22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

O işaret verir, biz de seçeriz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak "Biz başbakanımıza bağlı insanlarız, liderimiz odur. O der ki 'o olur, bu olur', bir işaret verdiği zaman biz de seçeriz" dedi.

Kanal7 televizyonunun sorularını yanıtlayan Bakan Unakıtan, cumhurbaşkanı seçiminin ne zaman, nerede, nasıl yapılacağının belli olduğunu, AKP'den, kendisi hariç birinin cumhurbaşkanı seçileceğini kaydetti.

Bu yüzden iç ve dış ekonomik çevrelerin artık, "bunda bir belirsizlik yok" demeye başladığını vurgulayan Unakıtan, "Biz başbakanımıza, genel başkanımıza bağlı insanlarız, bizim liderimiz odur. O der ki 'o olur, bu olur' bir işaret verdiği zaman biz de seçeriz yani. Hiç lamı cimi yok. İsim mi onu da artık bekleyin. Hepsi hepsi 1,5 aylık sabır gerektiriyor. Burada bir belirsizlik yok" diye konuştu.

İş çevrelerinin kendisine, "genel başkanınızın reytingi partinizden daha fazla, o cumhurbaşkanı olursa partinizde bir zayıflama olur mu? Çok kuvvetli bir hükümet olmayabilir mi? Reformist hükümet olur mu? Koalisyon olur mu?" şeklinde sorular geldiğini ifade eden Unakıtan, Newyork'ta, Londra'da yatırımcılara, şunları söylediğini anlattı:

"Türkiye'deki ekonomik hamleler, büyük kalkınmalar hep tek parti hükümetleri zamanında olmuş. Türkiye'de maalesef koalisyon kültürü gelişmediği için, kavga olmuş, sıkıntı olmuş, ekonomik kriz olmuş ve koalisyonlarda Türkiye geri gitmiş ekonomik olarak. Tek parti dönemlerinden sonra Türk milleti sürekli olarak o partiye ikinci bir şans daha vermiş. Bunun istisnası yok. Lider çok çok önemlidir Türkiye için. Ama diyelim lideri Çankaya'ya çıkardı. Ama siyaset sahnesinden çekip gitmiyor. Lideri de yine bu devletin önemli bir parçası oluyor.

Reformistlik bakımından da AK Parti'nin mayasında reformistlik var. Kurulurken de reformist kişiler kurucu oldu. Aynı fikirler geldi. Zaten toplu fikirler paylaşılarak yapıldı. Tek kişinin hakimiyeti öne çıkmadı. Topluluğun hakimiyeti fikri ortaya çıktığı için... Bu analize bakarsanız AK Parti tek başına iktidar olacaktır. Bunları anlattığımda onlar da bana hak verdiler."

Devlet Bakanı Al Babacan'ın genel seçimin Kasım yerine Eylül ayında yapılacağını söylediğinin hatırlatılması üzerine de Unakıtan, "Sayın Babacan dedi demedi bilmiyorum. Ama Sayın Başbakan (benden duymadıkça dedikodularla uğraşmayın) dedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ortaya çıkacak duruma göre partinin yetkili organları ona göre karar verirler. Zaten başbakan başbakanlıkta kalırsa bir şey yok, ama cumhurbaşkanı olursa, o zaman bir hükümet değişikliği de olacak. Önce cumhurbaşkanı seçimi olur, ondan sonra oturulur konuşulur bunlar" görüşünü dile getirdi.
A.A
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2007 Pazar 18:58:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?