayanıyor" demişti.

İsrail-Filistin sorunu

Bir başka önemli konu ise İsral-Filistin anlaşmazlığı. Mübarek, Filistin'de kurulan yeni hükümetin oluşumunda Suudi Arabistan'ın çabalarından övgüyle söz ederken, Mısır'ın Arap sorunlarını tekelinde tutmadığını, çözüme katkı sağlayan her türlü inisiyatifi hoş karşıladıklarını söyledi.

Arap Birliği Zirvesi'nde, İsrail'in '67 sınırlarına çekilmesi karşılığı ilişkilerin normalleştirilmesini içeren Suudi planı yeniden gündeme gelecek. Ankara da bunu yakından izliyor. Mübarek'in Ankara'da, Suudi planında İsrail'in talep ettiği değişikliklerin kabul edilemez olduğunu anlatması bekleniyor.

Türkiye'nin 681 askerinin bulunduğu Lübnan, Mübarek'in temaslarının önemli bir ayağını oluşturuyor. Mübarek, Lübnan'daki durumun bu şekilde devam edemeyeceği, taraf tutmadan sorunun çözülmesi gerektiği görüşünde.

İran ve Batı arasındaki gerginlik ve Basra Körfezi'nin güvenliği de bölgenin ortak kaygısı. Mısır, İran'ın bölgede artan etkisini; Suudi Arabistan ve Ürdün ile birlikte dengelemeye çalışıyor. Mısır bu yüzden Türkiye'yi de yanına çekme arayışında.

Ekonomik ilişkiler

Mısır ve Türkiye'nin gelişen ekonomik ilişkileri de gündemde. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi. Türkiye önümüzdeki ay Mısır'daki Türk sanayi bölgesinde 15 yeni fabrika açacak.

Türk ve Mısır Dışişleri Bakanları son bir buçuk ayda, beş kez bir araya gelirken, Ankara Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in ziyaretine özel önem veriyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, yarın sabah Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü ve daha sonra Türk işadamlarını kabulünün ardından Ankara'dan ayrılacak.
aa
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 16:07:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?