17
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Muhalefetten protesto!

AK Parti Kongresi'ne CHP 'basına akreditasyon', MHP Ankara'ya gelen Barzani yüzünden boykot etti. BDP davet edilmediği için iktidarın kongresine TBMM'den katılım olmadı . AKP’nin 4. Büyük Olağan Kongresi’nde Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden hiçbiri temsilci yollamadı. Davletli olan CHP temsilcisi yollamamasına, Kongre’ye bazı basın kuruluşlarının akredite edilmemesini; MHP ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin ‘onur konuğu’ olarak davet edilmiş olmasını gerekçe gösterirken, BDP’ye davet bile gitmemişti.

AKP Kongresi’nde, Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Gülseren Onanç ile üst düzeyde temsili düşünen CHP, Kongre’ye Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Yeni Çağ, Evrensel ve Birgün gazeteleri akredite edilmemesi üzerine katılımdan vazgeçti. Kongreyi izlemekten vazgeçen CHP Heyeti adına bir açıklama yapan Adnan Keskin, “Basına ambargo uygulayan, gazetelerle gazetecilere yasak koyan, böylece halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkını ayaklar altına alarak bilgi edinme hakkınıengelleyen AKP’nin yasakçı anlayışını protesto ediyoruz” dedi.

Hitlervari tek adam anlayışı

Kongreyi izlemelerinin, “gazetelerin televizyonların künyelerine ve köşelerine müdahale eden, yasaklar koyarak Anayasamızın ‘Basın Hürdür sansür edilemez’ hükmünü çiğneyen AKP’nin yasakçı suçuna ortak olmak” anlamına geleceğini dikkat çeken Keskin, şöyle dedi:  Bu yaklaşım, Türkiye yakışmayan çağdışı, faşizan bir yaklaşımdır. Bu anlayış, demokrasiyi, çoğulculuğu, çoksesliliği ortadan kaldıran Hitlervari tek adam ve tek ses anlayışıdır. CHP heyeti olarak, AKP’nin yasakçı anlayışını şiddetle kınıyor, kongre salonuna sözde demokrasi yolu yaparak, demokrasiyi, basın özgürlüğünü salon dışına atan AKP’yi kongre salonunda bu ayıbıyla baş başa bırakıyor, tek adam, tek ses şovunu izlemiyor ve kongre salonuna gitmiyoruz”

MHP’nin gerekçesi Mesut Barzani

MHP’de AKP Kongresi’ne temsilci yollamadı. MHP’nin gerekçesi ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Kongre’ye katılmış olması. MHP'den yapılan yazılı açıklamada, daha önce duyurulan MHP’nin AKP Kongresi’nde Genel Başkan Yardımcıları Ruhsar Demirel ve Mevlüt Karakaya ile temsil edilmesinden vazgeçildiği belirtilerek, “Önceden basın aracılığı ile katılımı duyurulan ve ‘Onur Konuğu’ olarak takdim edilen zatın ülkemize gelişinin teyidi üzerine söz konusu genel kurulda partimizin temsilinden vazgeçilmiştir” denildi. MHP’nin açıklamasında ismini bile anmadığı, ‘Onur Konuğu’ olarak işaret ettiği ismin Mesut Barzani olduğu ifade edildi.

Erdoğan, BDP ile mesafeyi Kongre için de kaldırmadı Meclis grubu bulunan diğer bir muhalefet partisi BDP ise AKP Kongresi’ne davet bile edilmemişti. Davet edilmediği için temsilcisi de yollamayan BDP’ye yönelik, özellikle Şendinli’de aralarında BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın da yer aldığı 9 milletvekilinin PKK’lılarla kucaklaşması nedeniyle başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP yöneticileri sert tepkiler göstermiş, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması bile dile gündeme getirilmişti. Erdoğan son olarak, Kürt Sorunu bağlamında Abdullah Öcalan ve PKK temsilcileriyle biraraya gelmelerinin söz konusu olabileceği mesajlarını vermesine karşın BDP’yi kapıları tamamen kapattığını vurgulamıştı.

 

 

...
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2012 Pazar 14:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?