26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

O pilotlar nerede eğitildi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın partisinin grup toplantısındaki ana gündem maddesi Davos'ta yaşanan gelişmeydi. Baykal konuşmasına sakin başladı. "Kimse Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanını itip kakamaz" dedi. Filistin sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Ama konuşmasının dozu gittikçe arttı. Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununda taraf olması gerektiğini belirtti ve "Erdoğan'ın Peres'in karşısında ne işi vardı?" diye sordu. Erdoğan'ın bunları siyasi kazanç elde etmek için yaptığını söyleyen Baykal en can alıcı cümleyi ise şöyle sarf etti: Bu hükümet İsrail'le çok sıkı ilişkiler içinde... Bugün Gazze'de çocukların üzerine bombaları atan pilotlar Konya'da eğitildi."

KİMSE BAŞBAKANI İTİP KAKAMAZ
Hepimiz bu tartışmayı dikkatle izledik. Maalesef bu tartışma sırasında TC Başbakanına kabul edilmesi mümkün olmayan bir üslüpla, doğrudan hedef alınarak, parmakla hedef gösterilerek ithamlarda bulunulmuştur. Başbakanın cevap hakkına saygı gösterilmemiş, itilerek, kakılarak susturulmaya çalışılmıştır. Bu kabul edilemez. Hepimiz iktidar, muhalefet fark gözetmeden bu duruma karşı tepkimizi ortaya koyuyoruz...

GEREKTİĞİ ZAMAN BUSH'A KARŞI KONUŞACAKTIN
Biz sadece Gazze'de ölen 1500 kişi için ağlamıyoruz. Biz Irak'ta öldürülen 1 milyon müslüman için de ağlıyoruz... 1 Mart tezkeresinin önlenmesi CHP'nin katkılarıyla gerçekleşti. Pilotlar hala Konya'da eğitiliyor, sen ne konuşuyorsun. Şehit cenazesinde bu teessürü göremedik, Türk askerine çuval geçirilirken devletin şerefi neredeydi. Gerektiği zaman Bush'a karşı konuşacaktın, Bush'a!... Türkiye'nin onurunu koruyanlar aman süpürmeyin, kullanın diyenlerini yanında danışman olarak taşımaz.

İsrail Ortadoğu'da 1948 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Geride kalan 61 yıl boyunca İsrail'in çevresindeki ilişkileri maalesef barışa dayalı olmamıştır. İsrail Filistin çatışması, Filistin devletine İsrail'in kurulmasıyla başladı. İsrail kurulmuştur ama Filistin devleti hala kurulamamıştır. Bugün Filistin topraklarında İsrail devleti vardır ama Filistin devleti yoktur. Bu kabul edilebilir bir tablo değildir. Bir Filistin devletinin kurulması mutlaka gerçekleştirilmelidir. Filistin halkını oradan uzaklaştırmaya kimsenin hakkı yoktur.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında konuştu. Baykal şunları söyledi:

NEREDE BU DENİZ FENERİ DOSYASI

Deniz Feneri olayı en temel yolsuzluk konularından biridir. Ne yazık ki ört bas edilmeye çalışılıyor. Bu konuyla ilgili gelişmelerin ortaya çıktığı tarihten bu yana 5 ay geçti, 150 gün oluyor yarın. Hala Alman mahkemesinin aldığı kararın dosyası, Türkiye'ye gelememiştir. Bunu günümüzde uçağı değil, otobüse değil, posta arabasına bile emanet etseydiniz o dosya yine ulaşırdı. Bırakın otobüsü, uçağı, kaplumbağanın sırtına bağlasaydınız yine ulaşırdı. 5 ay oldu dosya hala gelmedi.

Gelsin mi istenmiyor, dosya Türkiye'ye verilmek mi istenmiyor. Bunun bir izahı yapılması gerekmiyor mu?

ŞAŞIRTICI DENİZ FENERİ GELİŞMESİ

Geçen gün Adalet Bakanı dedi ki "Almanya'daki Deniz Feneri ile Türkiye'deki Deniz Feneri ayrı"

Almanya'daki hüküm giydi ya! Türkiye'deki hüküm giymedi ya! Türkiye'deki hakkında işlemi kendileri yürütecekler ya!

Çok şaşırtıcı bir gelişme ortaya çıktı. Almanya'da Frankfurt Savcılığı resmi bir açıklama yaptı va şunları söyledi: "Diyorlar ki Almanya'daki ile Türkiye arasında bağ yoktur. Bunu söyleyenler acaba buradakiyle Türkiye'deki bağı nereden biliyorlar. Onlara ben söyleyeyim ki, Almanya'daki Deniz Feneri ile Türkiye'deki Deniz Feneri arasında bağ vardır."

DAVOS KRİZİ - ERDOĞAN'A HAKSIZLIK YAPILDI

Öncelikle, böyle uluslararası toplantılarda ortaya çıkan tablo hiç kuşku yok bütün dünayayı yakından ilgilendirir. Bu tartışmanın ortaya koyduğu temel nokta şudur. Bu tartışma sırasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na kabul edilmesi mümkün olmayan bir uslupla, hedef alarak, parmakla hedef göstererek, yüksek sesle ithamlar yöneltilmiştir. Bu ithamlara Türkiye Başbakanı'nın cevap verme hakkında saygı gösterilmemiştir. Cevap verme ısrarına izin verilmemiş, itilerek kaktırılarak susturulmak istenmiştir.

Türkiye Başbakanı'na yöneltilecek haksızlık karşısında tavır takınırız, bunu reddederiz. Orada Başbakan'a haksızlık yapılmıştır. Böyle toplantılarda parmakla, azarlarcasına bi uslupla konuşulmuştur. Bu kabul edilemez. Hepimiz, iktidar muhalefet ayrımı göstermeden Türkiye'nin bu muameleye maruz bırakılmasına karşı koyuyoruz.

BAYKAL'IN SÖZLERİ YARIM KALDI

Bunun Türkiye'nin Ortadoğu politikasındaki konumu açısından ciddi sonuçları oldu. Dış politika sorunları bir ülkenin bütün kesimleriyle...

Grup toplantısında Baykal'ın konuşması sırasında ortaya çıkan bir kişi, elindeki kağıdı göstererek bağırdı. Kimliği henüz belirlenmeyen kişi görevliler tarafıdan dışarı alındı. Baykal şöyle devam etti:

FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

İsrail Ortadoğu'da 1948 yılında kurulmuş bir devlettir. 61 yıl boyunca İsrail'in çevresindeki ülkelerle ilişkileri barışa dayalı olmamıştır. İsrail Filistin çatışması Filistin topraklarına İsrail Devleti'nin kurulmasıyla başladı. Filistin topraklarında bir İsrail Devleti kurulmuştur ama Filistin topraklarında bir Filistin Devleti kurulamamıştır. Bugün bir İsrail Devleti vardır, ama Filistin Devleti yoktur. Bu kabul edilebilir bir tablo değildir, bir an önce çözülmesi lazımdır.

Filistin topraklarında bir an önce Filistin Devleti'nin de kurulması gerekir. Bu olmadan da barışın sağlanması olası değildir. Ama ne yazik ki dünya hala bu noktada ayak sürmektedir. Bunun bedelini de vatan talep eden Filistin halkı ödemektedir.

FKÖ İLE HAMAS ARASINDA NE FARK VAR?

Orada FKÖ ile Hamas arasındaki fark nedir. FKÖ de Hamas da Bağımsız Filistin devletini savunuyor. Ancak FKÖ 'silahlı mücadele' diyor, Hamas 'Cihad' diyor. FKÖ 'İsrail'in varlığını kabul ederim' diyor, Hamas buna yanaşmıyor. FKÖ 'Ben laik bir filistin devleti kuracağım' diyor, Hamas 'şeriat devleti kuracağım' diyor. Aralarındaki fark budur

ARAPLAR KIBRIS İÇİN NE DİYOR?

Biz bu bölgedeki her sorunu, bizim olmayan sorunları da çözmeye kalkarsak, 'o sorun bizim sorunumuz' derseniz, o sorunla acı çeken insanlar tarafından çok alkışlanırsın ama kendi ülkeni ve kendi toplumunu da o sorunun bir parçası haline getirirsin. Ancak bölgedeki bu ülkeler Kıbrıs konusunda ne düşünmektedir. Mısır bir kaç gün önce Kıbrıs Rum devletine petrol arama hakkı vermiştir. Bizim kendi milli sorunlarımızı gözetmemiz gerekiyor.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 15:09:44
Güncelleme :3 Şubat 2009 Salı 15:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?