16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Otoyolların işletmesi özelleştirilecek

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, otoyolların işletme hakkını özelleştirmeyi düşündüklerini, buradan elde edecekleri geliri ise yine yol yapım çalışmalarına aktaracaklarını açıkladı.

Özak, "Türkiye'deki otoyollar ve köprüler paralı geçiş. İhale yoluyla 10-15 yıllığına bir vatandaşa veya şirkete vereceğiz, diyeceğiz ki (sen bize bunun parasını ver, al sen işlet). Dünyada böyle" dedi.

Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğünun bu konuda çalışma yürüttüğünü, takvim konusunun siyasi bir karar olduğunu ve bunu Başbakan'a sunacaklarını söyledi.

Süreci hızlandırıp buradan gelir temin etmek istediklerini dile getiren Özak, kaynağın yine yol yapım çalışmalarına aktarılacağını belirtti.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da otoyolların 2004 yılında özelleştirme kapsamına alındığını anımsatarak, uygulamanın "belirli bir süre için işletme hakkı devri" öngördüğünü söyledi.

Yasal altyapının tamamlandığını, teknik çalışmaların da sona ermek üzere olduğunu kaydeden Turhan, sözleşmenin hangi kural ve kriterleri kapsayacağı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Turhan, ihalenin yıl içinde yapılmasının planlandığını söyledi.

Turhan, işletme hakkı devri konusunda kanunda yer alan maksimum sürenin 49 yıl olduğunu ancak otoyollar için 10-15 yıllık süre öngörüldüğünü belirtti.

Cahit Turhan, bu tür ihalelerin uluslararası firmalara açık olduğunu ifade ederken, "Çünkü bu tür işlerde deneyimli olan firmalar, genelde Avrupalı, Japon menşeli firmalar. Otoyolları özel sektörle işleten ülkeler, bu ülkeler. Bu ülkelerdeki firmalar, bu konularda gelişmiş. Bunlara açık olarak yapılacak" diye konuştu.


aa
Yayın Tarihi : 19 Mart 2007 Pazartesi 12:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?