19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Oğlum aç mı kalsın' demişti

Dün akşam 22.55'de Bandırma Limanı'ndan aldığı 73 kamyon ve 2 otomobille limandan ayrılan Hayat N isimli 116 metre uzunluğunda 8547 grostonluk Ro-Ro gemici çok değil 15 dakika sonra sulara gömüldü. Acı bilanço henüz bilinmezken yapılan açıklamalarda 1 kişinin cesedine ulaşıldığı 4 kişinin kayıp olduğu ve 61'i kamyon şoförü, 27'si mürettebat 89 kişinin kurtarıldığı belirtildi. Gemiye biletsiz binanlarin varlığı ise şüpheli. Yani son duruma göre kayıp olan 4 kişinin dışında her an yeni kurbanlar çıkabilir.

GEMİNİN SAHİBİNİN SEYİR DEFTERİ

Batan geminin ait olduğu Marmara N Denizcilik A.Ş.'ye ait olan 'Hayat N' isimli gemi, Bandırma Liman çıkışında iskele tarafından yan yatmak sureti ile battı. Bir kişinin ölümüne 4 kişinin kaybolmasına neden olan kazanın ardından geminin kime ait olduğu merak konusu oldu.

14.09.2008 tarihinde Bandırma-Ambarlı seferini yapmakta olan 1981 inşa tarihli, 116 metre boyunda, 8547 Gros tonluk RORO tipi, HAYAT N isimli gemi Marmara N Denizcilik A. Ş'ye ait. 5.400.000 YTL sermayeyle kurulan ve taşımacılık ve lojistik hizmet veren geminin yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor:

YÖNETİM KURULU ÜYESİ MEHMET KOÇ-ERKAN YILDIRIM BAĞLANTISI

Batan Ro-Ro gemisinin sahibi Mehmet Koç ile, kazayı soruşturmakla yükümlü Ulaştırma Bakanlığı'nın başında bulunan Bakan Minali Yıldırım'ın 29 yaşındaki oğlu Erkan Yıldırım'ın yolları gemicilik sektöründe kesişiyor. 2003 yılında Sancak Line'ın şirketi ve Mehmet Koç'un Genel Müdürlüğünü yaptığı Santour'un Denizcilik İşletmeleri'nden kiraladığı Ankara feribotunun biletlerini Bakan Yıldırım'ın oğlu kestiği ortaya çıkmıştı. Yani Mehmet Koç ile Bakan Binali Yıldırım'ın oğlu bir nevi ortaktı.

HEM DEVLETİN HEM ÖZEL GEMİLERE BİLETİ BAKAN'IN OĞLU KESİYOR 

Bakan Binali Yıldırım'ın oğlu ile batan Ro-Ro gemisinin sahiplerinden olan Mehmet Koç'un birlikte çalışma serüveni 2003 yılında başlıyor.

İddialar Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik İşletmeleri tarafından kiraya verilen ve o yıllarda Brindizi (İtalya) Çeşme (Türkiye) hattında çalışan Ankara Feribotu'yla ilgili. Olayların merkezinde Sancak Gemi İşletmeciliği (Sancak Line) şirketinin sahibi Salih Zeki Çakır yer alıyor. Eski bir kaptan olan Salih Zeki Çakır, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre pek çok denizcilik şirketinde ortak, eski ortak ya da yönetici olarak görünüyor.

Eski adı Captain Zaman 1 olan gemiyi satın alarak ismini Sancak 1 olarak değiştiren Sancak Line, gurbetçilerin tercih ettiği Çeşme-Birindizi hattında feribot taşımacılığı yapıyor. Sancak Line'in, Almanya'da, Santour GmbH adıyla kurduğu bir kardeş şirketi var. Genel Müdürlüğü'nü Mehmet Koç'un yaptığı Santour, Sancak Line'nın bilet satışlarını gerçekleştiriyor. Santour'un İtalya acentalığını Cosimino Taveri adlı bir İtalyan yürütürken, Çeşme Acentası olarak Erkan Yıldırım ismi öne çıkıyor.

MEHMET KOÇ'A KİRALANAN DEVLET GEMİSİNİN BİLETLERİNİ BAKAN'IN OĞLU KESİYOR

Sancak Line'nın, Sancak 1 gemisi kışı geçirmek üzere demirlediği Tuzla'daki Rota Tersanesi'nde, 15 Nisan 2003 tarihinde yanınca Yıldırım'ın ismi daha da önem kazandı. Sancak 1 gemisinin hurdaya çıkmasıyla birlikte bu kez Sancak Line'in Almanya'daki şirketi Santour'un Genel Müdürü Mehmet Koç tarafından, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bağlı Denizcilik İşletmeleri'nden Ankara Feribotu kiralanarak Birindizi-Çeşme hattında işletilmeye başlandı. Böylece Ankara feribotunun biletlerini Bakan Yıldırım'ın oğlu satmaya başlamış oldu.

Sonuş olarak 2003 yılından bu yana gemicilik sektöründe birlikte çalışan Mehmet Koç ile Binali Yıldırım'ın oğlunun haler ortak işler yaptığı ileri sürülüyor

Gazeteport
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 08:39:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?