27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

'O iki madde kabul edilemez'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF süreci tam bitme noktasına gelmişken yeni maddeler eklendiğini ve bunun kendilerini çok rahatsız ettiğini söyledi.

Erdoğan özelikle son getirilen iki maddenin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Erdoğan, Davos'ta gazetecilere yaptığı açıklamada IMF ile gelinen noktayı şu şekilde değerlendirdi:

"IMF ile mayıs ayından itibaren bir süreci devam ettiriyoruz, bugünlere geldik. Arkadaşlarımız yoğun bir çalışma yaptılar, belli maddeler üzerinde anlaştılar, bazılarında anlaşamadılar. Ama anlaşma tam bitme noktasına gelmişken yeni maddeler gelince bizi rahatsız etti. Hele hele iki madde var ki bunu kabul edemeyiz. Onların istediği şekilde anlaşmayı yapmamaız mümkün değil. Bir hafta sonra tekrar bir araya gelip görüşeceğiz.

IMF Türkiye'yi başka ülkelerle kıyaslayarak yaparsa şartlar değişir. Bu maddeleri açıklamam uygun değil. Biz bu maddeleri kendi içimizde reforme edebiliriz ama onların istediği biçimde bunu halletmemiz mümkün değil. 10 günlük ara verelim dediler. 1 hafta zaman var. Akşam gayet olumlu geçti. Lipsky'nin yaklaşımı olumlu geldi. Bu görüşme yapılınca neticeye göre yeniden değerlendirme yapacağız. Rakam kolay iş. Bu noktada sıkıntı olacağını sanmıyorum.

BÜYÜME HEDEFTİR

"Büyümek kesin bir rakam değildir. Büyüme hedeftir. Belirlersiniz yakalayamayabilirsiniz. Enflasyonda diyelim yüzde 5 hedef koymuşuzdur, yüzde 8 yakalamışızdır. Kimse bize maşallah yüzde 8 yakaladınız dedi mi? Büyüme bizim için hedef. Biz bu hedefi yakalamak için çalışacağız. Yeni enstrümanlar yakalamaya çalışacağız. Alışılmış gelir kaynaklarına bağlı kalamayız. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almanın gayretinde olacağız. Özellikle de uluslararası yatırımın Türkiye'ye gelmesinde daha büyük bir performans ortaya koyacağız"

Dün gece yarısı saat 01.00'de IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ile görüşen Erdoğan, bu sabah görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünkü görüşme çok çok faydalı oldu. Olumsuz bir gelişmenin olmadığını, çözüme yönelik bir yaklaşımın olduğunu gördük. Verilen 10 günlük arada çalışmalar yapılacak ve sonra kaldığı yerden devam edecek" demişti.

Erdoğan'dan önce açıklama yapan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, IMF ile müzakerelerde önemli bir noktaya gelindiğini, sonuç için de çalışmaların süreceğini söyledi.

 

.
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 11:43:30
Güncelleme :29 Ocak 2009 Perşembe 13:02:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?