22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Mumcu'dan Yılmaz'a veto

Erkan Mumcu, eski genel başkanı Mesut Yılmaz’ın DYP-ANAP ortak listesinden aday gösterilmesine karşı çıktı. Yılmaz, Rize’den bağımsız aday olacak

MESUT Yılmaz, merkezde birleşme formülünü ilk ortaya atan, bu yöndeki girişimleri başlatan isimdi. Önceki gün Ankara’da DYP lideri Ağar’la görüştü. “Ba na arkadaşlarımdan Rize’den bağımsız milletvekili olmam konusunda yoğun baskı var. Ancak eğer size katkısı olacaksa sizin listenizden de aday olabilirim...” dedi.

“Mumcu sıcak bakmıyor” 

AĞAR’IN yanıtı şu oldu: “Sizin yanımızda olmanız bize büyük katkı yapar. Özellikle Karadeniz’de siz olmazsanız sıkıntı yaşayabiliriz. Ben sizin bizim listemizde olmanızı arzu ederim. Ancak Sayın Erkan Mumcu eski isimlere sıcak bakmıyor. O nedenle bağımsız aday olmanız belki daha hayırlı olur...” Şimdi Yılmaz’ın 24 Mayıs’ta Rize’den bağımsız adaylığını ilan etmesi bekleniyor.

İşte Bilal Çetin'in köşeyazısı 

Merkezin sağında ve solunda birleşme ve güçbirliği yönünde hem son derece hareketli hem de çok sancılı günler yaşanıyor. En ilginç gelişme ise birleşme yönünde çok önemli adımlar atan ANAP-DYP cephesinde yaşandı önceki gün. Erkan Mumcu eski genel başkanı Mesut Yılmaz’ın ortak listeden aday gösterilmesini veto etti.

Oysa Mesut Yılmaz, “merkez”de birleşme formülünü ilk ortaya atan, bu yöndeki girişimleri başlatan isimdi. Bir yıl önce bu yönde çalışmalara başlamış, Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar’la ayrı ayrı görüşüp bir araya gelmelerini sağlamaya çalışmıştı.

Yılmaz’ın orijinal projesi sadece merkez sağ birliği, yani ANAP-DYP birleşmesi değildi. O daha geniş bir yelpaze düşünüyor ve bu iki partinin bir araya gelmesiyle sağlanacak yeni oluşuma merkez soldan Hikmet Çetin, Celal Doğan, Seyfi Oktay gibi isimleri de katmayı planlıyordu.

Şu anda projenin ilk aşaması gerçekleşti. DYP ile ANAP birleşme yönündeki en önemli adımı attılar. Bu adımın atılmasında kuşkusuz Mesut Yılmaz çok önemli rol üstlendi.

Sonuçta iki parti DP çatısı altında birleşme sürecine girdi. Şu anda da ortak milletvekili aday listesi hazırlıyorlar. Merkezi ne kadar kapsayıp kapsayamayacakları oluşturacakları yeni vitrinle ortaya çıkacak.

Ve bu vitrini oluşturabilmek, herkesi memnun edebilmek de son derece zor, çok ince mühendislik isteyen bir iş. Onun için bu günler Mehmet Ağar için de Erkan Mumcu için de çok zor geçiyor.

İşte tam bu ortamda birleşme projesinin en önemli mimarlarından biri olan Mesut Yılmaz, önceki gün Ankara’ya geldi.

Akşam saatlerinde DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’la çok kritik bir görüşme yaptı Yılmaz. Görüşme birleşmenin sağlıklı gerçekleşmesi, seçimlere sorunsuz ve güçlü bir havada nasıl girilebileceği ve en yüksek oy düzeyine nasıl ulaşılabileceği üzerineydi.

Yılmaz öteden beri dile getirdiği, merkezde birlik için sosyal demokrat isimlerin de yeni oluşuma katılması fikrini bir kez daha anlattı Mehmet Ağar’a.

Bu arada söz milletvekili listelerinin hazırlanmasındaki güçlüğü gelince Yılmaz’la Ağar arasındaki diyalog özetle şöyle gelişti:

Yılmaz: Ben bu süreçte size yardımcı olabilmek için elimden gelen gayreti gösteriyorum ve göstermeye devam edeceğimden herhalde kuşkunuz yoktur. Şimdi bana arkadaşlarımdan Rize’den bağımsız milletvekili olmam konusunda yoğun baskı var. Ancak eğer size katkısı olacaksa ben sizin listenizden de aday olabilirim...

Ağar: Sizin yanımızda olmanız bize büyük katkı yapar. Özellikle Karadeniz’de siz olmazsanız sıkıntı yaşayabiliriz. Sizin olmanız bize güç verir. Ben sizin bizim listemizde olmanızı arzu ederim. Ancak Sayın Erkan Mumcu eski isimlere sıcak bakmıyor. O nedenle bağımsız aday olmanız belki daha hayırlı olur...

İki lider arasında geçen konuşmanın özeti bu. Erkan Mumcu, Mesut Yılmaz’ın da sosyal demokrat eski bakan ve politikacıların da listelerde yer almasına sıcak bakmıyor...

Dün Ankara kulislerine yansıyan bu bilgiyi öğrendikten sonra Mesut Yılmaz’la konuştum. Görüşmenin ayrıntısını anlatmadı ancak adaylığına Mumcu’nun sıcak bakmadığını doğruladı.

Peki ne yapacak, Rize’den bağımsız aday olacak mı?

Şu anda arkadaşlarıyla durum değerlendirmesi yapıyor. 23 - 24 Mayıs günleri Karadeniz turuna çıkıyor. 24 Mayıs’ta Rizeli hemşehrileriyle konuşacak. Aynı gün Rize’de bağımsız aday olacağını ilan etmesi kuvvetle muhtemel.


bilal çetin/vatan
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2007 Cuma 10:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Olcay GENÇTÜRK IP: 88.251.239.xxx Tarih : 11.05.2007 19:20:18
BUNLAR BÖYLE İŞDE DAĞDAN GELİRLER BAĞDAKİNİ KOVARLAR.BAŞKA NE BEKLERSİNKİ MUMCUDAN ÖNCE ANAPDAYDI SONRA BAKDI ANAP YÜDE 10 GEÇEMİYECEK HEMEN AKP YE GEÇTİ ŞİMDİ GİDECEK YERİDE YOK HEMEN DYP İLE BİRLEŞTİ 199 DERECE DÖNÜŞ.