19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Ombudsmanlık hayata geçiyor

tbmmİdarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri incelemek üzere Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasını öngören tasarı Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.
1809 yılında ilk kez İsveç'te geliştirilen ombudsmanlık yani Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye'de de hukuk sistemine giriyor.

Yasaya göre, kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri, idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına saygı, hukuk ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyecek, araştıracak ve idareye önerilerde bulunacak.

Kurum, Meclis Başkanlığı’na bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçeli ve merkezi Ankara'da olacak, gerekli gördüğü yerlerde de büro açabilecek.

Kurumda, bir başdenetçi ve en fazla 10 denetçi görev yapacak. Başdenetçi seçilebilmek için 50, denetçi seçilebilmek için 40 yaşını doldurma, dört yıllık üniversite mezunu olma şartı aranacak.

Başdenetçi ve denetçileri Meclis Genel Kurulu seçecek, görev süreleri ise beş yıl olacak.

Kuruma başvuru yöntemi

Kuruma, isteyen herkes başvurabilecek. Yabancıların başvurusu, karşılıklılık esasına bağlı olacak.

Başvuru dilekçe ile yapılacak. Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde ise kaymakamlıklar aracılığıyla da başvuru yapılabilecek.

Kurum, inceleme ve araştırmasını, başvuru tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandıracak.

Cumhurbaşkanının yaptığı işlemler, yargı faaliyetleri ile yargı mensuplarının işlem ve eylemleri, TSK'nın askeri hizmete ilişkin faaliyetleri, yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, kurumun görev alanı dışında kalacak.

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 18:38:27
Güncelleme :16 Haziran 2006 Cuma 18:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?