29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Mumcu'dan türban çıkışı

CHP’nin çarşaflı ve türbanlı üyelere kapısını açması nedeniyle söyleyecekleri merak konusu olan TBMM Başkanı Vekili, CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, Meclis’teki kabul töreninde öğretmenlere şöyle seslendi: “Geriye dönüp baktığınızda; ‘İşte Başöğretmenimizin istediği gibi, laik cumhuriyete yakışan, kafasının içi ve dışı örtülmemiş bir eser ortaya çıkardım’ diyebiliyorsanız, görevinizi layıkıyla yapmışsınız demektir”

TBMM Başkanı Vekili, CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, geçen hafta Milliyet’in çarşaflı üyeler hakkında ne düşündüğü sorusu üzerine, konuyu Öğretmenler Günü’nde değerlendireceğini söylemişti. Mumcu, dün 81 ilden gelen ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül başkanlığında kendisini ziyaret eden öğretmenleri kabul etti.

Mumcu, kadın öğretmenlerin sayısının 30 civarında olduğunu görünce, “Bakıyorum, kadın temsilci sayısı erkeklerden az. Ben isterdim ki kadın erkek, eşit sayıda olsun ve yaşamın her anında olması gereken eşitlik buraya da yansısın” dedi.

‘İçi ve dışı örtülmemiş’


Öğretmenlerin vereceği, hurafelerden, küflü geleneklerden, taassuptan arınmış eğitimle, doğan her insanın beyninin ışıldayacağını belirten Mumcu, “Her biriniz, geriye dönüp baktığınızda ‘işte benim eserim’ diyebileceğiniz, bu ülkeye, onun kuruluş felsefesine yaraşır, çağdaş bilgilerle donatılmış, zihinleri aydınlık ve kendinizle de kıvanç duyabilmenizi sağlayan nesiller görebiliyorsanız; ‘İşte Başöğretmenimizin istediği gibi, laik cumhuriyete yakışan, kafasının içi ve dışı örtülmemiş, bir eser ortaya çıkardım’ diyebiliyorsanız, görevinizi layıkıyla yapmışsınız demektir” diye konuştu.

Atatürk’ten anlamlı alıntı


“Kadınlarımızın hem zihnen hem dış görünümleriyle çağdaş olmaları, kendilerinden utanmamaları, taassubun baskılarından korkmamaları gerektiği, Cumhuriyetimizin kuruluşundan 85 yıl sonra artık anlaşılmış olmalıdır” diyen Mumcu, Atatürk’ün 1925’te Kastamonu’da yaptığı, “Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki başına bir bez, peştemal veya buna benzer bir şeyler atarak yüzünü gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur” konuşmasını aktardı.
Güldal Mumcu, kızlara verilen eğitimin, onları kapayacak, çağdaşlıktan uzaklaştıracak, dünyaya açılmalarını kısıtlayacak en küçük bir bağnazlığa izin vermesi durumunda, TBMM’nin kuruluş felsefesinin inkâr edilmiş olacağı uyarısında bulundu.
Öğretmenlere insanca yaşama düzeyi sunmanın TBMM’nin görevi olduğunu belirten Mumcu, “Bu görevin yerine getirilmesinde kusur varsa ben Meclis adına özür diliyorum; ama bu eksik ve kusurların aşılmasında, inanıyorum ki Yüce Meclis gereken çabayı gösterecektir. Bunun takipçisi olacağımdan emin olabilirsiniz” dedi.

Yalova’da CHP’ye türbanlı ilgisi

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce "Kaşarlanmış siyasetçilerle değil, genç kardeşlerimizle değişerek, yenilenerek büyüyeceğiz ve yerel seçimlerden galip çıkan biz olacağız" dedi

Yerel seçimlerde CHP'nin Yalova belediye başkan adayı Ertan Şener'in adaylığını basın toplantısı ile açıklayan İnce, partide gençlerin ve yeni yüzlerin siyasette önünü açacaklarını savundu.
CHP Termal belediye başkan adayının da Güneş Acar olduğunu belirten İnce, daha sonra oluşturduğu araç konvoyu ile şehir turu attı. Bu arada, İnce'nin düzenlediği basın toplantısına katılan CHP rozeti takmış türbanlılar dikkat çekti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 18:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet özçelik IP: 88.228.74.xxx Tarih : 28.11.2008 10:55:10

SAYIN MUMCU DEĞERLİ BİR MİLLET VEKİLİ KAPANMAK İNANÇ KAPSAMINDAYSA SORUN YOK AMA SİYASETENSE BÜYÜK SORUN HEMDE VİCDAN SORUNUDUR