19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Onları bayram da barıştırmadı

TBMM’de geçen yıl “peygamber” benzetmesi nedeniyle tartışan AK Parti’li Orhan Erdem ve MHP'li Osman Durmuş, bayram heyeti içinde yer almalarına rağmen yüz yüze gelmedi.

TBMM’de geçen yıl “peygamber” benzetmesi nedeniyle yaşanan tartışan Ak Parti’li Orhan Erdem ve MHP'li Osman Durmuş, bayram heyeti içinde yer almalarına rağmen yüzyüze gelmedi. Şubat ayında TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik peygamber benzetmesi ve Ak Parti'den gelen yanıt kavgaya neden olmuştu. Kavgada Ak Parti'li İdare Amiri Osman Erdem'in parmağı kırılmıştı. Tartışmanın üzerinden 10 ay geçti.

Tartışmanın fitilini ateşleyen konuşmayı yapan MHP'li Osman Durmuş ise bu kez bayram ziyaretlerini kabul heyetinde yer aldı.

Parmağı kırılan Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ise partisinin ziyaret grubundaydı. 10 ay sonra iki ismin barışmasını bekleyenler hüsrana uğradı.
MHP'li Durmuş, Erdem'in de yer aldığı heyeti karşılamaya çıkmadı.

AKP'Yİ İLK ZİYARET EDEN MHP OLDU

Bu yıl milletvekili düzeyinde konuklarını ağırlayan AKP’de, Ankara Milletvekili Haluk Özdalga başkanlığında bayramlaşma gerçekleştiriliyor. AKP’yi ilk ziyaret eden siyasi parti MHP oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve MYK Üyesi Özgür Bayraktar'dan oluşan MHP heyetini, Özdalga’nın yanı sıra Kütahya milletvekili Soner Aksoy ve AKP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Meral Kirişçioğlu ağırladı.

Siyasiler trafik kazalarına dikkat çekerken, görüşmede siyasi konularda da ele alındı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Bal, siyasetteki gerginliklerin Türkiye'de çok önemli değerleri tahrip ettiğin ifade ederek, ”Özellikle devletin değeri diye tanımlanan Cumhuriyet'in temel nitelikleri ve demokratik kavramlarla, milletin temel değeri olarak kabul edilen din ve vicdan hürriyeti birbirleriyle çatışırmış gibi takdim edilerek bir yerli gerginlik ortamı oluşturulması, hem hepimizin yarattığı bir organizma olan devletimize hem de hepimizin mensup olmakla gurur duyduğumuz milletimize ciddi zarar vermektedir” dedi. Bal, kendilerinin bu değerlerin çatıştırılmadan kaynaştırılmasını temel prensip olarak kabul ettiklerini belirtti.

AKP Ankara milletvekili Özdalga da demokrasinin, farklı görüşlerin olduğu bir rejim olduğuna işaret ederek, aynı zamanda bu farklı görüşlerin barış içinde, kavga olmadan bir arada yaşayabilmesinin başarılması gerektiğini vurguladı.

DSP, ‘DEVLETİN EMEKLİYE OLAN BORCUNU’ HATIRLATTI

AKP’yi, MHP’nin ardından, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Vural başkanlığındaki DSP heyeti ziyaret etti. DSP Genel Başkan Yardımcısı Vural, Hükümetin kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemesini olumlu bulduklarını ifade ederek, DSP'nin hükümet ortağı olduğu dönemde yürürlükte olan SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle ilgili ‘maaş denkleştirmesi’ yönetmeliğini anımsattı. Bu yönetmeliğin halen yürürlükte olmasına rağmen işletilmediğine dikkat çeken Vural, hükümetin bu yönetmeliği dikkate alması gerektiğini, bu denkleştirmenin yapılmaması nedeniyle kendi hesaplarına göre devletin emeklilere faizler hariç 6 bin lira borçlu olduğunu belirtti.

BDP, AKP'Yİ ZİYARET ETTİ

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile MYK üyeleri Yüksel Mutlu ve Ayhan Bilgen'den oluşan heyet, AKP Genel Merkezi’ne bayram ziyareti için gitti.

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, kendilerini ana muhalefet partisi olarak gördüklerini belirterek, “Muhalefetsiz demokrasi olmaz. Muhalefetin büyüğü, küçüğü diye bakmamak gerekir” dedi. AKP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Meral Kirişçioğlu da muhalefet partilerine muhalefet görevlerini yerine getirebilmeleri için verebilecekleri desteği verdiklerine dikkat çekti.

CHP'DEN AKP'YE BAYRAM ZİYARETİ

CHP Genel Başkan yardımcıları İsa Gök ve İzzet Çetin ile Parti Meclisi Üyesi Nuran Yıldız'dan oluşan CHP heyeti, Ak Parti Genel Merkezi'ne bayram ziyaretinde bulundu.CHP Genel Başkan Yardımcısı Gök, her günü bayram havasında yaşayabilmenin önemini vurgulayarak, “Bayramların belirlenmesinde siyasetçinin rolü yok ama yılın diğer günlerinin bayram tadında olmasında siyasetçinin sorumluluğu var. Hepimizin en büyük görevi, tüm insanlarımızın her günü bayram tadında geçirmesini sağlamaya çalışmak” diye konuştu.

Ak Parti heyetinden Kütahya Milletvekili Soner Aksoy da çok güzel bir yemeğin, tuzunun fazla konulması halinde yenilemeyecek bir duruma gelebileceğini ifade ederek, “dengeleri bozmamak gerektiğini” belirtti. Aksoy, iktidarın, muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin görevlerini ölçülü yapmaları gerektiğini vurguladı.

Gök ise “Ne ifrat, ne tefrit... Amacımız ifrat ve tefrit değil doğruyu bulmak. Sağduyuyu hakim kılmak. İnsanlar refah içinde, ağız tadıyla yaşamak istiyorlar. Bu topraklar üzerinde barışın hakim olmasını istiyorlar” şeklinde konuştu.Ziyarette, Ak Parti'nin gerçekleştirdiği demokratik reformlar da konuşuldu.

Aksoy, demokratik toplumlarda herkesin konuşması gerektiğini belirterek, farklı düşünceleri alabilmelerinin başka türlü mümkün olmayacağını bildirdi. CHP'li Gök de herkesin konuşabilmesi ve özgürce fikrini açıklayabilmesi gerektiğini belirterek, “Ama onun yanında cezaevinde kalan basın mensuplarını nasıl açıklayacağız. Öldürülen, faili meçhul kalan basın mensuplarını nasıl açıklayacağız. Demokrasiyi içselleştirmek çok önemli. Görünürde değil, ailede, çalışma hayatında, üniversitede demokrasi, her şeyde demokrasi. Onu içselleştirmek siyasilerin en büyük görevi” diye konuştu.

Ak Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ise demokratikleşme ve insan hakları konusunda çok şey yaptıklarını vurgulayarak, buna karşın yapacakları çok şey olduğunu söyledi. AK Partili Özdalga, “Öyle ümit ediyorum ki demokrasi, insan hakları ve özgürlükler istikametinde bundan sonra atacağımız adımlar ve yapacağımız reformları Meclisimiz el birliğiyle ve hızlı bir şekilde çıkarsın” diye konuştu.

Gök ise Özdalga'ya, “Hakikaten reform ise hakikaten demokratik açılımsa hakikaten insan hak ve özgürlükleriyse CHP her zaman için yanında ama altını çizdiğim satır 'hakikaten ise'... Ceza Kanunu'nun 2006 değişikliği herkese büyük bir özgürlük olarak geldi. Bir de baktık ki 31 adet basın yayın suçu. Bundan dolayı cezaevine giren yazarlar. İşte bunların hakikaten olması çok önemli. Hakikaten her türlü olumlu şeyde CHP tüm gücüyle vardır” karşılığını verdi.

Özdalga da “Bugün siyasi bir tartışmaya girmek için uygun bir gün değil” diyerek demokratik reformların sadece Türk milletinin gözü önünde değil, tüm dünyanın gözü önünde yapılan reformlar olduğunu vurguladı. Özdalga, Türkiye'de çok şey yapıldığını ancak yapılması gereken daha çok şey bulunduğunu belirtti.

Gök, Türkiye'nin daha demokratik bir ülke olması için parti içinde yeni Anayasa çalışması başlattıklarına işaret ederek, “(Ama Yasa) değil, Anayasa hazırlıklarına başladık” dedi.

...
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2010 Çarşamba 15:54:52
Güncelleme :25 Kasım 2010 Perşembe 01:17:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?