18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Orgeneral Özkök'ten 'PKK emri' yorumu

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, ABD’nin PKK'nın lider kadrosu için yakalama emri verip vermediğine ilişkin tartışmayı değerlendirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, KKTC Silahlı Kuvvetler günü resepsiyonunda terörle mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerle sohbet eden Genelkurmay Başkanı önce ABD ordusunun PKK'nın lider kadrosu için yakalama emri verip vermediğine ilişkin tartışmayı değerlendirdi.

Genelkurmay Başkanı "emir yok demek emir verilmediği anlamına gelmez. Bilgim yok derseniz konuşulmadığı anlamına gelmez" dedi.

Özkök, Londra'daki bombalama eylemlerini değerlendirirken de "bizim 'terörist' dediğimize onlar 'özgürlük savaşçısı' diyorlar, terörizmi araç olarak kullanıp saldırı gerçekleştirildiğinde sizin kızkardeşiniz de ölebilir" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin terör konusunda ‘oturaklı’ değil ‘duygusal’ davrandığını belirten Genelkurmay Başkanı terörizmin tanımının siyasiler değil bilimadamları tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Siyasilerin kamuoyu baskısıyla hareket ettiğini belirten Genelkurmay Başkanı "siyasiler tarifi yapınca uzlaşma olmuyor. Bilim kurulu bu işte önderlik yapabilir" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, böyle bir emrin verilip verilmediği konusunda bilgilerinin olmadığını açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli de Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamaları ile ilgili bilgisinin olmadığını söylemişti.


Özkök ABD’nin, Türkiye'nin terör konusundaki hassasiyetini anlayıp anlamadığına ilişkin soruya da "derdinizi anlatmak başka, onların ne anladığı başka, empati kurmak lazım" yanıtını verdi.

KKTC resepsiyonuna uluslararası katılım

Resepsiyona, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, çok sayıda üst düzey komutanlar ve diplomatlar ile birlikte Güney Kore, İran, Irak, Filistin, Malezya'nın askeri ataşeleri katıldı.

Türkiye dışında bulunan Pakistan ve Afganistan ataşeleri de mazeret bildirerek Silahlı Kuvvetler Günü'nü kutladı.

PKK EMRİ TARTIŞMASI

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 19 temmuzda ABD'nin PKK'nın lider kadrosunun yakalanması konusunda direkt emir verdiğini söylemişti. Başbuğ, 'Bölücü Terörle Mücadelede İçinde Bulunulan Sürecin Değerlendirilmesi' toplantısında, ABD'lilerin PKK ile mücadelede tavır değişikliği içine girdiklerini, bu konuda ABD'nin emir verdiğini ve önümüzdeki günlerde sonuç bekleyebileceklerini belirtmişti.



AA'nın haberine göre de, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, terörizmin tanımının iyi yapılması gerektiğini belirterek, "Bu, siyasi bakımdan yapılmıyor. Kendi kamuoyu, insanı 'ne der' diye düşünüyor. Terörün tanımını belirlemek için bir bilim kurulu kurulabilir, bilim kurulu bu işte önderlik yapabilir" dedi.

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Askeri Ataşesi Muhabere Kurmay Albay Özkan Konca'nın KKTC Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla verdiği resepsiyona katılan Özkök, Londra'daki saldırılar hatırlatılarak Türkiye'nin terörizmle ilgili yaklaşımı yönünde uluslararası platformda bir değişim gözleyip gözlemediği sorusunu yanıtlarken, Orgeneral Özkök, "Bizim terörist dediğimize, bazıları 'özgürlük savaşçısı' diyor. Durumu iyi anlatmalıyız" dedi.

Son dönemdeki saldırıların bombalama şeklinde gerçekleştiğine dikkati çeken Orgeneral Özkök, şunları söyledi:

"Karşı reaksiyonlar var. Terörizmi vasıta olarak kullanıp hedef seçen kişilerin gerçekleştirdiği eylemlerde sizin kız kardeşiniz de ölebilir. Terörizmin tanımı yapılmalı. Oturaklı davranmalıyız. Biz de duygusal davranıyoruz. Kendi durumumuzu iyi anlatmak lazım. Terörizmin ve teröristlerin amacı hiç önemli değil. Tarifi doğru yapmak lazım. Bu, siyasi bakımdan yapılmıyor. Kendi kamuoyu, insanı 'ne der' diye düşünüyor. Terörün tanımını belirlemek için bir bilim kurulu kurulabilir. Bilim kurulu bu işte önderlik yapabilir. Bu siyasilerden çok bilim adamları tarafından olmalı. Siyasiler bunu yapamıyor. Uzlaşma, güç birliği mutlaka sağlanmalı."



CNN TÜRK / KENTHABER
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 01:42:39
Güncelleme :1 Ağustos 2005 Pazartesi 10:58:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?