22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Osman Baydemir'e, ‘soruşturma izni’

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe basılan 6'ıncı Kültür ve Sanat Festivali'nin açılış davetiyesini resmi devlet görevlilere göndermesi nedeniyle hakkında soruşturma açılmasına izin verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Mayıs ayında düzenlenen 6'ıncı Kültür ve Sanat Festivali için Türkçe ve Kürtçe hazırlanan davetiyelerin Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve resmi devlet görevlilerine gönderilmesi Başkan Osman Baydemir hakında soruşturma açılmasına neden oldu. Kendisine davetiye gönderilen Diyarbakır Cumhuriyet eski Başsavcısı Hüseyin Canan, gönderilen davetiyeyi ihbar kabul ederek, İçişleri Bakanlığı'na gönderip Baydemir için soruşturma izni istedi. Bakanlıktan gelen Teftiş kurulu üyeleri ise bir rapor hazırlayarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya sundu.

Teftiş Kurulu Başkanlığı raporunda, Baydemir'in resmi Belediye Başkanı sıfatını kullanarak Cumhurbaşkanı'na, TBMM Başkanı gibi çeşitli devlet erkanına Kürtçe davetiye gönderdiği belirtilerek, davetiyede yer alan Kürtçe ve Türkçe ibareler tek tek sıralandı. Raporda, davetiyedeki yazının Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun, iktisadi müesseselerde mecburu Türkçe kullanılması hakkında kanun ile Türk Ceza Kanunu'nun 22'inci maddesine aykırı olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da rapor üzerine, Baydemir hakkında ‘soruşturma izni’ verdiği belirtildi.
Baydemir'in soruşturma izni hakkında Danıştay'a ‘itiraz’ hakkını kullanabileceği belirtilirken ‘itirazın reddi’ halinde Baydemir hakında 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılabileceği belirtildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, üzerinde Türkçe ‘Gökkuşağı renginde buluşalım’, Kürtçe aynı anlama gelen ‘Em di rengen keskesore de bicivin’ yazılı davetiyeyi kentin protokolünde bulunan kişiler ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerine ve devlet protokolünde bulunan kişilere göndermişti. Eski Başsavcı Canan'ın, kendisine davet için gelen davetiyeyi ihbar kabul ederek İçişleri Bakanlığı'na aktardığı öğrenildi.
Hürriyet İnternet/ DHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 03:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?