16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'Nükleer santraller acil ihtiyaç'

AK Parti Sinop Milletvekili Mustafa Öztürk, ülke kalkınmasının enerjiyle paralel olarak gerçekleştiğini belirterek, ülkenin nükleer santrallere acilen ihtiyacı olduğunu söyledi. 

2015 yılının enerji ihtiyacı konusunda ilgili bakanlıkların bir projeksiyon hazırladığını ve buna göre mevcut barajlar dışında, şu andaki DSİ'nin planladığı ve inşa halindekiler ile özel sektör şirketlerin ve şahısların başvuruları dahil tüm barajların yapılması halinde bile 2015 yılında Türkiye'nin büyük bir enerji darboğazına gireceğinin ortaya çıktığını belirten Mustafa Öztürk, bu konuda yapılacak nükleer santrallerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Öztürk, "Bu barajların tümü yapılsa bile enerji ihtiyacımız karşılanmıyor. 2015 yılına kadar ülkede yüzde 5'lerde kalkınma hızı devam ederse, nüfus artışı böyle devam ederse, ülkenin yıllık enerji talep artışı yüzde 9'larda devam ederse, asgari senaryoya göre ülkenin tüketmek zorunda olduğu enerji miktarı 300 milyar kilovat saat, yüksek senaryoya göre ise 350 milyar kilovat saat. Biraz önce dediğim gibi tamamlanacak olan ve şu anki mevcut santrallerle birlikte 2015 yılında 230 milyar kilovat saat üretim gerçekleştirilebilecek. Peki bu enerji açığı nasıl kapatılacak? Biz bu ülkeyi enerjisiz bırakamayız. Kalkınmak zorundayız. 

Kalkınmış ülkeler hep bunu yapmışlar ve yapıyor. Dünyanın kalkınmış 33 ülkesi bu santralleri yapmış. Elektrik enerjisini atmosferi kirletmeyen bu temiz enerji kaynağından sağlamış. 441 santrali bu devletler şu an itibariyle çalıştırıyor. Şu anda 24 santralin inşaatı ise devam ediyor bu ülkelerde. Bazıları da hemen sınır komşumuz. Dolayısıyla bunu dünya kullanıyor. Sadece ABD'de 105 tane nükleer santral var. ABD enerji ihtiyacının yüzde 20'sini nükleerden karşılıyor. Eğer bu ülkede enerji sıkıntısı yaşanırsa, milli geliri 10 bin dolar yapacağız diyoruz ya, işte onu hayalimizde görürüz. Üretim düşer. İşsizliği azaltacağız dedik, işsizliği arttırmaya başlarız. 10 yıl sonra ülkeyi gelişmiş 10 ülke arasına sokacağız diyoruz ya, bu da hayal olur. AB'ye gireceğiz diyoruz ya, o da hayal olur. Dünya devletleri arasında iddiamızı bırakıp kenara koyarız. Biz iktidar olmadan önceki Türkiye'nin durumu var ya, hani eksilerdeydik. İşte o günlere geri döneriz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 13:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?