22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Muhalefetin telefon trafiği

Baykal, Ağar ve Mumcu ile telefonla görüştü...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile bir telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan “gece yarısı uyarısı” uyarısı, başta siyasi partilerin liderleri olmak üzere siyasetçileri uykusuz bıraktı. Bildirinin ne anlama geldiği konusunda yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Bugün sabah da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar arasında telefon konuşmaları yapıldı. Üç lider, hedefin hükümet uygulamaları olduğu konusunda görüş birliği taşırken, bundan sonraki süreçte daha sık görüşülmesi gerektiği temennisinde bulundular.

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan “uyarı”sıyla ilgili olarak hükümet kanadı da değerlendirmeler yaptı. Hükümete yakın bazı gazetecilerin de, Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir yana bırakılıp hemen erken seçim kararı alınması için harekete geçilmesi gerektiği yolundaki görüşleri de AKP kurmayları tarafından değerlendirildi. Bu arada bazı yazarların, uyarının hemen ardından yaptığı açıklamalar ise bu kişilerin önceki açıklamalarını bilenler tarafından şaşkınlıkla karşılandı ve “hemen değiştiler” yorumları yapıldı.

HÜKÜMETİN TAVRI DEĞERLENDİRİLECEK

Baykal, Mumcu ve Ağar’ın “muhtıra” olarak niteledikleri Genelkurmay açıklamasının ardından, hükümetin bakışını öğrendikten sonra ayrıntılı değerlendirmeler yapacak. Gelinen noktadan üzüntü duydukları, ancak AKP’nin başından beri uzlaşmaz bir tutum izlemesinden de toplumun büyük rahatsızlık duyduğu konusunda da görüş birliğine vardılar.

Siyasetçilerin de, gelinin noktada son dere ce temkinli davrandıkları, Genelkurmay Başkanlığı’nın önceki açıklamalarına karşı izledikleri tavırla son açıklamanın algılanış biçiminin de çok farklı olduğu gözlendi.

SICAK PAZARTESİ

Pazartesi günü siyasette büyük bir hareketlilik başlaması bekleniyor. AKP içinde etkili konumda olan bazı politikacıların, geçen haftaya kadar yaptıkları açıklamalar, bürokrasideki bazı icraatlar da bildirinin hazırlanmasında etkili oldu. Genelkurmay Başkanının “Cumhuriyete sözde değil, özde bağlılığı”n olması gerektiğini belirten açıklamasının da gelinen noktada hiç dikkate alınmadığı yorumları da yapıldı.

Bildirinin hazırlanmasında, karargahlardan gelen bilgilerin yanı sıra, basına intikal eden son günlerdeki haberlerden de örnekler verildi. Bazı siyasetçilerin açıklamalarının da, irticai faaliyetlerde bulunmak isteyenleri cesaretlendirdiğine dikkat çekildi.

Pazartesi gününün AKP açısından son derece “sıcak” geçeceği değerlendiriliyor. Hükümetin, Cumhurbaşkanlığı seçiminden vazgeçip, erken seçim alabileceği de Ankara’da yaygın olarak konuşulurken, muhalefet partileri arasında da “seçim ittifak”ı temasları da yeniden hız kazanacak.



Saygı Öztürk/hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2007 Cumartesi 14:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Garip Ali IP: 85.99.24.xxx Tarih : 28.04.2007 21:40:29
Bu ülkeyi gerginliğe sokmaya kimsenin hakkı yok,Cumhuriyete bağlı Vatanını ve milletini seven bir cumhurbaşkanının açilen aday gösterilip seçilmesi bütün siyasi partilerin görevidir.Demokrasi diyorlar, Bizim siyasilerde demokrasi yok, genel başkan ne derse vekiller onu yapıyor.