16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

ÖSS'yi kaldırıp çekiliş mi yapacağız?

Siyasi partiler 22 Temmuz genel seçimlerine iddialı bir şekilde hazırlanıyor. Seçim mitinglerinde ise bazı vaadler ön plana çıkıyor. Özellikle muhalefet partilerinin neredeyse tümünün seçim vaadleri içinde yer alan, 'Mazot 1 YTL olacak' ve 'ÖSS'yi kaldıracağız' vaatlerine ise konunun uzmanlarından itiraz geldi.

Önce OPET Yönetim Kurulu Başkanı ve Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkanı Fikret Öztürk, siyasi parti liderlerinin seçim öncesi meydanlarda mazotun fiyatını 1 YTL'ye düşüreceklerine ilişkin sözlerini, "Akaryakıt üreticisi olan ülkelerde bile böyle bir uygulama yok. Dolayısıyla dilin kemiği de yok" şeklinde değerlendirdi.

ÖSS sınavını kaldırma vaadine ise YÖK Başkan Vekili İsa Eşme'den itiraz geldi: "Daha iyisini bulana kadar ÖSS'yi kaldıramayız"

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, “ÖSS, 1974'den itibaren Türk üniversitelerinin geliştirerek bulduğu bir yoldur. Peki eğitime yan etkileri, olumsuz yansımaları yok mu? Fazlasıyla var. Ama daha iyisini bulmadıkça bunu kaldıramayız” dedi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) tarafından, fen-edebiyat fakültelerinin genel sorunlarının tartışılması, mezunlarının durumlarının değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik hedeflerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen “Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlar Toplantısına”, 64 üniversiteden 69 dekan katıldı.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Eşme, toplantıda yaptığı konuşmada, son zamanlarda girilen seçim sürecinde siyasi partilerin, ÖSS'den söz etmeye, YÖK'ün, üniversiteler açılmasına rağmen kontenjanları artırmadığına yönelik söylemlere başlandığını ifade etti.

Kontenjanların büyük bir özveri ile ayakta durduğunu, kontenjanlara kaynak ayrılmadığı, öğretim üyesi politikasını değiştirilmediği sürece ÖSS'nin kaldırılamayacağını savunan Prof. Dr. Eşme, şunları söyledi:
“ÖSS, 1974'den itibaren Türk üniversitelerinin geliştirerek bulduğu bir yoldur. Peki eğitime yan etkileri, olumsuz yansımaları yok mu? Fazlasıyla var. Ama daha iyisini bulmadıkça bunu kaldıramayız. Bizim üniversitelerde 200 bin tane lisans kontenjanımız, 200 tane koltuğumuz, sandalyemiz var. Yani tılsımlı bir çözüm yok. ÖSS'yi kaldırırsınız 'ÜSS' veya başka isim dersiniz ya da noter huzurunda kura çekersiniz. Orta öğretimde verilen notlar baz alınarak üniversitelere geliştirilemez. Fakat böyle düşünenler de var. Öğretmenler üzerinde çok büyük baskılar olur, adalet ortadan kalkar. İyi bir çözüm bulana kadar ÖSS'yi sürdürmek, ancak bunu geliştirmek zorundayız. İyi çözüm bulan varsa getirsin tartışalım. Ama 'ÖSS'yi kaldırıyoruz' diyerek çözüm üretmezseniz bu sadece bir politika, halkı kandırmak olur. Bilim adamları olarak halka doğruları söylemek zorundayız.”

A.A
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2007 Cuma 13:59:44
Güncelleme :22 Haziran 2007 Cuma 13:59:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?